Επιστρέφουν τα «φαντάσματα» στον δήμο Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 8.11.2016 | 18:19 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Επιστρέφουν τα «φαντάσματα» στον δήμο Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Οικονομικός έλεγχος στον δήμο Θεσσαλονίκης μετά από εντολή Εισαγγελέα. Πυρά στη διοίκηση Μπουτάρη από την αντιπολίτευση μέσω της ThessNews

 

Φεβρουάριος 2008. «Σκάει» το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση από τον τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών, Βασίλη Φλωρίδη, στον τότε εισαγγελέα, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Λάμπρο Τσόγκα.

Στο παλιό δημαρχιακό μέγαρο, στο «Καραβάν Σαράι», φτάνει η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών, Αναστασία Τσεμπερά. Λίγους μήνες αργότερα το πόρισμά της - το περίφημο «πόρισμα Τσεμπερά»- οδηγεί στο εδώλιο συνολικά 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχ. Λεμούσιας (αμφότεροι καταδικάστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή), τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, τον καθ' ομολογίαν δράστη της υπεξαίρεσης, Παναγιώτη Σαξώνη, και άλλους 12 διοικητικούς υπαλλήλους.

Οκτώβριος 2016. Η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά επιστρέφει για οικονομικό έλεγχο στον δήμο Θεσσαλονίκης και μαζί της επιστρέφουν και τα «φαντάσματα» πάνω από το δημαρχιακό μέγαρο.

 

Σύνδεση με τους διαγωνισμούς στην Καθαριότητα

Στις 21 Οκτωβρίου ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, Στέλιος Μαραβελάκης, σε εφαρμογή της παραγγελίας την οποία είχε εκδώσει ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, δίνει εντολή για οικονομικό έλεγχο στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο έκτακτος οικονομικός έλεγχος ανατίθεται σε δύο οικονομικούς επιθεωρητές του Περιφερειακού Γραφείου Δημοσιονομικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης, στον Ευάγγελο Κορομπίλια και στην Αναστασία Τσεμπερά.

Η υπόθεση φέρεται να συνδέεται με την εισαγγελική έρευνα για τους διαγωνισμούς στην Καθαριότητα. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την περίοδο στον δήμο Θεσσαλονίκης διενεργείται έλεγχος από την οικονομική επιθεωρήτρια, Μαρία Θεοδωροπούλου η οποία διερευνά τους διαγωνισμούς της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, η οποία έχει προχωρήσει σε ανωμοτί καταθέσεις από όλους τους εμπλεκομένους.

 

«Παγωμένοι» στη διοίκηση

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται στη διοίκηση Μπουτάρη, καθώς περιμένουν την έλευση των επιθεωρητών, για να ενημερωθούν σε τι αφορά ο έλεγχος.
«Είμαστε καθαροί και ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο» τονίζει στην ThessNews ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Έκπληξη πάντως δημιούργησε το γεγονός ότι στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής το θέμα δεν θίχτηκε καθόλου από τον δήμαρχο. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα στελέχη της Πρωτοβουλίας που ζητούν ενημέρωση και σύγκλιση της δημοτικής ομάδας.

 

«Να μη μιλάμε αλλά να περιμένουμε»

«Για τα θέματα αυτά έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν εντός της παράταξής μου αλλά και δημόσια» σημειώνει στην ThessNews ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. 

«Τώρα που είναι σε εξέλιξη οι δικαστικές ενέργειες και οι ελεγκτικές διαδικασίες, καλύτερα να μη μιλάμε πια αλλά να περιμένουμε» διαμηνύει. 

 

«Το μαχαίρι στο κόκκαλο» 

Το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο ζητά μέσω της ThessNews ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.
«Βρισκόμαστε στη διάρκεια ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές στον δήμο Θεσσαλονίκης και θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα» σημειώνει αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει».
Στη συνέχεια στέλνει μήνυμα προς τη διοίκηση Μπουτάρη. «Από την πλευρά μας, επισημάναμε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ότι στο θέμα των διαγωνισμών της Διεύθυνσης Καθαριότητας πρέπει το μαχαίρι να φθάσει στο κόκαλο και να μην περιοριστεί η διοίκηση του δήμου σε μία Ένορκη Διοικητική Εξέταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Τις επισημάνσεις μας τις κάναμε έγκαιρα και θεσμικά» τονίζει ο κ. Καλαφάτης για το θέμα του Οικονομικού Ελέγχου που διεξάγεται στον δήμο Θεσσαλονίκης.

 

«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά»

«Ειδικοί επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών ξεκινούν έλεγχο. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά» αναφέρει στην ThessNews ο δημοτικός σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη» Γ. Αβαρλής.
«Ελπίζω, έστω και εκ των υστέρων, ο κ. Μπουτάρης να αντιληφθεί ότι η απόκρυψη μιας πραγματικότητας, που προσπαθεί να κρύψει τη σκόνη κάτω από το χαλί, δεν είναι προς το συμφέρον του ίδιου και των δημοτών» τονίζει ο κ. Αβαρλής.

 

«Με λυπεί το γεγονός»

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται δυστυχώς σε μια ατέρμονη διαδικασία οικονομικού ελέγχου. Κάποιοι από αυτούς τους ελέγχους  έχουν οδηγήσει στο ακροατήριο και σε οδυνηρές καταδίκες αιρετούς και υπαλλήλους. Με λυπεί το γεγονός ότι από αυτήν τη διαδικασία δε φαίνεται να ξεκολλάμε» δηλώνει στην ThessNews ο δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία» και πρώην αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Και εκπλήσσομαι που η ενημέρωσή μου, η ενημέρωση των συμβούλων της πλειοψηφίας,  γίνεται μόνο μέσω δημοσιευμάτων. Ελπίζω αυτή η διαδικασία δυσπιστίας αλλά και καταλογισμού ευθυνών να ολοκληρωθεί σύντομα και η διοίκηση αυτή να μη βιώσει αποτελέσματα ανάλογων του παρελθόντος» σημειώνει.

«Όσοι επαγγέλλονται χρηστή διοίκηση οφείλουν να αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι την κάνουν πράξη. Μόνον έτσι οι δημότες θα έχουν τη βεβαιότητα της διαφάνειας αλλά και της αποτελεσματικότητας» καταλήγει ο κ. Ζέρβας.

 

«Να παρθούν άμεσα μέτρα»

«Αυτά που έχω ήδη πει και δημόσια και γραπτά και στη συνέντευξή μου στην ThessNews έχουν επιβεβαιωθεί. Τα έχω πει και στη δημοτική ομάδα και στον ίδιο τον Γ. Μπουτάρη από τον Σεπτέμβριο του 2015» σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος και συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας, Ανδρέας Κουράκης.
«Εκείνο το οποίο μένει είναι να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξυγιάνουν τον τομέα Καθαριότητα - Ανακύκλωση - Μηχανολογία» συμπληρώνει. 

 

«Κάτι συμβαίνει»

«Εδώ και καιρό, οι έλεγχοι διαδέχονται τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης Μπουτάρη ότι “όλα βαίνουν καλώς”. Πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματά τους, για να αποφανθούμε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Το ότι κάτι συμβαίνει όμως, νομίζουμε δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον κανείς» αναφέρει στην ThessNews ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς.

«Το γεγονός αυτό σαφέστατα πλήττει τη διοικούσα παράταξη, μάλιστα ακριβώς σε εκείνο που κράδαινε ως “δυνατό χαρτί” απέναντι στις απελθούσες διοικήσεις: Την ανάγκη για “χρηστή διοίκηση” καταπώς μας λένε σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Πού είναι, λοιπόν, αυτή η χρηστή διοίκηση που ευαγγελίζονται; Αντί να συζητάμε για ένα σοβαρό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της τοπικής κοινωνίας, συζητάμε για τους οικονομικούς επιθεωρητές που μπαίνουν στον Δήμο» προσθέτει.


Απαντήσεις για το «τρίο στούτζες»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, χαρακτήρισε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο «τρίο στούτζες» τους τρεις δημοτικούς συμβούλους (Κουράκη -Κυριζίδη - Αβαρλή) που έκαναν την αυτοψία ψάχνοντας - όπως είπε - για «εργοστάσιο φάντασμα».

«Το πιο πολυπαιγμένο έργο του Τρίο Στούτζες είναι όταν ένας από τους τρεις χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Τον ρωτάνε στη συνέχεια γιατί το κάνει και εκείνος απαντά “για να νοιώθω ωραία όταν δεν το χτυπώ”» σχολιάζει με νόημα ο Ανδ. Κουράκης.

«Η διοίκηση και ο Δήμαρχος αντί να χαμηλώσουν το βλέμμα, να ακούσουν όσα θεσμικά και καίρια επισημαίνουμε, να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες με γνώμονα τη διαφάνεια, ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μας χλευάζουν, να εκτοξεύουν μειωτικούς χαρακτηρισμούς και εμμέσως να μας απειλούν. Εγώ δεν θα τους ακολουθήσω. Όλες οι ενέργειές μου ήταν με γνώμονα αφύπνισης και στα πλαίσια του καλλικρατικού ρόλου της αντιπολίτευσης. Σε αυτήν τη συγκυρία το μόνο που δεν έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη είναι μία ακόμη αλαζονική Διοίκηση με παπικό αλάθητο και επικοινωνιακό ναρκισισμό» απαντά μέσω της ThessNews ο Μ. Κυριζίδης.

«Ο κ. Δήμαρχος στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε για άλλη μια φορά απαξιωτικά για το trio stooges, όπως αποκαλεί τα τρία μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την καθαριότητα. Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει» τονίζει από τη μεριά του ο Γ. Αβαρλής.
 

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #26 (05-06/11/2016)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω