Αρχική / ΓΕΥΣΗ / 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα

ΓΕΥΣΗ

22/12/202310:59 πμ

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα

Λίγα ιστορικά στοιχεία δεν θα αποτρέψουν κανέναν να καταβροχθίσει τους γιορτινούς πειρασμούς!

Facebook
Φωτ. Facebook

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

της δημοσιογράφου Μαρίας Σιώμου

 

 

Ελληνικό, χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό γλυκό σε σχήμα αυγού, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, ζάχαρη, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και μέλι -τα μελομακάρονα!

 

 

Ετυμολογικά, η ονομασία τους δείχνει πως είναι πέρα για πέρα ελληνικό γλυκό! Αυτό που μπορεί να ξαφνιάσει, είναι η αναφορά στα λεξικά ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» – επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό!

Με τη σειρά της η μακαρωνία, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία» ή «μακάρια » που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι ψωμιού, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία σε όσους παρίσταντο
στη νεκρώσιμη ακολουθία!

Στον Επιτάφιο λόγο που εκφώνησε ο Περικλής το 430 π.Χ. για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου υπάρχουν μαρτυρίες ότι μετά το τέλος της ομιλίας του στον Κεραμεικό μοιράστηκαν «μακάρια». Κανείς με βεβαιότητα δε μπορεί να εξηγήσει πως αυτή η μακαρία βουτήχτηκε στο μέλι και προέκυψε το μελομακάρονο.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκαν έτσι τους βυζαντινούς χρόνους (μέλι+μακαρία =μελομακάρια= μελομακάρονα)

Τα μελομακάρονα καθιερώθηκαν ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες που μας τα σύστησαν με το όνομα «φοινίκια» – έτσι τα πρωτάκουσα από τη μαμά μου, καθώς έτσι τα αποκαλούσαν στη γενέτειρά της Λέσβο. Η ονομασία «φοινίκια» αποδίδεται στο γεγονός ότι στο Βυζάντιο στη ζύμη τους έβαζαν και λίγο χουρμά που είναι καρπός του φοίνικα!

Τώρα γιατί το αγνό αυτό και νόστιμο γλυκό έχει σχέση με τα Χριστούγεννα υπάρχει η εκδοχή να οφείλεται στο μέλι το οποίο θεωρείται από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, κάτι που όλοι λαχταρούν να τους φέρει η Γέννηση του Χριστού και η νέα χρονιά!

Ο,τι και να ισχύει, γεγονός είναι πως και φέτος οι καλονοικοκυράδες θα φτιάξουν για τους αγαπημένους τους μελομακάρονα, ενώ πολλές θα σπεύσουν στα ζαχαροπλαστεία, όπου και τα συναντάμε πλέον σε διάφορες παραλλαγές!

«Χιονάτοι» γλυκοί πειρασμοί, που παρασκευάζονται κυρίως από βούτυρο, αμύγδαλα και άφθονη ζάχαρη άχνη, σύμβολο των γιορτινών ημερών!

Οι κουραμπιέδες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα Χριστούγεννα, δε λείπουν από κανένα σπίτι αυτή την εποχή!
Λένε πως είναι ένα γλυκό με αμιγώς ευρωπαϊκή καταγωγή με ανατολίτικο άρωμα καθώς το DNA του βασίζεται στα μπισκότα τύπου shortbread-πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία τα βασικά συστατικά είναι…συντελεστές στην παρακάτω εξίσωση: ένα μέρος ζάχαρη, δύο μέρη βούτυρο και τρία μέρη αλεύρι – αν και στη συνταγή της μαμάς μου το αλεύρι είναι σχετικά ελάχιστο… και τα αμύγδαλα τον κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια!

Πολλοί υποστηρίζουν πως το γλύκισμα αυτό με βάση το αλεύρι και το αιγοπρόβειο βούτυρο, γεννήθηκε στην Περσία του 7ου αιώνα, αφότου διαδόθηκε και εκεί η ζάχαρη!

Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Με την πάροδο του χρόνου ο κουραμπιές έγινε γνωστός στους λαούς των Βαλκανίων και την Τουρκία, όπου τον συναντάμε μέχρι και σήμερα. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία «πολβορόν», polvorón σημαίνει σκονισμένος, είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας!

Η λέξη κουραμπιές προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie, τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya και στην πραγματικότητα σημαίνει σκληρό από το διπλοφούρνισμα!
Σε κάποιες περιοχές ο κουραμπιές καταναλώνεται όλο το χρόνο και λειτουργεί ως σύμβολο χαράς γι’ αυτό και συνηθίζουν να τον ετοιμάζουν και να τον προσφέρουν σε γάμους και βαφτίσεις!

Το χιονάτο λευκό χρώμα της αχνισμένης ζάχαρης φαίνεται πως τον κάνει ιδανική επιλογή για ημέρες ευτυχίας.
Ο κουραμπιές έχει πολλούς και φανατικούς fans που τον λατρεύουν και όταν φάνε ένα, δεν μπορούν να αντισταθούν και καταλήγουν να χάνουν το μέτρημα…πριν ακόμα ο «πρεσβευτής» της Χριστουγεννιάτικης  ζαχαροπλαστικής να βρει το δρόμο για τις γιορτινές πιατέλες!

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΓΕΥΣΗ

1.3.20242:27 μμ

  Τα υλικά που θα χρειαστείτε : 160 γρμ. φυστίκια Αιγίνης (1 κούπα) 100 γρμ. ηλιέλαιο (12 κτ. σούπας) 70 γρμ. ζαχαρούχο γάλα (5 κτ. σούπας) Εκτέλεση Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε πολύ καλά τα φιστίκια Αιγίνης και τα περνάμε από

ΓΕΥΣΗ

29.2.20242:53 μμ

    ΥΛΙΚΑ  500 γρμ. bio αλεύρι ολικής (3,5 κούπες) 300 γρμ. χλιαρό νερό (1 κούπα και 1/4) 9 γρμ. ξηρή μαγιά (1 κτσ) 1 κτ. σούπας bio σιρόπι σφενδάμου 2 κτ. σούπας  bio έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1 κτ. γλυκού

ΓΕΥΣΗ

27.2.20242:30 μμ

  ΥΛΙΚΑ  1 κιλό αλεύρι μαλακό 700 γραμμάρια χλιαρό νερό 30 γραμμάρια ξύδι 50 γραμμάρια σπορέλαιο 1 πρέζα αλάτι ΓΕΜΙΣΗ 1/2 κιλό μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 1 κρεμμύδι 3 βραστά αβγά λίγο λάδι αλάτι πιπέρι Για

ΓΕΥΣΗ

26.2.20242:58 μμ

    Χωρίς φύλλο, γίνεται εύκολα, γρήγορα και θα γίνει η νέα λατρεία όλης της οικογένειας! ΥΛΙΚΑ με βάση κούπα 250 ml. 1 λίτρο γάλα (4 κούπες) 200 γρμ. ζάχαρη (11 κτ. σούπας) 3 μέτρια αυγά 60 γρμ. ψιλό σιμιγδάλι

ΓΕΥΣΗ

23.2.202412:33 μμ

      Στην κουζίνα της κυρίας Μαρίας, σε μια γειτονιά του Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη, οι κατσαρόλες έχουν …πάρει φωτιά καθώς πλησιάζει η ώρα που θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι επισκέπτες της.   Το φαγητό που με φροντίδα ετοιμάζει δεν

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή