Αρχική / ΔΙΕΘΝΗ / Τι αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής

ΔΙΕΘΝΗ

22/03/202410:00 πμ

Τι αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής

Αύξηση αμυντικής ετοιμότητας στην Ε.Ε και επιτάχυνση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Τι αποφασίστηκε στην Σύνοδο Κορυφής

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Με αναφορές στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, στο Μεσανατολικό και στο μεταναστευτικό το κείμενο συμπερασμάτων της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

Όσον αφορά την Ασφάλεια και την Άμυνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να ενισχύσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αυξανόμενων απειλών και προκλήσεων. Επίσης απευθύνει κάλεσμα για άμεση ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, έτσι ώστε να επέλθει βιώσιμη εκεχειρία, με τους 27 ηγέτες να ζητούν παράλληλα από το Ισραήλ να μην προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα και ικανότητες ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της στο πλαίσιο των αυξανόμενων απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ασφάλεια και την Άμυνα.

Με βάση τη Διακήρυξη των Βερσαλλιών και τη Στρατηγική Πυξίδα, δεσμεύεται να μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις και να κλιμακώσει τις δυνατότητές της.

Η ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση θα πρέπει να ενισχυθεί αναλόγως σε ολόκληρη την Ένωση. Η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας και η ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης θα απαιτήσουν πρόσθετες προσπάθειες, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες των κρατών μελών, για:

α) εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για ουσιαστική αύξηση των αμυντικών δαπανών και επενδύσεις καλύτερα και ταχύτερα από κοινού.

β) βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για κινητοποίηση χρηματοδότησης και να υποβάλουν έκθεση έως τον Ιούνιο. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλείται να προσαρμόσει την πολιτική της για δανεισμό στην αμυντική βιομηχανία και τον τρέχοντα ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη χρηματοδοτική της ικανότητα.

γ) παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και τις κοινές προμήθειες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων δυνατοτήτων της ΕΕ, ιδίως σε στρατηγικούς παράγοντες, καθώς και για την πλήρη χρήση των συνεργειών μεταξύ των εθνικών και ευρωπαϊκών διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού.

δ) να ενισχύσει τις συνεργατικές/κοινές αμυντικές επενδύσεις, από την έρευνα και την ανάπτυξη στο στάδιο του σχεδιασμού, στην εκβιομηχάνιση και τις κοινές προμήθειες και να βελτιώσει την προβλεψιμότητα, π.χ. μέσω πολυετών σταθερών συμβάσεων.

ε) να αυξήσει την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, την ευελιξία της και την ικανότητά της να αναπτύσσει και να παράγει καινοτόμα αμυντικά προϊόντα, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα και την εναλλαξιμότητα τους και διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητά τους στα κράτη μέλη.

στ) να ενθαρρύνει την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς σε ολόκληρη την Ένωση, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις αμυντικές αλυσίδες εφοδιασμού, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

ζ) να ενισχύσει την ταχεία απόκριση και τον έγκαιρο εντοπισμό των σημείων συμφόρησης στις αλυσίδες εφοδιασμού για την αμυντική αγορά και να εξασφαλίσει ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

η) υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη συνέχιση των επενδύσεων σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για την αντιμετώπιση των επικρατουσών ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην αμυντική βιομηχανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να προωθήσουν ταχέως τις εργασίες για την κοινή ανακοίνωση για μια ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική (EDIS). Καλεί επίσης το Συμβούλιο να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες σχετικά με τη συνοδευτική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας (EDIP).

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας παραμένει βασικό στοιχείο για την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης και θα πρέπει να επιταχυνθεί. Η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ, η στρατιωτική κινητικότητα, οι ασκήσεις, η ενίσχυση της διαστημικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση κυβερνο απειλών και υβριδικών απειλών και η αντιμετώπιση της χειραγώγησης και παρέμβασης ξένων πληροφοριών (FIMI) έχουν ιδιαίτερη σημασία από αυτή την άποψη.

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι τα ανωτέρω δεν θίγουν τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΕΘΝΗ

25.4.202412:33 μμ

  Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η πιλοτική φάση εφαρμογής του «εισιτηρίου εισόδου στην Βενετία». Το «εισιτήριο» κοστίζει 5 ευρώ, ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλουν όσοι επισκέπτονται την Γαληνοτάτη για ημερήσια εκδρομή και φτάνουν στην πόλη πριν από τις 4

ΔΙΕΘΝΗ

25.4.202412:13 μμ

  Τουλάχιστον 34.305 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.293 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.     Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 43 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί,

ΔΙΕΘΝΗ

25.4.202411:25 πμ

  Μια κότα θυσιάσθηκε χθες, Τετάρτη, στη μεξικανική Γερουσία για να προσφερθεί το αίμα της στον προκολομβιανό θεό της βροχής Τλάλοκ, μια τελετή που προκάλεσε κύμα αγανάκτησης.   Η πρωτοφανής σκηνή μεταδόθηκε από τα κοινοβουλευτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως διακόπηκε

ΔΙΕΘΝΗ

25.4.202411:00 πμ

    Τα φτερά του Moulin Rouge, του παγκοσμίως διάσημου παρισινού καμπαρέ, έπεσαν χθες τη νύχτα, όπως είπαν σήμερα πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το κανάλι BFMTV και δήλωση εκπροσώπου της επιχείρησης.     Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, δήλωσαν,

ΔΙΕΘΝΗ

25.4.20249:42 πμ

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο ανάπτυξης έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Βαλκάνια που ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι για να επωφεληθούν από αυτό το σχέδιο, οι χώρες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή διπλωματία,

ΔΙΕΘΝΗ

25.4.20248:30 πμ

  Προβλήματα αναμένεται να σημειωθούν σήμερα στην αεροπορική κυκλοφορία στη Γαλλία παρά την άρση της προειδοποίησης για απεργία του μεγαλύτερου συνδικάτου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, καθώς θα ακυρωθεί το 75% των πτήσεων στοαεροδρόμιο Paris-Orly και το 55% των πτήσεων στο

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή