Αρχική / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS / Πόσο σημαντικό είναι το κλάδεμα των δέντρων στην πόλη;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

23/01/20237:44 μμ

Πόσο σημαντικό είναι το κλάδεμα των δέντρων στην πόλη;

Σεμινάριο για τους επαγγελματίες του πρασίνου διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Πόσο σημαντικό είναι το κλάδεμα των δέντρων στην πόλη;

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Γιατί τα δέντρα στους δρόμους της πόλης είναι σε καλή ή κακή κατάσταση; Γιατί πολλές φορές εμείς οι ίδιοι πολεμούμε άθελα μας το περιβάλλον; Που σταματάει η ευθύνη του πολίτη και σε ποιο σημείο αρχίζει η ευθύνη της δημοτικής αρχής;

 

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε πολλά άλλα, έδωσε στα στελέχη της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου το σεμινάριο που διοργάνωσε η αρμόδια αντιδημαρχία.

 

Ούτως ή άλλως η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον και ο ίδιος ο δήμαρχος συνηθίζει να μιλάει για έναν πράσινο δήμο αλλά και για την ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για τον «πρασινισμό» της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που υπολείπεται σε πράσινο συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

 

«Το θέμα του κλαδέματος των δένδρων μέσα στις πόλεις είναι πολύ σοβαρό και τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει όλους τους δήμους στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνους που βρίσκονται μέσα σε αστικό ιστό. Εμείς ως υπηρεσία αντιμετωπίζουμε καθημερινά τέτοια θέματα και γι’ αυτό καλέσαμε έναν διακεκριμένο επιστήμονα που μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν» είπε η αντιδήμαρχος πρασίνου Παρή Γενίτσαρη.

 

 

Ο κ. Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ και ειδικευμένος στη δασοπονία πόλεων έδωσε απαντήσεις σε όλα.

 

«Η κλάδευση δεν πρέπει να είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση στα δέντρα των δρόμων και των πάρκων. Σε μια δεντροστοιχία, δεν πρέπει να κλαδευτούν όλα, αλλά μόνο όσα χρειάζεται. Αν αυτό δεν γίνει, αποτελεί εγκληματική πράξη επί πληρωμή κατά των δέντρων αλλά και σπατάλη χρημάτων. Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδοθεί σε βάναυση παρέμβαση στα δένδρα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές με αποτέλεσμα το να τα έχουν οδηγήσει νωρίτερα σε βέβαιο θάνατο.

 

Η επιλογή των δένδρων που μπορούν να φυτευθούν σε αστικό περιβάλλον έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια για τους δήμους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το πράσινο: το βασικότερο κριτήριο είναι η μακροβιότητα κι ακολουθεί η αντοχή σε ασθένειες και καιρικές συνθήκες. Το ιδανικό είναι η κατάργηση του χλοοτάπητα, που είναι όμορφος αλλά κοστοβόρος και ενεργοβόρος, και η αντικατάσταση του με δένδρα, θάμνους και χαμηλά φυτά, καλλωπιστικά ή αρωματικά, υποχρεωτικά πολυετή.

 

Για να καταπολεμηθεί η τάση του πολίτη, που απαιτεί το κλάδεμα ή το κόψιμο των δένδρων που του κόβουν τη θέα ή τον εμποδίζουν να παρκάρει, χρειάζεται η αξιοποίηση συνεργείων εργασιών πρασίνου με πιστοποίηση και ISO, η τήρηση μητρώου δένδρων και ο περιοδικός, αλλά συνεχής έλεγχος. Μόνο έτσι οι προσπάθειες όλων μας θα έχουν αποτέλεσμα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας.

 

Παρόντες στο σεμινάριο εκτός από την αρμόδια αντιδήμαρχο ήταν η διευθύντρια της υπηρεσίας Ειρήνη Καλάκου. Επίσης, με την ιδιότητα της γεωπόνου και της δημοτικής συμβούλου ήταν παρούσα η Αλεξάνδρα Τερζίδου, πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης και η Βενετία Κούρτη, υπεύθυνη κλαδέματος από το ΑΠΘ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

8.4.20248:22 πμ

    Σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Αμερικής θα έχει την ευκαιρία να δει τη Σελήνη να περνά μπροστά από τον Ήλιο και να τον καλύπτει κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

5.4.20246:15 μμ

  Νεκρή από δηλητηριασμένο δόλωμα και σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε αρκούδα στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα στον νομό Γρεβενών, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.   Την αρκούδα βρήκαν κάτοικοι της περιοχής και ενημέρωσαν την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» και

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

29.3.202410:15 μμ

  Όσοι έχουν βαρεθεί να αγοράζουν σοκολατένια αυγά και λαγουδάκια μπορούν το φετινό Πάσχα των Καθολικών στη Νότια Αφρική να υιοθετήσουν ένα αληθινό αυγό, από το οποίο θα εκκολαφθεί ένα πραγματικό πιγκουινάκι. Ωστόσο αυτά τα αυγά δεν είναι κάτι που

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

26.3.20249:15 μμ

  Κολεξιόν με ρούχα που φτιάχτηκαν από τα…σάπια φύλλα των κήπων του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, φιλοξενείται στην Οικία Σάντρινγκχαμ της βασιλικής οικογένειας, στο Νόρφολκ!   Η συλλογή από 26 ρούχα και αξεσουάρ αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

21.3.20246:15 μμ

  Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, παρελήφθη την Τετάρτη, από την εταιρεία «Νέα Οδός», το πρώτο ηλεκτρικό όχημα τύπου VAN, το οποίο εντάσσεται στον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας για τις ανάγκες αστυνόμευσης του αυτοκινητοδρόμου.   Για «πράσινη»

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή