Αρχική / ΔΙΕΘΝΗ / Γαλλικές εκλογές: Έκλεψε τις εντυπώσεις ο Μακρόν βγάζοντας νοκ-άουτ την Λεπέν

ΔΙΕΘΝΗ

22/04/2022 8:40 πμ

Γαλλικές εκλογές: Έκλεψε τις εντυπώσεις ο Μακρόν βγάζοντας νοκ-άουτ την Λεπέν

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει τις εντυπώσεις έναντι της αντιπάλου του Μαρί Λεπέν.

Γαλλικές εκλογές: Έκλεψε τις εντυπώσεις ο Μακρόν βγάζοντας νοκ-άουτ την Λεπέν

Γράφει THESSNEWS-DESK

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει τις εντυπώσεις έναντι της αντιπάλου του Μαρί Λεπέν.

 

Σύμφωνα με το protohtema.gr με την αποχή να τερματίζει δεύτερη στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, καθώς κατέγραψε ποσοστό 26,31%, δηλαδή μεγαλύτερο της αντιπάλου τουΜαρίν Λε Πεν, ο Εμανουέλ Μάκρον επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συμμετοχή στον τελικό γύρο, δηλώνοντας πως «καλώ όλους όσοι με στηρίζουν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Γάλλους», κατά την περιοδεία του χθες στο Σεν-Σεν-Ντενί, στα βορειοανατολικά του Παρισιού, προπύργιο για τη γαλλική Αριστερά, καθώς ο υποψήφιός της, Ζακ -Λυκ Μελανσόν συγκέντρωσε στην περιοχή ποσοστό 60%.

Οι αναποφάσιστοι και οι αριστεροί ψηφοφόροι κρίνουν τον επόμενο ένοικο του Ελυζέ, με το σημερινό Πρόεδρο να επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα του, για να τους προσελκύσει. Για το λόγο αυτό, εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες και δεκτικός σε «εκπτώσεις»,ανοίγοντας παράθυρο για το συνταξιοδοτικό, το κόστος ενέργειας, τις νέες επενδύσεις στα φτωχά προάστια, αλλά και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Προς χάριν της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης, αλλά εξαιτίας της έλλειψης ενσυναίσθησηςαπέναντι στις αδύναμες κοινωνικές ανάγκες, όπως του καταλογίζουν οι αντίπαλοί του και μαζί αρκετοί Γάλλοι ψηφοφόροι, ο σημερινός Πρόεδρος δεν αρνήθηκε έναν αγώνα πυγμαχίας στο τοπικό αθλητικό κέντρο, αποφεύγοντας, ωστόσο, χτυπήματα κάτω από την μέση.

Μετωπική κατά Πούτιν

Την ίδια ώρα, το απαιτητικό προεκλογικό του πρόγραμμα δεν έκαμψε το Γάλλο Πρόεδρο από το να παρέμβει αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, τονώνοντας παράλληλα το ηθικό των ευρωπαϊστών Γάλλων ψηφοφόρων του. Με την Μαριούπολη να έχει μεταβληθεί σε πόλη-φάντασμα, ο Εμάνουελ Μακρόν κάλεσε χθες το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να φανεί «υπεύθυνος», απέναντι στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Με δεδομένο ότι η Γαλλία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ο κ. Μακρόν ανέφερε πως «σε σχέση με τις τελευταίες ώρες και τις ρωσικές δηλώσεις και τις δοκιμές, καλώ τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν ως δύναμη που διαθέτει (πυρηνικά όπλα) και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να παραμείνει μια υπεύθυνη δύναμη και να μην ενδώσει σε καμιά μορφή πρόκλησης, γιατί αυτό θα ήταν μια βαθιά αλλαγή της διεθνούς γραμματικής».

Μάλιστα, στη διάρκεια της περιοδείας του στο Σεν-Ντενί, ο Εμανουέλ Μακρόν γνωστοποίησε πως «θα έχω την ευκαιρία, εάν οι Γαλλίδες και οι Γάλλοι δεν εμπιστευτούν, ήδη από την προσεχή εβδομάδα να του τηλεφωνήσω», διατηρώντας ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με το Ρώσο ηγέτη. Σε κάθε περίπτωση, «πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση και ενωμένοι ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι ως σύμμαχοι, να συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο μαζί με όλες τις δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών μη ευρωπαϊκών, και στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών, να στείλουμε πολύ σαφή μηνύματα όσον αφορά τη Ρωσία» τόνισε ο κ. Μακρόν και ξεκαθάρισε πως «δεν χρειάζεται καμιά κλιμάκωση. Εμείς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία και την ειρήνη, αλλά δεν πρέπει να ενδώσουμε σε καμία απόπειρα κλιμάκωσης, κυρίως εκ μέρους της Ρωσίας».

Η ανακοίνωση από πλευράς του Γάλλου Προέδρου ότι προτίθεται να συνεχίσει τις ειρηνευτικές του προσπάθειες σε περίπτωση επανεκλογής του, ηχεί ευχάριστα σε ένα μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που έγερναν προς την Μαρίν Λε Πεν, μετά και την πίεση που της άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια του ντιμπέιτ, αναφορικά με τους βαθμούς οικονομικής εξάρτησής της από το Κρεμλίνο. Σημειωτέον ότι όταν η αντίπαλός του τον εγκάλεσε πως υποδέχτηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε πως υποδέχτηκε έναν αρχηγό κράτους και όχι τον «τραπεζίτη μου», αναδεικνύοντας τη πολυεπίπεδη δέσμευση της ανθυποψήφιάς του στη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο σημερινός Πρόεδρος έφερε σε αμηχανία την Μαρίν Λε Πεν για το ρωσικό δάνειο του κόμματός της συνιστά κατά τους αναλυτές ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της τηλεμαχίας μεταξύ των δύο φιναλίστ, συμβάλλοντας στην ανανέωση της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αποτυπώθηκε η άμεση σχέση της Γαλλίας με το Κρεμλίνο, σε περίπτωση εκλογής της Λε Πεν.

Η υπεροχή που απέπνεε, άλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της τηλεμαχίαςκαταγράφηκε και σε απόλυτους αριθμούς, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου με ποσοστό 56% έναντι της Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners, για την Les Echos και το Radio Classique.

Στην ίδια μέτρηση, η συμμετοχή στην ψηφοφορία υπολογίζεται σε ποσοστό 72%, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων της γαλλικής Αριστεράς μοιάζει να επιλέγει την αποχή, παρότι η Λε Πεν εκλαμβάνεται από την πλειοψηφία ως «τορπίλη» για την πολιτική άμυνα και ασφάλειας της ΕΕ.

Σέ ένα τέτοιο δυστοπικό περιβάλλον, δηλαδή στο ενδεχόμενο να επικρατήσει τελικά η Μαρίν Λε Πεν στο δεύτερο γύρο, τόσο η σύγχρονη πολυπολιτισμική γαλλική ταυτότητα, όσο και η άσκηση πρωταγωνιστικού ρόλου εκ μέρους της Γαλλίας σε επίπεδο αποφάσεων των 27 χωρών -μελών της ΕΕ, θα φαντάζει απλά παρελθόν.

Ο άγνωστος Χ

Κρατώντας, πάντως, μέχρι τελευταία στιγμή κρυφά τα χαρτιά της, η Μαρίν Λε Πεν παρουσίασε μια πιο ήπια εικόνα σε σχέση με τις εκλογές το 2017, εξέλιξη, η οποία ανησυχεί ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση εκλογής της, σειρά κοινοτικών πρωτοβουλιών, όπως η μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η θέσπιση της εθνικής προτεραιότητας έναντι των μεταναστών, αλλά και η αναθεώρηση της πολιτικής ασύλου και της Συνθήκης Σένγκεν αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις άμεσες προτεραιότητες της επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης» .

Από το Αρράς, όπου περιόδευσε χθες, η Μαρίν Λε Πεν περιέγραψε τη γεύση που της άφησε η τηλεμαχία της με το Γάλλο Πρόεδρο, σημειώνοντας πως «είχα μπροστά μου έναν Εμανουέλ Μακρόν που ήταν πολύ σίγουρος για τον εαυτό του, πολύ περιφρονητικός, πολύ αλαζονικός, συμπεριλαμβανομένης της στάσης του», όπως είπε. «Αυτό δεν εξέπληξε κανέναν Γάλλο, νομίζω», κατέληξε.

«Όταν δεν έχεις άλλα επιχειρήματα για να αντιμετωπίσεις [τα προβλήματα], πρέπει να ψάξεις για κάτι άλλο», ανταπάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η κυρία λέει πολλά παράξενα πράγματα» για το μέλλον και δη το ευρωπαϊκό, όσον αφορά στις υποθέσεις της Γαλλίας. Με την κάλπη της Κυριακής του Πάσχα να αποκτά χαρακτήρα δημοψηφίσματος, «νομίζω ότι για τους ανθρώπους τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Υπάρχει ένα έργο για την ενίσχυση της Ευρώπης… και ένα έργο που σημαίνει το τέλος της Ευρώπης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ακόμη ότι το πρόγραμμα της αντιπάλου του είναι «ανακριβές» και χωρίς εξασφαλισμένη οδό χρηματοδότησης.

Ως προς τις διεθνείς σχέσεις της χώρας την επομένη των εκλογών, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέν Μπον παρατήρησε χθες πως «σε αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρο ότι η Μαρίν Λεπέν δεν είχε έργο και ότι μόλις είχε κόψει το Frexit της σε μικρότερα κομμάτια», περιγράφοντας ως αυτονόητη την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ.

Βοηθητική, ωστόσο, για την επάνοδό του στο Μέγαρο των Ηλυσίων αποδείχθηκε, κατά γενική ομολογία, η παρουσία του στην τηλεμαχία, την οποία παρακολούθησαν 15,6 εκατομμύρια πολίτες, χωρίς να προσμετράται σε αυτούς η παρακολούθηση μέσω διαδικτύου. Όσοι από τους τηλεθεατές απάντησαν στους ερευνητές της Elabe, δήλωσαν σε ποσοστό 59% ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο πειστικός έναντι της Λε Πεν, που κατέγραψε ποσοστό 39%. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό στοιχείο υπήρξε η ανάλυση των ψηφοφόρων του Ζακ-Λυκ Μελανσόν, καθώς το 61% όσων είδαν το ντιμπέιτ, έγειραν προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρότι ο τελευταίος εγκαλείται ως «αλαζόνας», η τηλεοπτική συζήτηση κατέληξε σε Βατερλό για άλλη μια φορά για τη Λε Πεν ισχυρίστηκε η Le Monde, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη.

Πηγή φωτό: Twitter

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΔΙΕΘΝΗ

22.5.2022 9:47 πμ

Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) τονίζει ότι αναμένει αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες του κόσμου. Μέχρι το Σάββατο 21/05, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο

ΔΙΕΘΝΗ

21.5.2022 11:59 μμ

Λάμψη και γοητεία θα κυριαρχούν στις Κάννες μέχρι τις 28 Μαΐου που θα διαρκέσει το φεστιβάλ.   Είθισται στις πρεμιέρες των ταινιών, ηθοποιοί, top models, influencers, γαλαζοαίματοι, να παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί με τα φλας των φωτογράφων να παίρνουν φωτιά.

ΔΙΕΘΝΗ

21.5.2022 11:45 μμ

Στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν διαδραματίστηκε μια τρελή τρελή καταδίωξη! Ένας 21χρονος έτρεχε με το ηλεκτρικό του scooter ξεπερνώντας τα 65 χλμ/ώρα! Η αστυνομία ειδοποιήθηκε αμέσως και ενήργησε προκειμένου να σταματήσει τον κινούμενο κίνδυνο.   Δείτε το βίντεο:     Ο

ΔΙΕΘΝΗ

21.5.2022 11:30 μμ

Μια ταραγμένη κάτοικος βγήκε  στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στην πόλη Maoming, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, στην Κίνα και άρχισε να πετάει πράγματα από το νοικοκυριό.   Αυτόπτες μάρτυρες την κινηματογράφησαν να εκσφενδονίζει κουτιά, παπούτσια, τσάντες και άλλα αντικείμενα που σχημάτισαν

ΔΙΕΘΝΗ

21.5.2022 11:15 μμ

Ο «θρύλος» της country μπήκε στο στόχαστρο ενός 38χρονου και συγκεκριμένα η τοιχογραφία του που κοσμεί τον πύργο υδροδότησης στη γενέτειρα του Johnny Cash, στο Kingsland του Αρκάνσας.   Ο 38χρονος πυροβόλησε την τοιχογραφία δημιουργώντας μια τρύπα στον Johny Cash

ΔΙΕΘΝΗ

21.5.2022 9:57 μμ

Στην ανακοίνωση ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προχώρησε η Ρωσία.   Σύμφωνα με το cnn.gr, ο ενημερωμένος κατάλογος των «ανεπιθύμητων»

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή