Ζητούνται πραγματικοί και όχι γιαλαντζί μεταρρυθμιστές…

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 9.5.2018 | 10:26 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ζητούνται πραγματικοί και όχι γιαλαντζί μεταρρυθμιστές…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης… Τι είναι άραγε; Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του που παρουσιάστηκε πριν λίγα 24ωρα μίλησε για αυτήν και συνέστησε να γίνει πράξη, επισημαίνοντας ότι σε όλες τις χώρες το μέγεθος των πόρων, που διατίθενται για την ψηφιοποίηση, συνδέεται άρρηκτα με τη διάρκεια των δικών.

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η Ελλάδα κατατάσσεται παραδοσιακά στις τελευταίες θέσεις της ετήσιας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα επίλυσης δικαστικών διαφορών.

Και αναρωτιέται κανείς γιατί δεν προχωρά η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν πόροι; Δεν υφίστανται κοινοτικά προγράμματα για να μπορέσει να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο και να υλοποιηθεί;

Προφανώς έχουν προχωρήσει επιμέρους έργα ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ένα ενιαίο σύστημα που να απαλλάξει τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες τους από το χαρτοβασίλειο.

Αρκεί να βρεθείς στα δικαστήρια για μία οποιαδήποτε εργασία και να εισέλθεις μέσα στα γραφεία, για να διαπιστώσεις το χαρτομάνι.
Πόσο δύσκολο είναι να δρομολογηθεί η ψηφιοποίηση μία και καλή και να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία;

Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο, αλλά ίσως έχει επιπτώσεις, γιατί θα ανακαλυφθεί αίφνης πως δεν χρειάζονται πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπαλλήλων, καθώς τα καθήκοντά τους θα μπορούν να αντικατασταθούν από το μηχανογραφικό σύστημα και τις επιμέρους συσκευές που θα το υποστηρίζουν.

Πουσημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση θα χρειαστεί, εάν είναι σοβαρή, να συρρικνώσει μακροπρόθεσμα των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Έχετε ακούσει καμία πολιτική δύναμη να επιζητεί κάτι τέτοιο; Καμία…

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στη Δικαιοσύνη είναι η μεγαλύτερη δυνητική πηγή αύξησης του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Βέβαια ο ΟΟΣΑ ξέχασε να μας πει ποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα θα υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις…

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #104 (05/05/2018)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω