Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Προβλήματα των φασολοπαραγωγών σε Καστοριά και Φλώρινα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

22/07/2021 8:05 μμ

Προβλήματα των φασολοπαραγωγών σε Καστοριά και Φλώρινα

«Οι αγρότες είναι σε απόγνωση γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της καταστροφής της παραγωγής και δεν δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης»

Προβλήματα των φασολοπαραγωγών σε Καστοριά και Φλώρινα

Γράφει THESSNEWS DESK

Ερώτηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

 

«Στη Δυτική Μακεδονία, όπου καλλιεργούνται φασόλια σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, η επίδραση της παρατεταμένης αυξημένης θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την έλλειψη καρπών» αναφέρουν αρχικά στην ερώτησή του οι Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν,  στις αρχές του Ιουλίου και για 15 μέρες περίπου η θερμοκρασία ήταν και παραμένει υψηλή στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας (35-36-37 βαθμούς ˚C) με αποτέλεσμα να υπάρχει 100% ζημιά.

«Οι αγρότες είναι σε απόγνωση γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της καταστροφής της παραγωγής και δεν δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει για τα φασόλια, μόνο για ζημιές που προκαλούνται πάνω από 40 βαθμούς ˚C ενώ αποδεδειγμένα η παρατεταμένη θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία κάνει μεγαλύτερη ζημιά» τονίζουν.

Κάτι ανάλογο, επισημαίνουν, συνέβη την άνοιξη με τα μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, τα οποία ενώ βρισκόταν στη ρόδινη κορυφή, στάδιο όπου δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, το παρατεταμένο ψύχος προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά.

Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να καλύπτουν τους καλλιεργητές από τις ζημιές που προκαλούνται λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
  • Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση» καταλήγει η ερώτηση του ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

27.7.2021 11:45 πμ

Νέο σύστημα διανομής λιπασμάτων, το οποίο δεν υπήρχε προηγουμένως. Σύμφωνα με το agronews.gr ,με την ονομασία Speed Control και προσαρμοσμένο αρχικά στους διανομείς X40+ και X50+ κάνει την πρώτη εμφάνιση στην ευρωπαϊκή αγορά το νέο σύστημα διανομής της Sulky, με

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

26.7.2021 9:12 πμ

γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ* Η καλλιέργεια της Αμπέλου και η τέχνη της οινοποίησης αποτελούν συστατικό στοιχείο των σπουδαιότερων αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου. Σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και το φυτό αυτό μπορεί να επιβιώσει και να

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

23.7.2021 10:59 πμ

Το θέμα της ενίσχυσης των δεντροκαλλιεργητών Ημαθίας και Πέλλας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σφοδρά από φυσικές καταστροφές, έθεσε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη.  Οι ελληνικές οργανώσεις παραγωγών δεν χρησιμοποίησαν ποτέ μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

20.7.2021 10:20 μμ

Αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, στη ρύθμιση των αγορών γεωργικών προϊόντων και δημιουργία νέων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω οκτώ ερωταπαντησεων δίνει διευκρινίσεις για την νέα ΚΑΠ.     Γιατί η διαπραγμάτευση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

20.7.2021 8:20 μμ

Ελπιδοφόρα και πολύ καλή ήταν η οινοποιητική χρονιά του 2020 για τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα για το 2020, στην

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12.7.2021 10:17 πμ

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ,σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο συλληφθείς, από σπίθες της εξάτμιση του φορτηγού του πήραν φωτιά ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να ανατιναχτεί το φορτηγό και η φωτιά να επεκταθεί Δείτε το video από την επόμενη ημέρα στα

thess

Επικαιρότητα

Ακολουθήστε μας στα social media

Επιστροφή στη κορυφή