Οι μπατίρηδες Έλληνες του καλοκαιριού

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 22.8.2018 | 12:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι μπατίρηδες Έλληνες του καλοκαιριού

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Την φτώχεια του Έλληνα την βλέπεις το καλοκαίρι περισσότερο από όλες τις άλλες εποχές του χρόνου.

Στο παλαιό αυτοκίνητο του, στην αδυναμία του να καθίσει να φάει σε μια ταβέρνα της προκοπής, όπως στο παρελθόν, στις λίγες ημέρες των διακοπών του, ακόμη και στα μαγιό προηγούμενης σεζόν, που φοράει, αφού κάθε χρόνο δεν μπορεί πλέον να αγοράζει καινούργια.

Βέβαια την φτώχεια του περισσότερο την διακρίνεις στο βλέμμα του…

Όταν παρατηρεί τα υψηλού κυβισμού τζιπ και πολυτελή ΙΧ των γειτόνων Βουλγάρων, Σκοπιανών και Ρουμάνων (που έχουν φορολογία 10%), ενώ ίδιος «καβαλάει» 1.400άρι δεκαπενταετίας με φθαρμένα ελαστικά.

Όταν οι απανταχού Ανατολικές (ξανθιές κατά βάση) φοράνε «παρεό-υπερπαραγωγή» στην παραλία και η δικιά του, γκόμενα ή σύζυγος, είναι με το «τσίτι», που αγόρασε από τις εκπτώσεις γνωστού πολυκαταστήματος με 9,90 ευρώ και με την παντόφλα από συνοικιακό μαγαζί προς 12,99 ευρώ.

Όταν ο Βούλγαρος πληρώνει 180 ή 200 ή 250 ευρώ την βραδιά στο πεντάστερο στην Χαλκιδική, ενώ ο Έλληνας περιορίζεται στο ενοικιαζόμενο των 60 ευρώ την βραδιά με κουζινάκι και δικό του μπαλκόνι στο κέντρο της Χανιώτης ή του Πευκοχωρίου, όπου τρώει στην μάπα όλη την τηγανίλα των γειτονικών ταβερνών!

Βέβαια υφίστανται και ορισμένα σημεία στα οποία ο «μπατίρης» Έλληνας παίρνει το «αίμα του πίσω».

Αρχικά στα beach-bar, όπου στα περισσότερα από αυτά οι ντόπιοι έχουν τα «κονέ» και αγκαζάρουν τα «πρώτα τραπέζια πίστα», ενώ στο τσακίρ κέφι ανοίγουν και κανένα μπουκάλι βότκα για να «γουστάρουμε» και να κερνάμε και τα διπλανά «μωρά».

Στις δε ταβέρνες ο Έλληνας όταν αποφασίζει να πάει (λίγο δύσκολο πλέον) του δίνει και καταλαβαίνει. Θυμάται το παρελθόν του πριν το 2010 και δοκιμάζει τα πάντα.

Τότε που λεφτά και υπήρχαν και επιδεικνύονταν…


Από το φύλλο της THESSNEWS #119 (18/08/2018-19/08/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω