Και εμφύλιο και Αττίλα και γενοκτονία

ΑΠΟΨΕΙΣ 5.9.2016 | 22:09 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Και εμφύλιο και Αττίλα και γενοκτονία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ || [email protected]

«Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας» είπε ο υπουργός παιδείας Ν. Φίλης, προαναγγέλλοντας αλλαγή στα σχολικά βιβλία και εισαγωγή της Ιστορίας του εμφυλίου.

Έχει δίκιο ο κ. Φίλης. Είναι απαράδεκτο η ενημέρωση των νέων Ελλήνων να σταματά στη Μικρασιατική Καταστροφή, σα να μη συνέβη ποτέ μεσοπόλεμος, Β’ ΠΠ, εμφύλιος, Σεπτεμβριανά, Κυπριακό, δικτατορία, Αττίλας, μεταπολίτευση, ένταξη στην ΕΟΚ, είσοδος στην ευρωζώνη, κρίση. Όμως δεν μπορεί, από την άλλη, να θέτεις εκτός διδακτέας ύλης την ιστορία της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Αν είναι να τα εισάγουμε και να μην τα διδάσκουμε, τότε υποβιβάζουμε την εκπαίδευση σε εργαλείο πολιτικής χειραγώγησης.

Είναι προφανές ότι το τι θα ακούσουν και τι θα διαβάσουν τα παιδιά στα σχολεία αποτελεί πολιτική πράξη και ιδεολογική επιλογή της πολιτείας. Όταν πριν περίπου 8 χρόνια ξέσπασε η υπόθεση Ρεπούση, με τα βιβλία Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού που βάφτιζαν «συνωστισμό» τη σφαγή και τον διωγμό στην παραλία της Σμύρνης, η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ένιψε χείρας υποστηρίζοντας ότι το τι θα λένε τα βιβλία δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά των επιστημόνων. Η επιλογή του περιεχομένου αλλά και ο τρόπος που θα δοθεί η πληροφορία είναι κρίσιμο και ξεκάθαρα πολιτικό θέμα, υπό την έννοια ότι επηρεάζει ή διαμορφώνει πολιτικές συνειδήσεις. Και προφανώς σε μια δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, η «πολιτική επιλογή» πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής, ώστε να μην εκτρέφει τον διχασμό.

Έχει δίκιο, λοιπόν, ο κ. Φίλης. Και τον εμφύλιο αλλά και τ’ άλλα. Όχι επιλεκτικά. Με σεβασμό στα γεγονότα. Χωρίς διχαστικό υποκειμενισμό.  

Από το φύλλο της THESSNEWS #17 (03-04/09/2016)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω