Στου κασίδη το κεφάλι

ΑΠΟΨΕΙΣ 5.9.2016 | 22:11 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στου κασίδη το κεφάλι

ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ || [email protected]

Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχολείσαι με θέματα παιδείας, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενος, και να πλήξεις. Είναι ο τομέας με τις περισσότερες αλλαγές σε βάθος χρόνου.

Δεν υπήρξε υπουργός που να μην έβαλε τη δική του πινελιά στο πολύπαθο εκπαιδευτικό τοπίο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τουλάχιστον την παρουσία του στο πόστο. Πάντα κάτι έπρεπε να τροποποιηθεί, κάτι να καταργηθεί, κάτι να προστεθεί. Και μάλιστα, πολλές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν καταμεσής της ακαδημαϊκής περιόδου παίζοντας με τις αντοχές και τα νεύρα, εξαντλώντας την υπομονή και τινάζοντας προγραμματισμούς στον αέρα.

Αφού φάγαμε ξύλο για να μην ξεχνάμε τις ψιλές και τις δασείες, αφού υποστήκαμε εξευτελισμούς και τιμωρίες για λανθασμένη χρήση περισπωμένης, μετά έπρεπε να τα ξεχάσουμε και να συνηθίσουμε το μονοτονικό. Ενώ ξεκινήσαμε γνωρίζοντας ότι οι βαθμοί των τάξεων του Λυκείου προσμετρώνται στις Πανελλαδικές, στην πορεία ενημερωθήκαμε ότι «κυνηγούσαμε φαντάσματα». Πανελλαδικές με τέσσερα, με έξι, με εννιά εξεταζόμενα μαθήματα. Φροντιστήρια, ξενύχτια, αγωνία… μεγάλες δαπάνες ψυχής και χρημάτων. Υπεράνω όλων η επιτυχία στις Πανελλαδικές, η φοίτηση στο πανεπιστήμιο.

Οι «ηγήτορες» αντιλαμβανόμενοι το χούι μας γέμισαν την επικράτεια σχολές. Έτσι, εξυπηρέτησαν ταυτόχρονα τη ματαιοδοξία μας και τους ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας. Σχολές «ό,τι να ‘ναι» παντού. Τελικά, εισαγωγή «όπως να ‘ναι». Με 1,5, με 2, με 5, με 6, αρκεί να γεμίσουν οι θέσεις.

Τώρα κατέληξαν ότι για όλα φταίνε οι Πανελλαδικές και πρέπει να αντικατασταθούν. «Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάνε το σαμάρι». Εκπαίδευση χωρίς όραμα και μακροπρόθεσμη στόχευση δε γίνεται. Εκπαίδευση χωρίς λεφτά δεν υπάρχει. Μόνο μαθητευόμενοι μάγοι που θα πειραματίζονται επάνω μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #17 (03-04/09/2016)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω