Ένα πρώτο φορτίο καυσίμων έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ισραήλ, με στόχο να ξανατεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες που ηλεκτροδοτούν νοσοκομεία και δίκτυα τηλεπικοινωνιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλήγμα σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον διευθυντή τοπικού νοσοκομείου.
Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο καθημερινά δύο βυτιοφόρων στην Λωρίδα της Γάζας.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, υπεύθυνη για τον τερματικό σταθμό της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι 17.000 λίτρα καυσίμου παραδόθηκαν για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γάζας.
Το Ισραήλ αρνείτο μέχρι τώρα να επιτρέψει την είσοδο καυσίμου στον παλαιστινιακό θύλακα, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.
Ο πληθυσμός που έχει παγιδευτεί στον μικρό θύλακα λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τον οποίο πυροδότησε η αιματηρή επίθεση μαχητών του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο λιμού, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.
Σήμερα τα ξημερώματα πλήγμα κατά τριών κτιρίων της Χαν Γιούνες προκάλεσε τον θάνατο 26 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό 23, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη αυτή στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Νωρίτερα χθες, το Ισραήλ είχε καλέσει εκ νέου τους κατοίκους της Χαν Γιούνες να εκκενώσουν την πόλη και να μετακινηθούν δυτικά, πέρα από τη γραμμή του πυρός και πιο κοντά στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.