Έξι μεγάλα τραπέζια, 30 διακεκριμένοι γευσιγνώστες-κριτές, έξι μαθητευόμενοι επαγγελματίες του χώρου και κάτι λιγότερο από 1.000 δείγματα κρασιών και αποσταγμάτων: το 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, του γνωστού «διαγωνισμού οίνου της Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε με νέο τίτλο και ανανεωμένο λογότυπο και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Είναι η πιο σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στην Ελλάδα, ενώ οι 30 κριτές θα δοκιμάσουν συνολικά 952 δείγματα από τη χώρα μας και την Κύπρο. Από αυτά, τα 880 αφορούν οίνους, ξηρούς, αφρώδεις και επιδόρπιους, με τις υποκατηγορίες τους, ενώ τα 72 είναι αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, όπως τσίπουρο, βερμούτ, ούζο και τζιν.
Η κριτική επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της δοκιμάζοντας τα δείγματα σε έξι τραπέζια των πέντε γευσιγνωστών-κριτών, όπου ο/η πρόεδρος φέρει τον κορυφαίο παγκοσμίως τίτλο στον χώρο του κρασιού, «Master of Wine» ή «Master Sommelier».
Επιπλέον, σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας/μία μαθητευόμενος/η κριτής (associate judge), προκειμένου το Wine Trophy της Θεσσαλονίκης να αποτελεί και μέσα από τις διαδικασίες του, μέσο εκπαίδευσης για μελλοντικούς κριτές και φυσικά επαγγελματίες του χώρου.
Πρόεδρος του διαγωνισμού, ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς υπόστασης στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του διοργανωτή φορέα, της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμα ότι η διαδικασία βαθμολόγησης του διαγωνισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά, με σύγχρονα μέσα και ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης, το οποίο και εγγυάται το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.
Ο κ.Λαζαράκης επισημαίνει ότι μεταξύ των τριών Masters of Wine που συμμετέχουν ως κριτές μόνο ο ίδιος έχει ως έδρα την Ελλάδα, ενώ όλοι οι Master Sommeliers είναι ξένοι. ‘Οπως εξηγεί, οι ξένοι ειδικοί του είδους, όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή τον τόπο εργασίας τους θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού και των αποσταγμάτων, έχοντας μάθει περισσότερα για αυτά και την ποιότητά τους. Παράλληλα, ανάμεσα στους κριτές περιλαμβάνονται, όπως λέει, νέα ταλέντα της ελληνικής οινοπαραγωγείς, όπως γιοι και κόρες γνωστών οινοποιών της Ελλάδας, που συνεχίζουν και αναπτύσσουν περαιτέρω την οικογενειακή παράδοση. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί επίσης μια ακόμα έκφραση της στροφής της διαγωνιστικής διαδικασίας και στα αποστάγματα, καθώς οι παραγωγοί τους πληθαίνουν στην Ελλάδα.
Το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου, του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων και της Ένωσης Οινοποιών Πελοποννήσου» επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Τα αποτελέσματα του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου από την ιστοσελίδα του www. tiwc. gr
Η τελετή απονομής των μεταλλίων στους οίνους και τα αποστάγματα που θα διακριθούν, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Αθήνα. Η τελετή θα φιλοξενήσει το «Greek Wine Industry Award 2024» καθώς και τον τελικό και την απονομή του «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων 2024».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ