Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Από την Καβάλα με ευαισθησία: Δύο σχολεία κάνουν video για την αναπηρία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

29/05/20242:00 μμ

Από την Καβάλα με ευαισθησία: Δύο σχολεία κάνουν video για την αναπηρία

Freepik
Φωτ. Freepik

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

Δυο σχολικές κοινότητες της Καβάλας τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, προσπάθησαν και πέτυχαν να βρουν τα κοινά τους σημεία μέσα από μορφές προσέγγισης και ποικίλες δράσεις που θα έφερναν πιο κοντά τους μαθητές και όχι μόνο.

 

Ο λόγος για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας ή αλλιώς Ειδικό Σχολείο και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας. Ο στόχος και ο σκοπός κοινός: Να κατανοήσουν όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς πως ο σεβασμός απέναντι στην αναπηρία και στην διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι μια επιβεβλημένη στάση ζωής για μια καλύτερη κοινωνία. Απαραίτητο συστατικό προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εργασία, η προσφορά, η συναντίληψη, η συμπερίληψη, η συνεκπαίδευση.

Έχοντας όλα τα παραπάνω ως γνώμονα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ και το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια από κοινού ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιδίωξη όλων ήταν η υλοποίηση ουσιαστικών δράσεων και πράξεων μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα οδηγήσουν στο να αλλάξει η στάση ζωής απέναντι στην αναπηρία και την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.

Λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μικρό ενημερωτικό ερασιτεχνικό βίντεο  μέσα από στο οποίο συμπυκνώνεται αυτή η αξιόλογη και συλλογική προσπάθεια. Τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μνήματα που στέλνουν οι μαθητές τόσο του Ειδικού Σχολείου όσο και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας αντικατοπτρίζουν την μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση που θα πρέπει να έχει η κοινωνία μας πάνω στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

Το βίντεο με τίτλο «Συν εκπαιδεύομαι, Συνεργάζομαι, Συνδέομαι – 6ο Γυμνάσιο Καβάλας & ΕΕΕΕΚ Καβάλας), έχει διάρκεια 1.26′ και γυρίστηκε από τους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων με την πολύτιμη βοήθεια των μαθητών. Καθοριστική ήταν η συμβολή του εκπαιδευτικού του Ειδικού Σχολείου Στάθη Δουσόπουλου στην επιτυχή ολοκλήρωση του ενημερωτικού βίντεο. Σε αυτό παρουσιάζονται διάφορες δράσεις των μαθητών τόσο στους χώρους εκπαίδευσης όσο και στη διάρκεια κοινών εξωτερικών δράσεων – εκδηλώσεων που υλοποίησαν.

Η Ελένη Κατσαβού, φιλόλογος ειδικής αγωγής στο τμήμα ένταξης του 6ου γυμνασίου Καβάλας και η Κατερίνα Λυτριάνη διευθύντρια και φιλόλογος στο Ειδικό Σχολείο ως εκπρόσωποι της συντονιστικής ομάδας των δυο σχολικών μονάδων, μίλησαν για το κοινό πρόγραμμα, την συνεκπαίδευση των μαθητών και την προσπάθειά τους να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα θέματα της αναπηρίας και της διαφορετικότητας των ανθρώπων.

Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι και ζήτημα παιδείας

«Ο σημερινός μαθητής, είναι ο αυριανός συμπολίτης, ο συνεργάτης, ο συνάδελφος, ο εργοδότης», επισημαίνει η κ. Κατσαβού και συνεχίζει, «η αλλαγή στάσεων απέναντι στην αναπηρία και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα είναι ζήτημα παιδείας και ξεκινά και από το σχολείο, άρα η δική μας προσπάθεια έχει αυτό το στόχο. Δηλαδή, καλλιέργεια αυτών των στάσεων μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις και όχι απλώς και μόνο θεωρητικές προσεγγίσεις».

Από το 2017, το ΕΕΕΕΚ Καβάλας και 6ο Γυμνάσιο Καβάλας συνεργάζονται με δια ζώσης και εξ αποστάσεως δράσεις τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Η ανταπόκριση που υπήρξε από τους μαθητές και των δυο σχολικών μονάδων είναι πολύ ενθαρρυντικές, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις μέχρι και ενθουσιώδεις. Ωστόσο, τα εμπόδια αυτής της συνεργασίας όλα αυτά τα χρόνια πολλά: η απόσταση, οι μετακινήσεις, η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί λόγω covid. Με υπομονή, επιμονή και κυρίως πίστη στον κοινό σκοπό και στόχο κατάφεραν όλοι οι εμπλεκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων) να βρουν τον βηματισμό τους, «την ομοιοκαταληξία», όπως αναφέρει και ο ποιητής.

Οι κοινές δράσεις συνεκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανάμεσα στους μαθητές του Ειδικού Σχολείου και του 6ου Γυμνασίου δεν ήταν απλώς πετυχημένες, αλλά αποτέλεσαν μια μοναδική εμπειρία για όλους. Τα παιδιά των δυο σχολείων αντάλλαξαν επισκέψεις και συνυπήρξαν στην ιδία τάξη για δυο διδακτικές ώρες κάνοντας κοινά μαθήματα διαφοροποιημένης όμως διδασκαλίας. Ακόμη, έγιναν πολλές άλλες κοινές δράσεις στο σύνολο του ωρολογίου προγράμματος, που ανταποκρίθηκαν στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα όλων των μαθητών, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, εργαστήρια μαγειρικής, συνεργατικά αθλητικά παιχνίδια, παιχνίδια μουσικοκινητικής αγωγής και ανάγνωση διηγημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:49 μμ

  Άλλα τέσσερα καταστήματα της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων έκλεισαν για δύο ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.   Ο λόγος; Εξέδιδαν, αλλά δεν διαβίβαζαν αποδείξεις στην ΑΑΔΕ.   Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της Αρχής, συνεχίζοντας τον έλεγχο στα υποκαταστήματα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:45 μμ

  Λάτρης των πολυτελών διακοπών και της ωραίας ζωής φαίνεται πως είναι η αστυνομικός που υπηρετούσε στη Μύκονο και συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκλεψε μια χρυσή αλυσίδα από μία κρατούμενη συριακής καταγωγής.   Σύμφωνα με πληροφορίες, η 31χρονη η

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:15 μμ

  Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε για το γνωστό ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.   Ήδη μάλιστα στάλθηκε κλήση στον κ. Κούγια προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις μέσα στην ερχόμενη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:11 μμ

  Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ζούγκλα Νέας Μάκρης.   Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν κινητοποιηθεί 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.   Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη πριν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20247:00 μμ

Σε 64 ανέρχονται οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με την Πυροσβεστική.   Από αυτές, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, οι 57 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.6.20246:20 μμ

  Συνελήφθησαν χθες (19/06) το μεσημέρι σε περιοχή της Φωκίδας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και όπλων.   Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των δύο ημεδαπών, στο πλαίσιο αξιοποίησης

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή