Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια»

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

11/03/20242:06 μμ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια»

Τι είπε για το αγροτικό πετρέλαιο και τις αποζημιώσεις

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

«Οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, ήταν κατά κανόνα κόσμιες», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντησή του με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Θεσσαλία.

 

 

«Ως επί το πλείστον, συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. (…) Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενή μας συνάντηση έχει προχωρήσει η συζήτηση στην οποία λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ, για το αγροτικό πετρέλαιο. (…) Η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και αποτελεσματική», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε όλα όσα αφορούν τις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel. Πριν από λίγο είχαμε και μία πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή, εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα δεσμεύεται η κυβέρνηση για ό,τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα» συνέχισε ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ».

«Ενόψει των ευρωεκλογών, η ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης» τόνισε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων ήταν κατά κανόνα κόσμιες.

Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς αγροτών να μην υπάρξει διατάραξη της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής και αυτό αφορά και το συλλαλητήριο το οποίο έγινε στην Αθήνα και νομίζω ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι, καθώς ως επί το πλείστον συμφωνούμε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μπορέσουμε να τα ικανοποιήσουμε.

Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας. Ήδη αντιλαμβάνομαι ότι στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη συνάντηση έχουν προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις και λαμβάνουμε υπόψη και τις απόψεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Το 2025 είχαμε κάνει τη συζήτηση αυτή και την προηγούμενη φορά, εντοπίζοντας μια σειρά από ενδεχόμενες στρεβλώσεις ή αδικίες.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική.

Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία είχαμε πει την προηγούμενη φορά για τα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος.

Ο σκοπός μας παραμένει να μπορέσουμε να δώσουμε προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου, ώστε οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος του ρεύματος που θα πληρώνουν για τις καταναλώσεις τους.

Ο Υπουργός είναι εδώ για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τις αποζημιώσεις που αφορούν τον Daniel. Πριν από λίγο είχαμε και μια πρώτη συνάντηση με τους αιρετούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας καθώς και προέδρους επιμελητηρίων, σχετικά με τα σημαντικά έργα υποδομής και αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία.

H ολλανδική εταιρεία HVA παρουσίασε την περίληψη ενός πολύ, θα έλεγα, αναλυτικού σχεδίου παρεμβάσεων, το οποίο και θα συζητηθεί στη συνέχεια και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους και με τους εκπροσώπους φορέων, ώστε να καταλήξουμε σε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα δεσμεύει την κυβέρνηση σε σχέση με αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από ‘δω και στο εξής.

Τονίζω ότι η μελέτη της HVA είναι μια επιστημονική δουλειά. Κατά συνέπεια, όποιος διαφωνεί μαζί της θα ήθελα παρακαλώ να μην την δαιμονοποιεί. Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες, εκφράζουν τις απόψεις τους, αν και πιστεύω ότι στα πιο πολλά υπάρχει συμφωνία και ταύτιση απόψεων σχετικά με τις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Και βέβαια να πω ότι έχει ξεκινήσει για τα καλά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα. Στο τεχνικό, θα έλεγα γραφειοκρατικό επίπεδο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών αναλυτικές προτάσεις, οι οποίες νομίζω ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και από την Επιτροπή και ενδεχομένως να καταλήξουμε και σε απόφαση του Συμβουλίου σχετικά σύντομα. Και νομίζω ότι και ενόψει των ευρωεκλογών το ζήτημα της ταχύτητας, της πράσινης μετάβασης και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα γίνει, θα αποτελέσει κύριο πεδίο συζήτησης.

Να υπενθυμίσω και πάλι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε επίπεδο Ευρώπης – η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δηλαδή – είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και στους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέμεναν να τρέχουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας μπορούσε να διαχειριστεί.

Αυτά απλά για την αποκατάσταση της τάξης σε σχέση με το πώς τοποθετείται κάθε πολιτική ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα αυτά.

Εμείς φιλοδοξούμε μετά τις ευρωεκλογές και στο δικό μου το επίπεδο να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Υπάρχουν ζητήματα που τα διαχειρίζεται το Υπουργείο σε επίπεδο υπουργείου και είναι πολύ πιθανόν τα ζητήματα αυτά να φτάσουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν πρέπει να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις που να απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σταματώ εδώ γιατί σκοπός είναι να μιλήσω εγώ, είτε να σας ξανακούσω».

Πηγή: ΕΡΤ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

24.4.20242:43 μμ

  O Δήμος Θέρμης, στο πλαίσιο της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται από αγροτικές δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν σε σημαντικό τμήμα της έκτασής του, δεδομένης της ποιοτικής αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα τα τελευταία χρόνια, προσφέρει τη δυνατότητα ειδικής

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

24.4.20249:41 πμ

  Από σήμερα μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» η οποία θα διατίθεται στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

6.4.202410:12 πμ

  Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και σίγουρα πριν το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη.     Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει σύσκεψη ανάμεσα σε ανθρώπους του ΥΠΑΑΤ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

27.2.20243:45 μμ

  Με επεισοδιακό τρόπο διαμαρτυρήθηκαν σήμερα οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Έριξαν ένα «φορτηγό» κοπριά και σανό μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι.     Οι αγρότες πέρασαν τη νύχτα τους στο Μεσολόγγι

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

20.2.20241:49 μμ

    VIDEO Nικόλας Διαμαντόπουλος Με μέτωπο προς το κέντρο της Αθήνας, δεκάδες τρακτέρ πέρασαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, τα διόδια των Αφιδνών.     Συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας κατέληξαν στο αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας αφήνοντας ανοιχτές τις υπόλοιπες

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

20.2.202412:32 μμ

  VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Νικόλας Διαμαντόπουλος   Αισιόδοξος ο επικεφαλής του μπλόκου της Εύβοιας, μιλά στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη»  για ενδεχόμενες νέες παροχές και προειδοποιεί ότι αν δεν συμβεί αυτό θα επιστρέψουν στα μπλόκα όλοι οι αγρότες και θα κλιμακώσουν με

thess

Επικαιρότητα

ADVERTORIALS

25.4.20244:12 μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

25.4.20242:30 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή