6ο Διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού - Το «διαμάντι» στο δυτικό άκρο της πόλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 16.5.2018 | 15:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

6ο Διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού - Το «διαμάντι» στο δυτικό άκρο της πόλης

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || [email protected]

Το πολυβραβευμένο σχολείο της Θεσσαλονίκης  - Τυχεροί μαθητές χαρισματικών εκπαιδευτικών  


Εκεί που δεν το περιμένεις, ανάμεσα σε μια «συστάδα» κτιρίων που στεγάζονται πολλά σχολεία, υπάρχει ένα που κάνει τη διαφορά, χάρη στους εκπαιδευτικούς του που αποδεικνύουν ότι πρώτα από όλα είναι παιδαγωγοί, με ειλικρινή αγάπη για τους μαθητές.

Έχουν καταφέρει ένα «διαπολιτισμικό» σχολείο να αποτελεί πρότυπο όχι μόνο στη διαμόρφωση των χώρων του, αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, θυσιάζοντας χρόνο από την προσωπική τους ζωή με μοναδικό στόχο να προσφέρουν στα παιδιά αμέτρητες εμπειρίες και προσλαμβάνουσες, εξαλείφοντας κάθε διαφορετικότητα ή ανισότητα.

Μάλιστα οι προσπάθειες εκπαιδευτικών και μαθητών ανταμείβονται με τις αμέτρητες διακρίσεις που έχουν λάβει, ενώ αξιόλογες είναι και οι προσπάθειες των γονέων, οι οποίοι μέσω του Συλλόγου στηρίζουν κάθε δράση.

Πρόκειται για το 6° Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού, το οποίο βρίσκεται και λειτουργεί στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Πρωτολειτούργησε το 1983/84 ως εξαθέσιο, ενώ το 1998/99 αναβαθμίστηκε σε δωδεκαθέσιο και μετονομάστηκε σε 6° Διαπολιτισμικό.

Σήμερα «υπηρετούν» εκεί ως προσωπικό 28 εκπαιδευτικοί, ενώ το μαθητικό δυναμικό για το σχολικό έτος 2017-18 είναι 284 μαθητές, μεταξύ των οποίων 196 γηγενείς, 2 παλιννοστούντες, 63 αλλοδαποί (48 γεννήθηκαν στην Ελλάδα) και 23 Ρομά.

Ενδεικτικά μεταξύ των δραστηριοτήτων τους είναι ευρωπαϊκά προγράμματα, θεατρική ομάδα, παραδοσιακή χορευτική ομάδα, ομάδα ρομποτικής, ομάδα σκίτσου, ομάδα σκάκι, μουσική ομάδα, έκδοση σχολικής εφημερίδας, βραβευμένη ιστοσελίδα, ψηφιακή τάξη-καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οργανωμένη μαθητική βιβλιοθήκη, συνεργασία με πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετοχές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς με πανελλήνιες διακρίσεις.

«Στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού, προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του σχολείου μας  να ωφελούνται όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά εξαίρεση», αναφέρει στην ThessNews ο διευθυντής του Σχολείου, κ. Στέργιος Παπαδόπουλος.

Στόχος όλων αυτών των δράσεων, όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, είναι όχι μόνο η κοινωνική ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους με σεβασμό στη διαφορά και στην προέλευση, «αλλά και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μαθητών ικανών να διαχειριστούν τη διαπολιτισμική πραγματικότητα και να επωφεληθούν από αυτή, στα πλαίσια δημοκρατικών κοινωνικών αντιλήψεων και πρακτικών. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που θα προάγει την αίσθηση της ελευθερίας, την αυτενέργεια, την αυτοδιαχείριση, τη συμμετοχή, την καινοτομία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την ισότητα, το ομαδικό πνεύμα, τη φιλία, την ευγενή άμιλλα, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη διασκέδαση».

 

Διάφορα Προγράμματα και Δράσεις που εφαρμόστηκαν ή εφαρμόζονται:

• Πρόγραμμα: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων κι αλλοδαπών: 1998-2014
• Πρόγραμμα: Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο σχολείο: 1995-2014
• Ευρωπαϊκά προγράμματα Δια Βίου Μάθησης: Leonardo da Vinci: 2005-06, Comenius-Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις: 2003-2006 & 2009-2011, Comenius Assistantship: 2006-2014, Εκπαίδευση ενηλίκων Grundvig: 2011-2013, Teachers4Europe: 2015-16, e-Twinning: 2015-18, e Safety Label: 2015-16, Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Open Discovery Space (ODS) 2015-16, “Playing with Protons” σε συνεργασία με το CERN στη Γενεύη Ελβετίας: 2016-17, Combat Bullying: A Whole School Program – ComBuS: 2016-17, Horizon 2020:  Education and skills: empowering Europe’s young innovators 2018-2020, Πρόγραμμα AVIOR- Δίγλωσσα υλικά για παιδιά μεταναστών στην Ευρώπη: 2017-18
• Πρόγραμμα αδελφοποίησης με το σχολείο Γενικής Μέσης Εκπαίδευσης Νο 4, A.V. Suvorova της πόλης Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με το 3ο Γ/Σ Ελ-Κορδελιού: 2018-2021.
• Πρόγραμμα εκμάθησης ρωσικής γλώσσας: 2011-13
• Πρόγραμμα δωρεάν καθημερινής σίτισης για όλα τα παιδιά: 2012-14, 2016-18
• Γίνονται μαθήματα σκίτσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων: 2012-18
• Γίνονται μαθήματα σκάκι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων: 2017-18
• Λειτουργεί δανειστική μαθητική βιβλιοθήκη με 1425 βιβλία
• Λειτουργεί δανειστική διαπ/σμική βιβλιοθήκη με 300 βιβλία, αφίσες, CD
• Λειτουργεί Τάξη Υποδοχής Παλιννοστούντων κι Αλλοδαπών απ’ το 2001
• Λειτουργεί Τάξη Υποδοχής Ρομά μαθητών από το 1998 ως σήμερα
• Έκδοση για 16η χρονιά, από το 2002, έγχρωμης 12/σέλιδης μαθητικής εφημερίδας: «Ο κόσμος στα μάτια των παιδιών» σε 2.000 αντίτυπα/ανά τεύχος
• Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε μουσικό CD με τη χορωδία μας με τίτλο: «Ταξιδεύοντας με τα τραγούδια μας–12 τραγούδια από διάφορες χώρες.
• Διαθέτει απ’ το 2003 χορευτική παραδοσιακή ομάδα με 90-100 μαθητές/τριες –χορευτές/τριες με συμμετοχή σε σημαντικά φεστιβάλ
• Λειτουργούν  θεατρική ομάδα, μουσική ομάδα, ομάδα ρομποτικής
• Λειτουργεί μια πλήρη ψηφιακή τάξη, εξοπλισμένη με ψηφιακό πίνακα τελευταίου τύπου και tablet για τα παιδιά.
• Δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών (“το πρόβλημά σου πες και τη ΛΥΣΗ αμέσως ΒΡΕΣ” & “Intercultural Communication” (Διαπολιτισμική επικοινωνία)

 Σημαντικές Διακρίσεις

Τίποτα όμως δεν γίνεται από μόνο του. Έτσι ο κ. Παπαδόπουλος έχει σημαντικούς «συμμάχους», τους εκπαιδευτικούς του σχολείου του, που όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, έχουν καταφέρει διακρίσεις, οι οποίες διδάσκουν στα παιδιά πολύ σημαντικότερες αξίες και ιδανικά από όσα περιλαμβάνει το ωρολόγιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για τις παρακάτω διακρίσεις αξίζουν έπαινοι και ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς (κατά αλφαβητική σειρά): Αρβανιτίδου Βιργινία, Αριζάνη Μανόλη, Ασλανίδη Νάστια, Γκούτζο Φίλιππο, Δελάκη Κωνσταντίνο, Δελημπέη Ελένη, Ζερβού Κυριακή, Θυμιοπούλου Αναστασία, Καρακατσάνη Ηλέκτρα, Κεσκιλίδου Μάχη, Κεφαλίδου Άρτεμις, Κυριακίδου Ζαχαρούλα, Μαλιβίτση Ζωή, Πασχαλόπουλο Κωνσταντίνο, Ταυρίδη Ιορδάνη, Τουτζιάρη Αντωνία και Χαλιαμάλια Βαΐα.

• 1η Πανελλήνια Διάκριση στο 2ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό - “Λέμε ΟΧΙ στον Σχολικό Εκφοβισμό”. Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council (Βρετανικό Συμβούλιο), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, συνδιοργάνωσαν διαγωνισμό κατά της ενδοσχολικής βίας.

Περισσότερα από 200 σχολεία, 300 εκπ/κοί, 500 ομάδες, σχεδόν 2.000 μαθητές από 142 πόλεις και χωριά πανελλαδικά συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Νικητής το 3λεπτο βιντεάκι μας «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ»

• Ευρωπαϊκή ετικέτα e-Twinning απονεμήθηκε στο σχολείο ως ένα από τα πρότυπα σχολεία eTwinning στην Ελλάδα, από την επιτροπή e-Twinning στις Βρυξέλλες.

• Η ταινία “Made of Stardust” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Playing with Protons”, έλαβε τιμητική διάκριση για τη μουσική επένδυση, την τεχνική και καλλιτεχνική αρτιότητά της, στο 2ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικών Ταινιών Μικρού Μήκους, «ΣύνΘεσις», που οργανώθηκε από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στην Αθήνα, καθώς και βραβείο από την επιτροπή της δράσης «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο – Συμμετοχή με βίντεο 2017-2018» για την κατηγορία «Ανάπτυξη υλικού διάδοσης της παράστασης».

• Ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Playing with Protons-Παίζοντας με τα πρωτόνια. Επιλέχτηκε μέσα στα δέκα σχολεία, ανάμεσα σε 151 σχολεία όλης της χώρας, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα για έναν χρόνο, σε πρόγραμμα του μεγαλύτερου ερευνητικού εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, του CERN, στη Γενεύη της Ελβετίας. 

• Διακρίσεις στην πρώτη τριάδα στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας Fll Greece 2015, 2016, 2017 με την ομάδα μας, τους “Incats”

• Βραβεία στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου 2015, 16, 17»

• Διαθέτει ιστοσελίδα (στα ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αλβανικά), η οποία βραβεύτηκε για 6 χρονιές σαν μια απ’ τις 10 καλύτερες ιστοσελίδες δημοτικών στην Ελλάδα http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr

• Διακρίσεις σε διαγωνισμούς ορθογραφίας , δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας, δημιουργίας αφίσας, αθλητικά πρωταθλήματα

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #104 (05/05/2018-06/05/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω