Αρχική / ΔΙΕΘΝΗ / ΗΠΑ: Δύο κυνηγοί πέθαναν από την ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών

ΔΙΕΘΝΗ

28/04/20241:30 μμ

ΗΠΑ: Δύο κυνηγοί πέθαναν από την ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone

ΗΠΑ: Δύο κυνηγοί πέθαναν από την ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών

Γράφει THESSNEWS-DESK

 

Δύο κυνηγοί στις ΗΠΑ που κατανάλωσαν κρέας από ελάφια τα οποία έπασχαν από χρόνια εξασθενητική νόσο (CWD)- γνωστή και ως ασθένεια των «ζόμπι» ελαφιών– ανέπτυξαν παρόμοιες νευρολογικές παθήσεις και πέθαναν, εγείροντας ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

 

Η χρόνια εξασθενητική νόσος είναι μια νευροεκφυλιστική μολυσματική ασθένεια η οποία όμως δεν προκαλείται από βακτήριο ή ιό, αλλά από κακοδιπλωμένες πρωτεΐνες, γνωστές ως πριόνες. Η ασθένεια μολύνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ξενιστή και συνήθως προκαλεί αλλαγές στη συμπεριφορά, υπερβολική σιελόρροια και θάνατο, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νόσος μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα ή το σάλιο, είτε μέσω άμεσης επαφής είτε μέσω μόλυνσης στο περιβάλλον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, αφού ένα κουφάρι ελαφιού που εντοπίστηκε στο πάρκο βρέθηκε θετικό στην εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε ελάφια και άλκες σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, ένας 72χρονος άνδρας ο οποίος είχε καταναλώσει κρέας από μολυσμένο ελάφι, παρουσίασε αιφνίδια σύγχυση και επιθετικότητα. Ένας 77χρονος φίλος του, ο οποίος επίσης είχε καταναλώσει μολυσμένο κρέας από τον ίδιο πληθυσμό ελαφιών, πέθανε από τη νόσο Κρόϋτσφελντ-Γιάκομπ (Creutzfeldt-Jakob), γνωστή και ως υποξεία σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, πού ζούσαν και κυνηγούσαν οι δύο άνδρες, ούτε εάν όντως πέθαναν από την εν λόγω νόσο.

«Αν και η αιτιώδης συνάφεια παραμένει αναπόδεικτη, αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ελαφιού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», έγραψαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΕΘΝΗ

12.5.202410:00 μμ

  Μπαμπάς αληθινός υπερήρωας όρμησε να σώσει το βρέφος του που έπεσε από καναπέ στο σπίτι τους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, στις 11 Απριλίου.     Αν και είχε την πλάτη του γυρισμένη, ο μπαμπάς αντιλήφθηκε την στιγμή που

ΔΙΕΘΝΗ

12.5.20247:00 μμ

  Ο αριθμός των νεκρών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ αυξήθηκε στους 143, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, έναντι 136 νεκρών χθες.   Το απόγευμα του Σαββάτου, η κυβέρνηση

ΔΙΕΘΝΗ

12.5.20245:15 μμ

  Ο πρώτος ζωντανός ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο των ΗΠΑ που την πραγματοποίησε.   «Το Mass General είναι βαθιά θλιμμένο για τον ξαφνικό θάνατο του Ρικ Σλέιμαν.

ΔΙΕΘΝΗ

12.5.20242:45 μμ

  Άγριος τσακωμός για μια θέση σε αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας EVA Air.   Οι γροθιές έδιναν και έπαιρναν στην πτήση από Ταϊπέι προς Σαν Φρανσίσκο στις 7 Μαΐου. Κάμερες κατέγραψαν το επεισόδιο, με το προσωπικό καμπίνας να προσπαθεί να

ΔΙΕΘΝΗ

12.5.20242:15 μμ

  Ασυγκράτητοι ήταν δυο επιβάτες αεροπλάνου της British Airways προς το Δουβλίνο καθώς οι κάμερες ασφαλείας τους «συνέλαβαν» να επιδίδονται σε ερωτικές περιπτύξεις.   Το αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη σε πτήση που εκτελούσε το Λονδίνο-Δουβλίνο. Στο βιντεοληπτικό υλικό

ΔΙΕΘΝΗ

12.5.20241:00 μμ

  Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και παιδιά, και τέσσερις ακόμη αγνοούνται έπειτα από ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουμάτρα στην Ινδονησία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.     «28 άνθρωποι

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

12.5.202410:04 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή