Μεθοδεύουν να καθυστερούν ακόμη περισσότερο την καταβολή συντάξεων

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 16.5.2018 | 21:46 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μεθοδεύουν να καθυστερούν ακόμη περισσότερο την καταβολή συντάξεων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Απορία και προβληματισμό μου προκαλεί η ευκολία με την οποία αποφασίζονται ή δρομολογούνται δήθεν ευνοϊκές για τους εργαζόμενους παρεμβάσεις, οι οποίες ουσιαστικά τους «χαντακώνουν», καθώς είτε τους επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος, είτε υπερφαλαγγίζουν με χαρακτηριστική ευκολία οποιοδήποτε κεκτημένο και δικαίωμά τους.

γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης

 

Στην «Καθημερινή» του προηγούμενου Σαββάτου φιλοξενείται ρεπορτάζ με τίτλο «Ανάσα για Καταστηματάρχες-Θα μπορούν να κρατούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και μετά τη σύνταξη-Με ανοιχτές επιχειρήσεις η αίτηση συνταξιοδότησης-Μειωμένη 60% θα είναι η σύνταξη όσων συνεχίζουν να εργάζονται».

Επισήμως κανείς βουλευτής οποιουδήποτε κόμματος δεν έχει καταλάβει πιθανότατα ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτού του ρεπορτάζ. Mόνο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας γνωρίζει τι πάει να ψηφίσει.

Τι πάνε να κάνουν;

Επί της ουσίας όποιος έχει ένα κατάστημα και έχει τις προϋποθέσεις για να βγει στη σύνταξη, θα μπορεί να κάνει την αίτησή του και ταυτόχρονα να έχει την επιχείρησή του ενεργή και βέβαια το μαγαζί του ανοιχτό.

Ποια είναι η ουσία;

Εάν ένα κατάστημα δουλεύει καλά και το ταμείο του είναι γεμάτο στο τέλος της ημέρας, δεν έχεις κανέναν λόγο να βγεις στη σύνταξη, η οποία πιθανότατα είναι και ψίχουλα.

Και εάν είσαι και λίγο παραπάνω πονηρός, βγαίνεις στη σύνταξη, την λαμβάνεις ολόκληρη (χωρίς να υπάρχει περικοπή της κατά 60% επειδή είσαι και εργαζόμενος ταυτόχρονα) και το μαγαζί το δουλεύει ο υιός σου ή ο ανηψιός σου, που είναι στην ουσία αχυράνθρωπος, γιατί ουσιαστικά η «ψυχή» της επιχείρησης είναι ο συνταξιούχος.

Εγώ το μόνο που τελικά αντιλαμβάνομαι πως προσπαθούν να κάνουν είναι να καθυστερούν ακόμη περισσότερο την καταβολή των συντάξεων, χρησιμοποιώντας τώρα και το πρόσχημα πως σου επιτρέπεται να έχεις ανοιχτό το μαγαζί σου.

Όπως έγραψε στα «Νέα» του προηγούμενου Σαββάτου ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Πλάτων Τήνιος, «οι συνταξιούχοι έγιναν τόσοι πολλοί, ώστε ο θεσμός σταμάτησε να υφίσταται για τους εργαζόμενους και έγινε όμηρος συμφερόντων των πιο τυχερών συνταξιούχων».

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #105 (12/05/2018-13/05/2018)


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω