Αρχική / ΓΕΥΣΗ / Στο τραπέζι της Παναγιάς – Δεκαπενταύγουστος γεύσεων από όλη την Ελλάδα

ΓΕΥΣΗ

15/08/202411:30 πμ

Στο τραπέζι της Παναγιάς – Δεκαπενταύγουστος γεύσεων από όλη την Ελλάδα

Eκτός από τα θρησκευτικά έθιμα, υπάρχουν και ξεχωριστά γαστρονομικά έθιμα και παραδόσεις για τη γιορτινή ημέρα.

Panos Papadakis
Φωτ. Panos Papadakis

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

της Μαρίας Σιώμου 

Γεύση καλοκαιριού και θαλασσινού αέρα έχει χωρίς αμφιβολία ο Δεκαπενταύγουστος. Κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, εκτός από τα θρησκευτικά έθιμα, έχει και ξεχωριστά γαστρονομικά έθιμα και παραδόσεις για τη γιορτινή ημέρα.

 

  • Στο Κρητικό τραπέζι πρωταγωνιστεί το κόκκινο κρέας. Στα Χανιά αγαπάνε το πιλάφι με βραστή γίδα- το φτιάχνουν και στα πανηγύρια σε μεγάλα καζάνια στα οποία προσθέτουν και κόκορα ή κοτόπουλο. Προσφέρεται επίσης κρέας ψημένο είτε σε φούρνο με κληματόβεργες, είτε στη θράκα, ενώ σε κάποια χωριά συναντάμε και το «αντικρυστό».
  • Στο Ρέθυμνο, τα πιάτα γεμίζουν με μπουρέκια (borek όπως είναι γνωστό στην Τουρκία, με τη λέξη να σημαίνει «μικρή πίτα»). Η λέξη μπορεί να έχει τουρκική ρίζα, όμως το κολοκυθομπούρεκο είναι μια καθαρά κρητική συνταγή που ακολουθούν οι νοικοκυρές: το φύλλο ανοίγεται στο χέρι, βάζουν αρκετό αλεύρι στις πατάτες και στα λεπτοκομμένα κολοκύθια που ανακατεύουν με δυόσμο και μπόλικη σπιτική μυζήθρα. Στα εδέσματα της ημέρας περιλαμβάνονται ακόμη αντικρυστό, αρνίσιο κρέας, πιλάφι, μυρωδάτα χειροποίητα λουκάνικα,
    μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, ντολμαδάκια με γιαούρτι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, χόρτα, κρεατόπιτες.
  • Φυσικά, δεν απουσιάζουν το κρασί, η τσικουδιά και το ρακόμελο, ενώ το επιδόρπιο συνήθως είναι ψητά μήλα, γαλακτομπούρεκο, καλτσούνια με τυρί με μέλι, τα «λυχναράκια».
  • Στην Κεντρική Εύβοια και το χωριό Οξύλιθος με το ξεχωριστό πανηγύρι της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας, τηρώντας ένα παλιό έθιμο, προσφέρεται το παραδοσιακό σιγομαγειρεμένο στιφάδο που φτιάχνεται με κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες και κρασί. Αρκετές φορές τα καζάνια που μαγειρεύουν ξεπερνούν τα 170! Το συγκεκριμένο έθιμο, προσφορά των κατοίκων του χωριού, τηρήθηκε ακόμα και στην Κατοχή με ό,τι υλικά υπήρχαν διαθέσιμα.
  • Στην Κέρκυρα φτιάχνουν την φημισμένη παστιτσάδα με κόκορα, ένα πεντανόστιμο πιάτο με βενετσιάνικες ρίζες που συνδυάζει ζυμαρικά, χοντρά μακαρόνια για την ακρίβεια, με το πουλερικό που έχει πάρει τη θέση του «κυνηγιού του βασιλιά» της περιόδου της Ενετικής κυριαρχίας. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη γευστική διαφορά είναι το καλό δέσιμο της σάλτσας, η κανέλα και το πασπάλισμα με μπόλικο τριμμένο τυρί. Σε πολλά πανηγύρια του νησιού ωστόσο, συνηθίζεται να ψήνουν και αρνιά.
  • Οι Κεφαλλονίτες συνηθίζουν στα τραπέζια τους κρεατόπιτες με τράγιο βραστό κρέας, κατσίκι ή αρνί στον ξυλόφουρνο με τις κληματόβεργες, τσιγαριαστά χόρτα, μωρόπουλα και
    κολοκυθοανθούς γεμιστούς ενώ  για γλυκό σερβίρουν μουστόπιτα με μούστο και σιμιγδάλι.
  • Στα πανηγύρια της Παναγιάς στη Λέσβο θα δοκιμάσετε και το κισκέκ ή κισκέτς, ένα φαγητό που φτιάχνεται με σύβραση ρεβυθιών, σιταριού και γίδινου ή πρόβειου κρέατος (το κρέας μαγειρεμένο μαζί με σιτάρι συνηθίζεται και σε πανηγύρια της Θεσσαλίας ). Σε παραλιακά χωριά της Λέσβου σερβίρουν επίσης παστά και κολιούς στον φούρνο με ντομάτα και ρίγανη.
  • Στη Λήμνο οι κεχαγιάδες τρώνε, κατά την παράδοση, τον πετεινό με τα φλωμάρια και οι αστοί αρνάκι στο φούρνο με πατάτες.
  • Στα κυκλαδίτικα νησιά, Πάρο, Σαντορίνη, Ίο, Σίφνο, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου το πιάτο της γιορτής, είναι το κυκλαδίτικο «ρόστο», πιάτο με ιταλική καταγωγή που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια. Αρχικά ως πρώτο πιάτο σερβίρονταν μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και μετά, κομμένο σε φέτες το κρέας με τα λαχανικά – κρέας που συνήθως ήταν ένα οικονομικό κομμάτι χοιρινού.
  • Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα, συναντάται και στην Κεφαλλονιά καθώς και στην Κύπρο, το οποίο παρασκευάζεται με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.
  • Στην Αστυπάλαια, στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, αυτό της Παναγιάς της Πορταΐτισσας , οι γυναίκες του νησιού μαγειρεύουν έξω από την εκκλησία τον παραδοσιακό «λαμπριανό» (αρνάκι ή κατσικάκι γεμιστό με συκωτάκια και συνοδευόμενο από ρύζι και μπαχαρικά) και το σερβίρουν στους παρευρισκόμενους. Στα εδέσματα της μέρας είναι τα γιαπράκια, τα τοπικά τυριά, τα πουγκιά (αστυπαλίτικα τυροπιτάκια), καθώς και διάφορα γλυκίσματα.
  • Στην Ικαρία, το φαγοπότι περιλαμβάνει συνήθως ψητά κοκκινιστά κρέατα («ρασκό»: ντόπιο κατσίκι ελευθέρας βοσκής) και πιλάφι μαγειρεμένο σε ζωμό κατσίκας. Τα ποτήρια γεμίζουν συνεχώς με «πράμνειο οίνο», κόκκινο κρασί από τις ντόπιες ποικιλίες.
  • Στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους. Κατσίκια ή αρνιά ψήνονται στους ξυλόφουρνους ή σε σούβλες ενώ συνηθίζονται και οι τζιγεροσαρμάδες. Φυσικά, δε λείπουν και οι κάθε μορφής πίτες…
  • Σε κάποια μέρη της Χαλκιδικής γιορτάζουν με ψητές σαρδέλες στα κάρβουνα.
  • Οι σουβλιστές γουρουνοπούλες πρωταγωνιστούν στα πανηγυριώτικα τραπέζια της Πελοποννήσου.
  • Στο Μεσολόγγι κάποιοι κάνουν κέφαλο γεμιστό.
  • Όπου και αν βρεθείτε τη μεγάλη αυτή γιορτή, αν σας δοθεί η δυνατότητα, γευτείτε την….παράδοση!

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΓΕΥΣΗ

13.8.20243:00 μμ

    Τα υλικά που θα χρειαστείτε : 2 λίτρα γάλα αμυγδάλου 170 γρμ. κορν φλάουρ 300 γρμ. ζάχαρη 2 βανιλίνες Για την καραμέλα 120 γρμ. ζάχαρη άχνη Εκτέλεση Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1,5 λίτρο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, τη

ΓΕΥΣΗ

9.8.20241:12 μμ

  Τα υλικά που θα χρειαστείτε : 1 κουτάκι Morfat Choco (250 γρμ.) 150 γρμ. πραλίνα σοκολάτας 250 γρμ. μπισκοτα Digestive Για την επικάλυψη 400 γρμ. λιωμένη κουβερτούρα τριμμένο καρύδι Εκτέλεση Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 κουτάκι Morfat Choco και

ΓΕΥΣΗ

7.8.20244:33 μμ

  Ʃήμερα, σας γράφω για να σας ταξιδέψω πίσω στο χρόνο, μέσα από τις γεύσεις και τις μυρωδιές του αγαπημένου μας Κεφαλοτυριού. Το τυρί αυτό δεν είναι απλά μια γαστρονομική απόλαυση, αλλά ένας ζωντανός θησαυρός της βόρειας Ελλάδας, που κουβαλάει

ΓΕΥΣΗ

7.8.20242:52 μμ

  Τα υλικά που θα χρειαστείτε : 3 μελιτζάνες αλάτι ελαιόλαδο Για την γέμιση 1 κόκκινη πιπεριά 1 μέτριο κρεμμύδι 70 γρμ. ελαιόλαδο 70 γρμ. πελτέ ντομάτας 130 γρμ. ρύζι Καρολίνα 300 γρμ. βραστό νερό πιπέρι 1 κτ. γλυκού κανέλα

ΓΕΥΣΗ

13.7.20241:02 μμ

  ΥΛΙΚΑ Για τα κρουτόν 3 φέτες ψωμί για τοστ ελαιόλαδο αλάτι ρίγανη Για το φιλέτο κοτόπουλου 1 στήθος φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο στην μέση) αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο Για την σάλτσα 150 γρμ. στραγγιστό γιαούρτι 2% 1 κτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν

ΓΕΥΣΗ

9.7.20241:54 μμ

    Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Euro 2024 εκτός από το ότι «γεμίζει» με ποδοσφαιρικό θέαμα τους φιλάθλους, γεμίζει και τα ταμεία στις πιτσαρίες που καταγράφουν το δικό τους σκορ με πωλήσεις στα ύψη!   Μπορεί να σημειώθηκαν πολλές εκπλήξεις

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή