Σε θέση μάχης παραμένει ο ισραηλινός στρατός και περιμένει την πολιτική απόφαση, για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση στην περιοχή, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο, 10.000 επίλεκτοι στρατιώτες, θα μπουν στην πόλη της Γάζας, για να εξοντώσουν τους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, με υποστήριξη από αέρος και θαλάσσης. «Θα τους συντρίψουμε» διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη συνεδρίαση, του υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης.
Οι ενέργειες και οι πολιτικές της οργάνωσης Χαμάς, δεν εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε χθες, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση των πολιτών, φυλακισμένων και κρατουμένων, και των δύο πλευρών.
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS δήλωσε πως είναι βέβαιος ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ ως «αναγκαίο μέτρο».
Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός για τους αμάχους
Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.
Σε θέση μάχης ο ισραηλινός στρατός για εισβολή στη Γάζα – Στο Τελ Αβίβ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ για κρίσιμες διαβουλεύσεις
I3. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)
Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.
Το εβραϊκό κράτος κατέλαβε τη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Οι δυνάμεις του δεν αποχώρησαν από τον παραθαλάσσιο θύλακα αφήνοντάς τον στα χέρια των Παλαιστίνιων παρά το 2005.
Έναν χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στον μικρό θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που γειτονεύει με την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο.
Το 2007, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον αφοπλισμό, αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κάλεσε χθες Κυριακή τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς «αμάχους ομήρους», δηλώνοντας ταυτόχρονα «πολύ ανήσυχος» για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που πλήττουν «παλαιστίνιους αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.