Αρχική / AUTO-MOTO / Έκκληση της Volvo Cars για μεγαλύτερες επενδύσεις, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

AUTO-MOTO

04/11/2021 8:00 πμ

Έκκληση της Volvo Cars για μεγαλύτερες επενδύσεις, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η πρωτοβουλία της VolvoCars συμπίπτει επίσης με τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα

Έκκληση της Volvo Cars για μεγαλύτερες επενδύσεις, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Γράφει ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

Η VolvoCars απευθύνει σήμερα έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες και τους προμηθευτές ενέργειας να δώσουν σημαντική ώθηση στην καθαρή ενέργεια, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα κλιματικά οφέλη που απορρέουν από τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Volvo και άλλων κατασκευαστών.

Η έκκληση συμπίπτει με μια νέα αναφορά για τις συνολικές εκπομπές άνθρακα στον κύκλο ζωής του πιο πρόσφατου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου της VolvoCars. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναφοράς, εφόσον ένα αυτοκίνητο κατασκευάζεται και φορτίζεται με τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας, η αντίστοιχη μείωση στις εκπομπές CO2 είναι τεράστια.

Η πρωτοβουλία της VolvoCars συμπίπτει επίσης με τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα των επικεφαλής κρατών και ηγετικών στελεχών της βιομηχανίας στη Γλασκώβη. Αντικείμενό της είναι η συζήτηση και η αναγγελία αναθεωρημένων σχεδίων όσον αφορά τις μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα.

 

Στόχος το 2030

Έως το 2030, η VolvoCars στοχεύει να έχει γίνει ένας κατασκευαστής αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εταιρεία προγραμματίζει να λανσάρει μία εντελώς νέα οικογένεια αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα ερχόμενα χρόνια, στο πλαίσιο ενός από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση που έχουν εκπονηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόκειται για ένα σημαντικό σκέλος της φιλοδοξίας που έχει η VolvoCars να καταστεί μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040. Για την υλοποίηση του κλιματικού της σχεδίου, η VolvoCars εργάζεται με συνέπεια ώστε να ελαττώσει τις εκπομπές άνθρακα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της.

Ωστόσο, η εταιρεία θα χρειαστεί τη βοήθεια τόσο των κυβερνήσεων όσο και του τομέα ενέργειας, προκειμένου τα αυτοκίνητά της να αξιοποιήσουν πλήρως τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Όπως προκύπτει από την αναφορά LCA (Life Cycle Assessment) για την εκτίμηση του κύκλου ζωής του νέου Volv oC40 Recharge η διαθεσιμότητα καθαρής ενέργειας για την κατασκευή αλλά και τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού Volvo έχει εξαιρετικά θετική επίπτωση στη μείωση των εκπομπών CO2.

Όταν ένας οδηγός φορτίζει ένα C40 Recharge με καθαρή ενέργεια, όπως για παράδειγμα η αιολική ενέργεια, η επίπτωση του CO2 στον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου είναι λιγότερο από 50% σε σύγκριση με εκείνη ενός VolvoXC40 με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Εφόσον η φόρτιση πραγματοποιηθεί με ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα, αυτή η διαφορά γίνεται πολύ μικρότερη.

Οι θέσεις της εταιρείας απηχούνται στην Παγκόσμια Αναφορά για τις Επενδύσεις Ενέργειας IEA 2021 σύμφωνα με την οποία παρόλο που οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σημειώνουν «μέτρια αύξηση», «παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό που απαιτείται για να αποφευχθούν οι επαπειλούμενες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.»

Σύμφωνα με την IEA 2021, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια χρειάζεται να διπλασιαστούν στη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2°C και να τριπλασιαστούν, προκειμένου να διατηρηθεί η προοπτική σταθεροποίησης της αύξησης στο επίπεδο του 1,5°C.

 

Η αρχή με το XC40 Recharge

Με αρχή το XC40 Recharge, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που λανσαρίστηκε από τη VolvoCars το 2019, η εταιρεία δημοσιεύει μία αναφορά LCA για κάθε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της. Οι εν λόγω αναφορές παρέχουν πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την επίπτωση των εκπομπών CO2 ενός αυτοκινήτου σε μια ποικιλία συνθηκών. Παράλληλα, προσφέρουν στους καταναλωτές πολύτιμες πληροφορίες για το συνολικό κλιματικό αποτύπωμα ενός αυτοκινήτου.

Η αναφορά LCA για το C40 Recharge δείχνει ότι όταν το αυτοκίνητο φορτίζεται από καθαρές πηγές ενέργειας, το αποτύπωμα CO2 στον κύκλο ζωής του μειώνεται σε περίπου 27 τόνους CO2, ενώ η αντίστοιχη τιμή για ένα XC40 με συμβατικό κινητήρα είναι 59 τόνοι. Ωστόσο, όταν οι οδηγοί φορτίζουν το C40 Recharge χρησιμοποιώντας τη μέση παγκόσμια αναλογία ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία κατά μέσον όρο προέρχεται σε ποσοστό 60% από ορυκτά καύσιμα), το αποτύπωμα CO2 στον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου αυξάνεται σε περίπου 50 τόνους, κάτι που ελαττώνει σημαντικά τα περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί συμβατική πηγή ενέργειας.

Η καθαρή ενέργεια αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα που σχετίζεται με την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η αναφορά LCA αποκαλύπτει ότι οι εκπομπές για την παραγωγή ενός C40 Recharge είναι κατά 70% υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή για ένα βενζινοκίνητο XC40. Αυτό είναι κάτι που σχετίζεται κυρίως με τις αυξημένες εκπομπές άνθρακα που περιλαμβάνει η παραγωγή μπαταριών και χάλυβα, καθώς και με την αυξημένη χρήση αλουμινίου στο αυτοκίνητο. Η Volvo Cars λαμβάνει ενεργά μέτρα για τη μείωση αυτών των εκπομπών, όπως οι σχεδιαζόμενες συνεργασίες με την SSAB για την ανάπτυξη χάλυβα χωρίς ορυκτά, καθώς και με τους προμηθευτές μπαταριών για την παραγωγή μπαταριών με τη χρήση 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης γεννήθηκε το 1967 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και ακόμη από μικρή ηλικία, εντάχθηκε στον κόσμο της περιπέτειας, καθώς ήταν μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όπου ανέβηκε μέχρι τον βαθμό του Προσκόπου του Έθνους! Σε ηλικία 16 χρόνων, βρέθηκε υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Φωτορεπόρτερ, Γιώργου Φουρκαλά, όπου και έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας και καθημερινά εργαζόταν τραβώντας φωτογραφίες, για τις εφημερίδες Μακεδονία- Θεσσαλονίκη, και Σπορ του Βορρά! Λίγο αργότερα παράλληλα με τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, παρακολούθησε 2ετή σχολή φωτογραφίας, και έναν χρόνο αργότερα την τριετή σχολή δημοσιογραφίας ΑΚΤΟ. Εργάστηκε σε περιοδικά και Εφημερίδες όπως οι Μακεδονικές Επιλογές, Το AUTO moto, ο Ταχυδρόμος, Το Traveller, το ΕΘΝΟΣ, η ΒΡΑΔΙΝΗ, η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ. Από το 2008 μέχρι το 2013, από την συχνότητα της ΕΡΤ3 εργάστηκε στην εκπομπή ΕΠΙΤΡΟΧΩΝ, και ταξίδευε τους ακροατές του μέσα από την εκπομπή του …τα μπαγκάζια , στις εσχατιές της Εναλλακτικής Ελλάδας. Από το 2014 εργάζεται στον Όμιλο του ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και μέσα από την συχνότητα του πρώτου ραδιοφώνου της Βόρειας Ελλάδας, υπηρετεί τον κόσμο της αυτοκίνησης, και των αποδράσεων. Είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, και της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, και της Παγκόσμιας ένωσης Δημοσιογράφων.

/ Δείτε ακόμα

AUTO-MOTO

8.12.2021 8:00 πμ

Με τιμή εκκίνησης στα 14.590€, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς των 400€ από την Nissan και με ΜΗΔΕΝΙΚΑ τέλη κυκλοφορίας, το εμβληματικό MICRA αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους υποψήφιους αγοραστές στην κατηγορία των supermini, ξεχωρίζοντας για την εμφάνιση και την τεχνολογία

AUTO-MOTO

7.12.2021 1:09 μμ

Το ιταλικό στούντιο Lazzarini δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σχέδιο «hyperyacht» εμπνευσμένο από την Ferrari. Το γιοτ φέρει τ’ όνομα «Gran Turismo Mediterranea» και έχει μήκος 27 μέτρα και τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα. Το υπεργιότ «GTM» όπως το αποκαλούν εν συντομία, έχει

AUTO-MOTO

7.12.2021 7:45 πμ

Η συνεχής εξέλιξη των Opel Corsa-e και Opel Mokka-e έχει αποφέρει σημαντικές αυξήσεις στην αυτονομία και των δύο μοντέλων – όχι κατά το επίσημο πρότυπο WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure) αλλά και σε πραγματικές συνθήκες. Με μία φόρτιση

AUTO-MOTO

7.12.2021 7:15 πμ

26 Απριλίου – 1η Μαίου ο ποδηλατικός αγώνας που επιστρέφει έπειτα από 10 χρόνια.    Πυρετωδώς προετοιμάζεται από τα μέλη της Cycling Greece o Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας, που έπειτα από 10 χρονια επιστρέφει στον παγκόσμιο αγωνιστικό χάρτη, επιβεβαιώνοντας

AUTO-MOTO

6.12.2021 11:30 μμ

Η Hyundai Motor Company αποκάλυψε το SEVEN, το νέο πρωτότυπο μεγάλο ηλεκτρικό SUV όχημα στην AutoMobility LA. Αυτό το πρωτότυπο ηλεκτρικό SUV θα βρίσκεται στο περίπτερο της Hyundai Motor, μαζί με άλλα κορυφαία προϊόντα της εταιρείας, όπως το IONIQ 5

AUTO-MOTO

6.12.2021 9:43 μμ

Στην ολοκαίνουργια πίστα της Jeddah στην Σαουδική Αραβία, ταξίδεψε το καραβάνι της F1 προκειμένου να εγκαινιάσουν την ολοκαίνουργια πίστα η οποία αποτελεί  νέο τεχνολογικό θαύμα καθώς ο χρόνος κατασκευής της αποτελεί ρεκόρ! Ο τολμών νικά! Νικητής αναδείχτηκε ο Lewis Hamilton

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή