Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 14.8.2018 | 12:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

«Η συγγνώμη έρχεται μετά την αδιαφορία». Εμίλ Ζολά. Εάν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είχαν ικανό επικοινωνιακό επιτελείο δίπλα τους, θα είχαν αποφύγει εξαιτίας των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, τις πολύ μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες που υφίστανται σήμερα και η κατάσταση για αυτούς θα ήταν πιο διαχειρίσιμη.

Ο νούμερο ένα κανόνας στη διαχείριση κρίσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με τους πολίτες και την κοινωνία, είναι ο ακόλουθος: παραδέξου όσο μπορείς πιο γρήγορα τα λάθη και τις παραλείψεις σου, παρέθεσε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές σου για να διορθώσεις τα κακώς κείμενα και πάρε τον χρόνο με το μέρος σου.

Ακριβώς τα αντίθετα έπραξε η κυβέρνηση: δεν αποδέχτηκε από την πρώτη στιγμή λάθη και παραλείψεις παρά μόνο αφού πέρασαν αρκετές ημέρες και, το κυριότερο, βασικά μέλη της έδωσαν μία συνέντευξη-παρωδία, στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ «δόξαζαν» τον εαυτό τους, τη στιγμή που οι νεκροί από τις πυρκαγιές ήταν πολλές δεκάδες.

Τα δύο σημαντικότερα λάθη στη διαχείριση της κρίσης, που τορπίλισαν ακόμη και την προσπάθεια μετριασμού των απωλειών που προσπάθησε να κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι τα ακόλουθα:

- Η κυβέρνηση αντί να κερδίσει χρόνο, τελικά έδωσε χρόνο στην κοινή γνώμη και στα ΜΜΕ να παραθέσουν με κάθε λεπτομέρεια την τραγωδία. Όταν θέλεις να στρέψεις την προσοχή της κοινής γνώμης από ένα θέμα, όπως οι ανθρώπινες απώλειες, δεν βγάζεις έναν ανεκδιήγητο διοικητή της Πυροσβεστικής να ομολογεί πως πάλι τα ίδια θα έκανε, εάν βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση φωτιάς.

- Αφού επί πολλές ημέρες τα υπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη επίχαιραν για τους χειρισμούς τους, τελικά άρχισαν να παραιτούνται ή δήθεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις τους. Τι άλλαξε;

«Η στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα». Κάποιος στην κυβέρνηση ή στους συμβούλους της έπρεπε να είχε διαβάσει Σουν Τζου.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #118 (11/08/2018-12/08/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω