Αρχική / ΓΕΥΣΗ / ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / 952 κρασιά στον αγώνα για επικράτηση – Ποιό θα κερδίσει το 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy;

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

13/02/202410:20 μμ

952 κρασιά στον αγώνα για επικράτηση – Ποιό θα κερδίσει το 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy;

Η τελετή απονομής των μεταλλίων στους οίνους και τα αποστάγματα που θα διακριθούν, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Αθήνα.

952 κρασιά στον αγώνα για επικράτηση – Ποιό θα κερδίσει το 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy;

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

 

 

Έξι μεγάλα τραπέζια, 30 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές, έξι μαθητευόμενοι επαγγελματίες του χώρου και κάτι λιγότερο από 1.000 δείγματα κρασιών και αποσταγμάτων: το 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, του γνωστού «διαγωνισμού οίνου της Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε με νέο τίτλο και ανανεωμένο λογότυπο και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου.

 

Είναι η πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στην Ελλάδα, ενώ οι 30 κριτές θα δοκιμάσουν συνολικά 952 δείγματα από τη χώρα μας και την Κύπρο. Από αυτά, τα 880 αφορούν οίνους, ξηρούς, αφρώδεις και επιδόρπιους, με τις υποκατηγορίες τους, ενώ τα 72 είναι αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, όπως τσίπουρο, βερμούτ, ούζο και τζιν.

Η κριτική επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της δοκιμάζοντας τα δείγματα σε έξι τραπέζια των πέντε γευσιγνωστών-κριτών, όπου ο/η πρόεδρος φέρει τον κορυφαίο παγκοσμίως τίτλο στον χώρο του κρασιού, «Master of Wine» ή «Master Sommelier».

Επιπλέον, σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας/μία μαθητευόμενος/η κριτής (associate judge), προκειμένου το Wine Trophy της Θεσσαλονίκης να αποτελεί και μέσα από τις διαδικασίες του, μέσο εκπαίδευσης για μελλοντικούς κριτές και φυσικά επαγγελματίες του χώρου.

Πρόεδρος του διαγωνισμού, ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του διοργανωτή φορέα, της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμα ότι η διαδικασία βαθμολόγησης του διαγωνισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά, με σύγχρονα μέσα και ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης, το οποίο και εγγυάται το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.

Ο κ.Λαζαράκης επισημαίνει ότι μεταξύ των τριών Masters of Wine που συμμετέχουν ως κριτές μόνο ο ίδιος έχει ως έδρα την Ελλάδα, ενώ όλοι οι Master Sommeliers είναι ξένοι. ‘Οπως εξηγεί, οι ξένοι ειδικοί του είδους, όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή τον τόπο εργασίας τους θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού και των αποσταγμάτων, έχοντας μάθει περισσότερα για αυτά και την ποιότητά τους. Παράλληλα, ανάμεσα στους κριτές περιλαμβάνονται, όπως λέει, νέα ταλέντα της ελληνικής οινοπαραγωγείς, όπως γιοι και κόρες γνωστών οινοποιών της Ελλάδας, που συνεχίζουν και αναπτύσσουν περαιτέρω την οικογενειακή παράδοση. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί επίσης μια ακόμα έκφραση της στροφής της διαγωνιστικής διαδικασίας και στα αποστάγματα, καθώς οι παραγωγοί τους πληθαίνουν στην Ελλάδα.

 

Το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων και της Ένωσης Οινοποιών Πελοποννήσου» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Τα αποτελέσματα του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου από την ιστοσελίδα του www. tiwc. gr

Η τελετή απονομής των μεταλλίων στους οίνους και τα αποστάγματα που θα διακριθούν, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Αθήνα. Η τελετή θα φιλοξενήσει το «Greek Wine Industry Award 2024» καθώς και τον τελικό και την απονομή του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

22.4.20244:24 μμ

    Το Βιδιανό είναι μια λευκή ποικιλία της Κρήτης, από αυτές που θεωρούμε «ανερχόμενες» και η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στη λευκή έκφραση των κρασιών της μεγαλονήσου.   Οι εξαιρετικές δυνατότητές του αποδεικνύονται στα κρασιά του, τα

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

4.4.202410:56 πμ

  Με μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας εγκανιάστηκε η περίοδος της Σαρακοστής  στον εμβληματικό, ανακαινισμένο χώρο της Αγοράς Μοδιάνο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!   Στο 2ο επίπεδο, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έγινε το masterclass, με μυρωδιές και γεύσεις, που ταξίδεψαν

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

7.3.20249:30 πμ

  Δεν είναι μια απλή ημέρα η 8η Μαρτίου. Είναι γιορτή! Μια γιορτή αφιερωμένη, με μια βαθιά υπόκλιση, σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα συνδυάζοντας δύσκολους κι απαιτητικούς ρόλους. Μια μέρα που είναι η

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

23.2.202411:45 πμ

    Σε πολύ λίγο καιρό, η Αγορά Μοδιάνο υποδέχεται δύο νέα καταστήματα με άρωμα από το παρόν, αναμνήσεις από το παρελθόν και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.   Το άκρως επιτυχημένο concept του μεζεδοπωλείου «Ούζου Μέλαθρον» που φέτος κλείνει

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

10.2.202410:30 μμ

  Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος και οι «Γειτονιές στο Πιάτο» μας ξεναγούν στους γαστρονομικούς θησαυρούς της Νίκαιας.   Η «νέα Κοκκινιά» ιδρύθηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή και όπως λέει και το τραγούδι ήταν πάντοτε το καμάρι της Αθήνας και του Πειραιά.

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

21.12.202310:01 πμ

    Διαχρονικά ταυτισμένη με την αναζήτηση και την καινοτομία, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παρήγαγε το πρώτο τυρί με την προσθήκη… σοκολάτας!   Το ιδιαίτερο προϊόν αποτελεί πρωτοβουλία των στελεχών του τυροκομείου του εκπαιδευτικού αγροκτήματος του Ιδρύματος. «Στόχος μας είναι

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή