Αρχική / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS / WWF Ελλάς: Ακόμα ένα περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων στον Ίασμο – Οδηγήθηκε στο θάνατο ένας σκύλος (ΦΩΤΟ)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

19/05/2022 1:20 μμ

WWF Ελλάς: Ακόμα ένα περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων στον Ίασμο – Οδηγήθηκε στο θάνατο ένας σκύλος (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξική ουσία, απειλώντας άμεσα την άγρια ζωή της περιοχής.

WWF Ελλάς: Ακόμα ένα περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων στον Ίασμο – Οδηγήθηκε στο θάνατο ένας σκύλος (ΦΩΤΟ)

Γράφει THESSNEWS-DESK

Πριν λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου 2022) η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς έλαβε γνώση για περιστατικό με δηλητηριασμένα δολώματα στα σύνορα της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου», κοντά στο ορεινό χωριό Πόα, στον Δήμο Ιάσμου.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξική ουσία, απειλώντας άμεσα την άγρια ζωή της περιοχής.

Όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενημερώθηκαν αμέσως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η ομάδα ανίχνευσης του WWF (μια χειρίστρια και δυο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι), μαζί με δύο θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκαν την περιοχή για αυτοψία. Κατά τη διάρκεια δυο περιπολίων, οι σκύλοι εντόπισαν πολλά σημεία με τοποθετημένα ψάρια (περίπου 2 κιλά), είτε σκορπισμένα στο χώρο είτε μαζεμένα σε ένα σημείο, και μεγάλα κομμάτια κρέας (περίπου 15 κιλά). Σημειώνεται πως γύρω από όλα τα σημεία με ευρήματα εντοπίστηκαν πολλά νεκρά έντομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ ισχυρή τοξική ουσία.

 

 

Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα

 

Όλα τα ευρήματα συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Ιάσμου για την αποστολή τους για τοξικολογικές αναλύσεις, ενώ για το περιστατικό διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου.

«Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στα Θρακικά Μετέωρα (Αστραία), όπου φωλιάζει ένα από τα τελευταία 5 ζευγάρια Ασπροπάρη στη χώρα μας. Επιπλέον, η περιοχή είναι σημαντική για ακόμα δύο απειλούμενα είδη, το Όρνιο και τον Μαυρόγυπα που την χρησιμοποιούν είτε για να αναπαραγωγή είτε για εύρεση τροφής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον επίσης σπάνιο Χρυσαετό που φωλιάζει στην περιοχή. Όλα αυτά τα σπάνια πουλιά, μαζί με άγρια και οικόσιτα θηλαστικά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα αυτών των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν όλα τα ευρήματα δεν απομακρύνονταν εγκαίρως, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιβαλλοντική ισορροπία», δήλωσε η Ελισάβετ Κρετ, ερευνήτρια πεδίου, WWF Ελλάς.

 

Δεν βλάπτει μόνο τα άγρια ζώα

 

Παρόλο που η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από τον νόμο εδώ και περίπου 30 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς, συνεχίζει να είναι μια πολύ συχνή πρακτική στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα τη μαζική θανάτωση και εξαφάνιση απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, όπως ο Ασπροπάρης. Επιπλέον, ως μην επιλεκτική «μέθοδος» δεν βλάπτει μόνο τα άγρια ζώα, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου, θανατώνοντας κι άλλα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τέτοιων δηλητηριασμένων δολωμάτων πέραν του ότι είναι πολύ τοξικές και επικίνδυνες ακόμα και για τον άνθρωπο, είναι και παράνομες. Παρ’ όλα αυτά, και ενάντια στο νομικό πλαίσιο, τέτοιες ουσίες διατίθενται ακόμα στην αγορά.

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, κομβικό ρόλο έχει η ενημέρωση και η κινητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, σε περίπτωση που οποιαδήποτε αντιληφθεί, ή ενημερωθεί για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, μπορεί να απευθυνθεί είτε στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία, είτε στην Αστυνομία, είτε τις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων. Επίσης, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτών (τηλ επικοινωνίας:2554032210).

«Εάν κάποιος εντοπίσει δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο ή κάποιο νεκρό ζώο, μην επιχειρήσει να τα αγγίξει ή να τα μετακινήσει, καθώς μπορεί να κινδυνεύσει η υγεία του», σημειώνει η WWF Ελλάς.

Σημειώνεται πως η δράση της μονάδας ανίχνευσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE “ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη” LIFE16 NAT/BG/000874 που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Πράσινου Ταμείου.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

27.6.2022 11:45 μμ

Άνδρας από τη Γιανγκόν της Μιανμάρ σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε στον κήπο του ένα παράξενο πλάσμα που έμοιαζε με …εξωγήινο σαλιγκάρι.   Είχε εξογκωμένα, φωσφορίζοντα, παλλόμενα μάτια και ήταν πραγματικά τρομαχτικό. Τρομοκρατημένος, το έδειξε στον γείτονά του, ο οποίος γνώριζε πολλά

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

27.6.2022 11:15 μμ

Αυτό το βίντεο από την Φλόριντα των ΗΠΑ δείχνει την ευγνωμοσύνη και την αγάπη των ζώων στον άνθρωπο που τα περιθάλπει και τα αγαπάει.   Μια διασώστρια ζώων βγήκε για μια σύντομη βόλτα με τους δυο σκύλους της, όταν διαπίστωσε

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

25.6.2022 1:45 μμ

Κύμα καύσωνα έπληξε την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, με κορύφωση την περασμένη Πέμπτη.   Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες οι καύσωνες να καταφθάνουν όλο και νωρίτερα, όπως παρατηρούν οι ειδικοί. «Ο Ιούνιος, κατά το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο, είναι ένας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

24.6.2022 11:45 μμ

Ο καφές δεν αποτελεί μόνο την πρωινή μας απόλαυση, μπορεί να γίνει και σύμμαχος μας για να προστατεύσουμε τον ήδη ταλαιπωρημένο μας πλανήτη.   Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη, Πάρκινσον και πολλών άλλων ασθενειών. Σε βοηθά, επίσης,

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

24.6.2022 11:30 μμ

Με ανεξάντλητη την παιχνιδιάρική του διάθεση ένα ελεφαντάκι στο  στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης μας χάρισε το παρακάτω ξεκαρδιστικό βίντεο.   Όλα ξεκίνησαν όταν το μοντέλο Μέγκαν Μίλαν για τις ανάγκες φωτογράφισης επισκέφτηκε το καταφύγιο διάσωσης  ελεφάντων Chai Lai Orchid.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

23.6.2022 11:45 μμ

Συγκλονισμένοι το περσινό καλοκαίρι πρακολουθούσαμε τις φωτιές που για ένα μήνα κατασπάραζαν την όμορφη Ευβοϊκή γη.   Σχεδόν το 1/3 του νησιού κάηκε ωστόσο αισιοδοξία χαρίζει η επανεμφάνιση του πρασίνου.   Δείτε το βίντεο:   και προειδοποιήσεις: Για να ξαναγεννηθεί

thess

Επικαιρότητα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

27.6.2022 11:15 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή