Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική

THESSLIFE 9.6.2021 | 21:12 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική

THESSNEWS-DESK

Το «κάψιμο», η δυσκαμψία και ο πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος είναι συχνό φαινόμενο όταν η προπόνηση είναι πιο δυναμική απ’ ό,τι συνήθως ή όταν επιστρέφουμε στη γυμναστική μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας.

Σύμφωνα με το onmed.gr, όποια κι αν είναι η αιτία, υπάρχουν απλοί τρόποι να περιορίσετε τις ενοχλήσεις και να απολαύσετε τα οφέλη της γυμναστικής χωρίς… δυσάρεστες συνέπειες.

1. Μασάζ

Γνωστό για τη χαλαρωτική του επίδραση, το μασάζ βοηθά να μειωθεί ο μυϊκός πόνος και η φλεγμονή στο σώμα. Μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση Science Translational Medicine έδειξε ότι οι μαλάξεις μειώνουν τον ρυθμό απελευθέρωσης κυτταροκινών, μορίων που προωθούν τις φλεγμονές.

2. Ασκήσεις αποθεραπείας

Ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής πρέπει να ξεκινά με προθέρμανση, να συνεχίζει με τις κυρίως ασκήσεις και να τελειώνει με μια σύντομη αποθεραπεία ώστε το σώμα να μπορέσει να αναρρώσει ευκολότερα. Πολλοί παραλείπουν είτε το πρώτο είτε το τελευταίο στάδιο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών αλλά και υπερβολικής μυϊκής καταπόνησης. Εκτός από τον πόνο, άλλες πιθανές «παρενέργειες» όταν παραλείπεται η αποθεραπεία είναι η διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος, η ζαλάδα ή και η λιποθυμία.

3. Σωστή διατροφή

Οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα από τα οποία αυτές αποτελούνται είναι τα «δομικά συστατικά» των μυών. Έτσι, μια μικρή ποσότητα πρωτεϊνών –π.χ. λίγο τυρί, γάλα, αυγό, γιαούρτι, αμύγδαλα– είναι απαραίτητη πριν και μετά τη γυμναστική για να διευκολυνθεί η ανάπλαση και η ανάρρωση των μυών. Επίσης, πριν τη γυμναστική συνιστάται η κατανάλωση τροφών με κάλιο –π.χ. μπανάνα, πορτοκάλι, σταφίδες– καθώς το συγκεκριμένο μέταλλο δρα προληπτικά ενάντια στους μυϊκούς πόνους και στις κράμπες.

4. Ασκήσεις με foam roller

Ο μαλακός κύλινδρος από αφρολέξ βοηθά να λυθούν οι «κόμποι» στους μυς και να αναρρώσουν ταχύτερα οι ιστοί μετά τη γυμναστική. Μάλιστα, με το foam roller έχετε τη δυνατότητα να «στοχεύσετε» τις περιοχές του σώματος όπου πονάτε συχνότερα, όπως τα γόνατα, η μέση ή οι ώμοι.

5. Εφαρμογή θερμότητας και κρύου

Η εναλλαγή θερμότητας και κρύου βοηθά να υποχωρήσουν ταχύτερα οι μυϊκοί πόνοι μετά τη γυμναστική. Συγκεκριμένα, για να δείτε καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να εφαρμόσετε στα επιρρεπή στον πόνο σημεία του σώματος μια παγοκύστη για 20 λεπτά και στη συνέχεια θερμοφόρα για άλλα 20 λεπτά μετά τη γυμναστική.

 

 

Φωτογραφία από Steve Buissinne από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω