Αρχική / ΔΙΕΘΝΗ / Κύπρος: Εντολή για σκίσιμο σελίδας βιβλίου με αναφορά στον Κεμάλ

ΔΙΕΘΝΗ

09/09/2021 12:04 μμ

Κύπρος: Εντολή για σκίσιμο σελίδας βιβλίου με αναφορά στον Κεμάλ

Αποσύρεται προσωρινά το σχολικό βιβλίο Αγγλικών Οxford Discover Futures Level 3, ύστερα από απόφαση του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας

Κύπρος: Εντολή για σκίσιμο σελίδας βιβλίου με αναφορά στον Κεμάλ

Γράφει ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΙΔΗΣ

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Μεγαλονήσου να αποσύρει προσωρινά ένα σχολικό βιβλίο Αγγλικών, στο οποίο υπάρχει εκθειαστική αναφορά στον πρώην ηγέτη της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Πρόκειται για το βιβλίο Οxford Discover Futures Level 3, στη σελίδα 36 του οποίου υπάρχει αναφορά στον Κεμάλ με τίτλο «Ο μεγαλύτερος ήρωας της Τουρκίας». Βέβαια, στην ίδια σελίδα παρουσιάζονται και οι Μεξικανοί καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα ως «ήρωες του κόσμου και της τέχνης».

Αρχικά υπήρξε οδηγία στους εκπαιδευτικούς να αφαιρέσουν (σκίσουν) την επίμαχη σελίδα πριν τη διανομή του βιβλίου στους μαθητές, για να ακολουθήσει η απόφαση της προσωρινής απόσυρσης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας». Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού. Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δε συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δε χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής. Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο – έστω και περιφερειακό – απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

«Κεραυνοί» από τουρκικό ΥΠΕΞ και Τσελίκ

Όπως αναμενόταν, η τουρκική πλευρά αντέδρασε… άμεσα και έντονα, με το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος να δημοσιεύει το παρακάτω δελτίο Τύπου: «Η εντολή που δόθηκε από την Ε/Κ Διοίκηση να σκιστεί η σελίδα σχετικά με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, από εγχειρίδιο που διδάσκεται στα σχολεία, αποκαλύπτει το ριζοσπαστικό επίπεδο της στρεβλής νοοτροπίας της Ε/Κ Διοίκησης εναντίον της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την αναχρονιστική, εχθρική και απαράδεκτη στάση της Ε/Κ Διοίκησης. Αυτή η τελευταία κίνηση της Ε/Κ Διοίκησης, που είναι υπεύθυνη για το αδιέξοδο της Κύπρου επί σειρά ετών, δείχνει ότι δεν έχουν την ανοχή να μοιραστούν όχι μόνο την εξουσία και τον πλούτο, αλλά ακόμη ούτε και να ζήσουν μαζί με τους Τ/Κ».

Τη σκυτάλη… πήρε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, με σειρά αναρτήσεων στο Twitter. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «H εντολή της Ε/Κ Διοίκησης να σχιστεί η σελίδα στην οποία αναφέρεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από ένα εγχειρίδιο είναι μια έκφραση της εχθρότητας των Ε/Κ κυβερνητικών υπαλλήλων προς τις αξίες μας που αντιπροσωπεύει ο Ατατούρκ. Καταδικάζουμε αυτήν την “ασέβεια” που έγινε προς τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Ατατούρκ και στο τουρκικό έθνος. Αυτή η εχθρική στάση είναι μια αναχρονιστική προσέγγιση απέναντι στο δόγμα “ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο” που εκπροσωπεί ο Ατατούρκ.

Αυτή η βάρβαρη προσέγγιση των στελεχών της Ε/Κ Διοίκησης είναι επίσης μια σαφής ένδειξη της μισαλλόδοξης προσέγγισής τους στη βούληση να συμβιώσουν με τους Τ/Κ. Είναι μια ιστορική αλήθεια ότι ο ηγέτης της Ελλάδας, Βενιζέλος, που ηττήθηκε στον πόλεμο, πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το νικητή του πολέμου, για το Νόμπελ Ειρήνης το 1934. Υπενθυμίζουμε στους Έλληνες και τους Ε/Κ ηγέτες αυτήν την ιστορική κληρονομιά και τους καλούμε να την αντιμετωπίσουν.

Όσοι δε σέβονται τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ θα βρίσκουν πάντα μπροστά τους την Τουρκική Δημοκρατία και το τουρκικό έθνος. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει από την ιστορία τον Ατατούρκ, ο οποίος ήταν η έμπνευση των καταπιεσμένων εθνών, σχίζοντας σχολικά βιβλία».

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΛΙΔΗΣ

Αποφοίτησε το 2004 από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, φιλοδοξώντας να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο, τη δημοσιογραφία. Η... τύχη τα έφερε έτσι ώστε στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του να ασχοληθεί με το αθλητικό ρεπορτάζ. Σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες. "Σπορ του Βορρά", "Αθλητικά Νέα", Betarades.gr, Premierleague.gr, AN 98,7 FM, Arena FM 89,4, Fair Play 96,1 FM, Flash Radiο συνθέτουν το παζλ. Την τελευταία διετία αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών, μεταπηδώντας από την αθλητική στην ενημερωτική δημοσιογραφία, για λογαριασμό του Politic.gr. Πλέον, από το μετερίζι του Thessnews θα συνδυάσει και τα δύο... Με κέφι, όρεξη και υπευθυνότητα.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΕΘΝΗ

27.10.2021 9:55 μμ

Δεν αποκλείεται να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν για τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rust. «Εκείνος πυροδότησε το όπλο», είπε η εισαγγελέας της Σάντα Φε, Μαίρη Κάρμακ-Άλτγουις, σε συνέντευξη

ΔΙΕΘΝΗ

26.10.2021 10:29 μμ

Καταστροφικές πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές σαρώνουν τα τελευταία 24ωρα τη Σικελία. Έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, με τις εικόνες από την Κατάνια, να αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρονται από τα ορμητικά νερά, οδηγοί προσπαθούν να απεγκλωβιστούν

ΔΙΕΘΝΗ

26.10.2021 10:14 μμ

Μεγάλα θύματα στο Αφγανιστάν τα παιδιά έως 5 ετών. Διαστάσεις λιμού τείνει να λάβει στο Αφγανιστάν ο υποσιτισμός του πληθυσμού, με μεγαλύτερα θύματα τα βρέφη. Οι οικογένειες προκειμένου να επιβιώσουν φτάνουν στο τραγικό σημείο να πουλήσουν τα παιδιά τους.  

ΔΙΕΘΝΗ

25.10.2021 6:57 μμ

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει πολλά προβληματα στο Νεπάλ. Εκτός απο πλημμυρες οι σφοδρές βροχοπτώσεις  έχουν προκαλέσει και  μεγάλες κατολισθήσεις που παρέσυραν σε μερικές περιπτώσεις και πολλά σπίτια.   Δείτε το βίντεο:    

ΔΙΕΘΝΗ

25.10.2021 4:31 μμ

Στην Ρωσία το  80% περίπου των πολιτών που έχουν δηλώσει ότι έχουν κανει το εμβόλιο Sputnik-V, αλλά έχουν νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό, έχουν αγοράσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ το συγκεκριμένο γεγονός υποστήριξε σε δήλωση του

ΔΙΕΘΝΗ

25.10.2021 10:43 πμ

Tον πλέον καταζητούμενο διακινητή ναρκωτικών στην Αμερική, με το ψευδώνυμο «Οτονιέλ, συνέλαβαν οι αρχές τις Κολομβίας στα σύνορα με Παναμά. Ο Ντάριο Αντόνιο Ούσουγκα (Dario Antonio Úsuga), όπως είναι το κανονικό όνομά του, υπήρξε ο αρχηγός της ισχυρότερης συμμορίας ναρκωτικών

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.10.2021 7:00 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.10.2021 5:30 πμ