Αρχική / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / 24ωρη απεργία αύριο από τους διανομείς της efood – Νέες κινητοποιήσεις

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

23/09/2021 1:07 μμ

24ωρη απεργία αύριο από τους διανομείς της efood – Νέες κινητοποιήσεις

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει συγκέντρωση στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

24ωρη απεργία αύριο από τους διανομείς της efood – Νέες κινητοποιήσεις

Γράφει THESSNEWS-DESK

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο (24/09) οι διανομείς της efood, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους κατά της εταιρίας, η οποία αποφάσισε να αλλάξει την εργασιακή σχέση με τους εργαζομένους της.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: α) Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας από την efood με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, β) Κατάργηση της αξιολόγησης (batch).

Μάλιστα, αύριο θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στη συμπρωτεύουσα θα υπάρξει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 19:00 το απόγευμα, ενώ στην πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως και μοτοπορεία προς τα γραφεία της e-food.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Από τον αγώνα δρόμου, στο δρόμο του αγώνα

Συνάδελφοι,

Στην 4ωρη στάση εργασίας της 22 ας Σεπτεμβρίου, που κάλεσαν από κοινού η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, οι εργαζόμενοι διανομείς της e-food (ποδηλάτες και δίκυκλα) μαζί με πλήθος συναδέλφων και αλληλέγγυων, πραγματοποιήσαμε μαζική μοτοπορεία από το Π. Άρεως, προς τα γραφεία της e-food (Λ. Ηράκλειου 409). Διανομείς έφταναν κατά κύματα στην συγκέντρωση, από τις ζώνες που εργάζονται, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Ήταν μια γιορτή για τον κλάδο, το επάγγελμα, την τάξη. Η μοτοπορεία ξεκίνησε γύρω στις 12:45 με κατεύθυνση το Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση. Εκεί πρωτοκολλήσαμε τα αιτήματά μας, περάσαμε από το Σύνταγμα, και ο απεργιακός χείμαρρος χύθηκε στην Πατησίων. Από εκεί φτάσαμε στην Ηρακλείου και η πορεία τερμάτισε κοντά στα γραφεία της e-food.

Η συμμετοχή των συναδέλφων διανομέων της e-food ήταν τεράστια και παρέλυσε το σύστημα διανομής της εταιρείας σε όλη την Αττική. Ταυτόχρονα, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, η συμμετοχή στην στάση και τις κινητοποιήσεις ήταν καθολική.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Κατά τη διάρκεια της μοτοπορείας, δεκάδες κόσμου που μας έβλεπαν να περνάμε, μας χειροκροτούσαν, μας εμψύχωναν, μας τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο για να διαδώσουν τον αγώνα μας. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αμέτρητες ήταν οι κινήσεις αλληλεγγύης από πλατιά κοινωνικά κομμάτια. Κινήσεις αυθόρμητες, όπως το hashtag #cancelefood, που πλήγωσαν την αίσθηση παντοδυναμίας και το αποδεδειγμένα πλέον εύθραυστο γόητρο του πολυεθνικού γίγαντα. Οι διανομείς βρήκαμε ένα πλήθος αλληλέγγυων δίπλα μας για πολλούς λόγους: η συνδικαλιστική δουλειά που έχει γίνει για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει κάνει το επάγγελμα ορατό. Δεν είμαστε τα παιδιά για τα θελήματα, είμαστε εργάτες με αξιοπρέπεια. Το επάγγελμά μας είναι από τα λίγα που διεκδικεί σταθερά και μαχητικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική περίοδο. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, το θόρυβο, το καυσαέριο, τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Είμαστε από τα επαγγέλματα με τα πιο υψηλά στατιστικά στα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα. Τέλος, η δυναμική στήριξη από την πλευρά της κοινωνίας οφείλεται στο ότι βλέπουν και τον εαυτό τους στον αγώνα μας, στον αγώνα των ταχυδιανομέων για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Τώρα αισθάνομαι πως ανάμεσα στους διανομείς και την εταιρεία υπάρχουν οι κλούβες» (Δήλωση Απεργού)

Από την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο και το Σωματείο έστειλαν mail στην εταιρεία ζητώντας συνάντηση την Τετάρτη 14:30, κατά την διάρκεια δηλαδή της 4ωρης στάσης εργασίας. Η εταιρεία αρνήθηκε και αντιπρότεινε να μας συναντήσει μετά το πέρας της 4ωρης στάσης, ώστε να μην είναι οι συγκεντρωμένοι απεργοί στον προαύλιο χώρο και τους γύρω δρόμους. Όπως μας δήλωσαν ευθέως «δεν θέλουμε να συνδεθεί η συνάντηση των εκπροσώπων σας με την απεργία».

Θεωρούμε ότι η πρόταση της εργοδοσίας, ήθελε να κλονίσει την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τους συναδέλφους μας. Όντας εργάτες μιλάμε ως εργάτες. Δεν παζαρεύουμε. Έτσι, όταν έφτασε η μοτοπορεία στην εταιρεία στις 14:30, αντί να συναντήσουμε τα στελέχη της επιχείρησης και να κάτσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ.

Όμως εργοδότες, αστυνομία και κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να μας εκφοβίσουν, απλά έσπασαν τα μούτρα τους στον όγκο και την αποφασιστικότητα των απεργών. Η αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο προς την εταιρεία, προφανώς σε πλήρη συνεννόηση μαζί της. Επικράτησε ένταση και τελικά καταφέραμε να περάσει η αντιπροσωπεία μας τον κλοιό των ΜΑΤ και να βρεθεί στα γραφεία της e-food. Όμως, η συνάντηση έγινε με δύο κατώτερα στελέχη που δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να κάνουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αλλά ήρθαν εκεί, όπως δήλωσαν, μόνο για να ακούσουν τα αιτήματα μας. Αιτήματα που είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από την Κυριακή, όπως αναφέραμε και παραπάνω και που έχουν τεθεί από όλες τις συνελεύσεις της Δευτέρας 20/09 ανά την Ελλάδα.

Η στάση της εταιρείας απέναντι στους απεργούς υπήρξε απαξιωτική, προσβλητική. Κι εδώ επιβάλλεται να αναφέρουμε πως η εταιρεία συνεχίζει να στέλνει απειλητικά μηνύματα σε συναδέλφους με το απειλητικό δίπολο : ή freelancer ή απόλυση. Κι όταν οι συνάδελφοι περήφανα απαντούν πως δέχονται μόνο ανανέωση σύμβασης με εξαρτημένη εργασία, η εταιρεία αναδιπλώνεται και μιλά για λάθος.

Νίκη, νίκη, νίκη και μόνο νίκη: μια μεγαλειώδης συλλογική απόφαση

Στις 15:30, λίγο πριν την λήξη της στάσης εργασίας, το σύνολο των συγκεντρωμένων απεργών αποφασίσαμε στο δρόμο, με πλήρη ομοφωνία, να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 24/9, ενάντια στον εμπαιγμό της e-food και μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας. Η μόνη χαμένη από τις εξελίξεις είναι η ίδια η εταιρεία, γεγονός που το αντιλήφθηκε πολύ αργά. Κι ενώ τα δίκυκλα μας ήταν ακόμη ζεστά από την μοτοπορεία, καθώς πλησιάζαμε στο Πεδίον του Άρεως, η εταιρεία ζήτησε συνάντηση την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη. Και τα δύο σωματεία σε πλήρη συμφωνία δεχτήκαμε να γίνει συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης απεργιακής μοτοπορείας, όπως είχαμε ζητήσει εξ’ αρχής.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.10.2021 8:22 μμ

Για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και τους εμβολιασμούς, τοποθετήθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως είπε στο “Πρώτο Πρόγραμμα”, το «κλειδί» είναι να προλάβουμε να γυρίσουμε σε αποκλιμάκωση νωρίς. Αν μπορούσαμε

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.10.2021 7:59 μμ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ετυμηγορία του εισαγγελέα για την πολύκροτη υπόθεση της επίθεσης με το βιτριόλι. Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το MEGΑ, θα έχουμε την πρόταση του Εισαγγελέα επί της ενοχής, καθώς η κατηγορούμενη έχει ήδη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.10.2021 7:23 μμ

Ένα πρωτοφανές και άγριο περιστατικό σημειώθηκε πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης (20/10) στον κεντρικό δρόμο της Κοζάνης. Όλα ξεκίνησαν όταν δύο ομάδες νεαρών συνεπλάκησαν μεταξύ τους, με όσους πήγαιναν εκείνη την ώρα στη δουλειά τους να κοιτάζουν έκπληκτοι και

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.10.2021 7:09 μμ

Το 26% των συνολικών κρουσμάτων αποτελούν οι νέοι ηλικίας 4 έως 18 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις ημέρες 11-17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.35%

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.10.2021 6:31 μμ

Οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης  αύριο (21/10) προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Αύριο 21 Οκτωβρίου απεργούν οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Στην

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

20.10.2021 6:20 μμ

Η κατανομή των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στην χώρα. 3.279 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 351 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Tετάρτης 20 Οκτωβρίου. Με 38 θανάτους το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 15.485 Στην Θεσσαλονίκη το

thess

Επικαιρότητα