Αρχική / ΔΙΕΘΝΗ / Πλαστικά: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο

ΔΙΕΘΝΗ

26/04/20249:55 πμ

Πλαστικά: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο

Ποιες εταιρείες ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας πλαστικής ρύπανσης.

Πλαστικά: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας χρήσης να αποτελούν την πλειοψηφία των απορριμμάτων στις ακτές.

 

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως 56 πολυεθνικές ευθύνονται για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας πλαστικής ρύπανσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της παραγωγής πλαστικού μιας εταιρείας και της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων που βρέθηκαν στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία όπως η PepsiCo παρήγαγε το 1% της παγκόσμιας πλαστικής μάζας θα ήταν υπεύθυνη για περίπου το 1% των αποβλήτων που συλλέχθηκαν.

«Η παραγωγή είναι ουσιαστικά ρύπανση», δήλωσε στον Guardian η Λίζα Έρντλ, διευθύντρια του επιστημονικού τμήματος στο μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο The 5 Gyres και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Μια διεθνής ομάδα εθελοντών συνέλεξε και ερεύνησε περισσότερα από 1.870.000 πλαστικά απορρίμματα σε 84 χώρες σε διάστημα πέντε ετών, προκειμένου να εντοπιστούν οι εταιρείες που ρυπαίνουν το περιβάλλον με τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα. Διαπιστώθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν, ήταν συσκευασίες μιας χρήσης. Ωστόσο, το εμπορικό σήμα ή το όνομα της εταιρείας ήταν ευδιάκριτα σε λιγότερο από το 50% των πλαστικών απορριμμάτων.

«Αυτό δείχνει πολύ καλά την ανάγκη για διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα», δήλωσε η Πατρίτσια Βιλαρούμπια-Γκομέζ, συν-συγγραφέας της μελέτης, και ερευνήτρια πλαστικής ρύπανσης στο Stockholm Resilience Centre.

«Πρέπει να ξέρουμε ποιος παράγει τι, ώστε να αναλάβουν την ευθύνη, σωστά;» πρόσθεσε.

Τα πλαστικά απορρίμματα που ταυτοποιηθηκαν ανήκαν σε 56 πολυεθνικές εταιρείες, με το 1/4 να προέρχεται από μόνο έξι εταιρείες. Δύο εταιρείες καπνού και καπνικών προϊόντων ευθύνονταν για το 2% των πλαστικών απορριμμάτων: η Altria και η Philip Morris International. Η Danone και η Nestlé ήταν υπεύθυνες για το 3% των πλαστικών απορριμμάτων, η PepsiCo για το 5% και η Coca-Cola για το 11%.

Ο Guardian προσέγγισε τις εταιρείες Altria, Philip Morris International, Danone, Nestlé, PepsiCo και The Coca-Cola Company.

«Νοιαζόμαστε για τον αντίκτυπο κάθε αναψυκτικού που πουλάμε και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας με τον σωστό τρόπο» δήλωσε η Coca-Cola.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κάνει το 100% των συσκευασιών της ανακυκλώσιμες παγκοσμίως έως το 2025 και να χρησιμοποιεί τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο υλικό στις συσκευασίες έως το 2030.

Η Nestlé δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι έχει μειώσει τη χρήση του παρθένου πλαστικού κατά 14,9% τα τελευταία πέντε χρόνια και υποστηρίζει προγράμματα σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη συστημάτων συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

«Από την έναρξη των εθελοντικών μας δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων πριν από πέντε χρόνια, έχουμε ξεπεράσει σημαντικά την αγορά όσον αφορά τη μείωση του παρθένου πλαστικού και την αύξηση της ανακυκλωσιμότητας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Ellen MacArthur», ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία Danone δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να μειώσουμε το δικό μας πλαστικό αποτύπωμα – μεταξύ 2018-2023 μειώσαμε τη χρήση πλαστικών κατά 8%, που αντιστοιχεί σε 62.000 τόνους και αυξήσαμε την ανακυκλωσιμότητα των συσκευασιών μας. Το 84% των συσκευασιών μας είναι ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες ή μπορούν να κομποστοποιηθούν. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να πιέζουμε για βελτιωμένες υποδομές συλλογής και ανακύκλωσης προκειμένου να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν».

Η εταιρεία δήλωσε πως υποστηρίζει «μια φιλόδοξη και δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Πλαστικά που θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία για να ξεκλειδωθεί και να επιταχυνθεί η πρόοδος στην κυκλική οικονομία των πλαστικών».

Ωστόσο, ενώ πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να βελτιώσουν τον αντίκτυπό τους, οι ερευνητές της μελέτης υποστηρίζουν ότι δεν είναι αποτελεσματικά. Η παραγωγή πλαστικού έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του 2000 και οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται.

Οι ερευνητές της μελέτης, ορισμένοι από τους οποίους συμμετέχουν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στην Οτάβα του Καναδά αυτή την εβδομάδα για την Παγκόσμια Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Πλαστικά, δήλωσαν πως τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια συνθήκη που θα επικεντρώνεται στον περιορισμό της παραγωγής.

Ο πρέσβης του Ισημερινού στο Ηνωμένο Βασίλειο, Λούις Βάγιας Βαλντιβιέσο, δήλωσε στον Guardian νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πως ελπίζει ότι οι χώρες θα ενωθούν για να εξασφαλίσουν ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι διαπραγματευόμαστε αυτήν τη συνθήκη τώρα. Ο κόσμος βρίσκεται σε μια τριπλή κρίση κλιματικής αλλαγής, απώλειας βιοποικιλότητας και ρύπανσης. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν συμφωνίες για τα δύο πρώτα, δεν έχουμε ούτε νόμους, ούτε παγκόσμια συμφωνία για την πλαστική ρύπανση».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».

ΠΗΓΗ: Guardian

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΕΘΝΗ

20.5.20241:34 μμ

  Αιματηρή επίθεση σε δημοτικό σχολείο στην Κίνα στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους ενώ τραυματίστηκαν δέκα άτομα μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.     Το περιστατικό έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) στην πόλη Guixi στη νότια

ΔΙΕΘΝΗ

20.5.202411:40 πμ

  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.     «Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου

ΔΙΕΘΝΗ

20.5.202410:51 πμ

  Το Ισραήλ δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκαν και μέλη της συνοδείας του, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.     «Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε

ΔΙΕΘΝΗ

20.5.20249:55 πμ

  Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο χθεσινόδυστύχημα του ελικοπτέρου τους στο βορειοδυτικό Ιράν.   Η ανακοίνωση αυτή ανοίγει περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στο Ιράν, μείζονα

ΔΙΕΘΝΗ

20.5.20248:00 πμ

    Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχσέν Μανσούρι επιβεβαίωσε τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι στη συντριβή του ελικοπτέρου με ανάρτησή του στο X/Twitter.   Νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που εξελέγη το 2021,

ΔΙΕΘΝΗ

19.5.202410:30 μμ

  Σε αυτή την εργασία απαιτείται να έχεις γερά νεύρα, καλή φυσική κατάσταση, αδιάσπαστο ρυθμό και ασύλληπτη ταχύτητα. Διότι το να εργάζεσαι σε κέντρο διαλογής αλληλογραφίας του Ταχυδρομείου στην Κίνα, όπως αυτό της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, δεν είναι «παίξε-γέλασε».   Ένας

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

20.5.20241:19 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή