Νηστεία και ενέργεια! Προτάσεις για τη Σαρακοστή

ΓΕΥΣΗ 3.3.2018 | 22:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Νηστεία και ενέργεια! Προτάσεις για τη Σαρακοστή

Προτείνει ο σεφ ΛΟΥΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Τα όσπρια είναι μια πλούσια τροφή σε πρωτεΐνη και φυτικές ινες. Χαρακτηριζονται και ως το κρέας των φτωχών.

Βράζουμε πάντα σε κρύο νερό, δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι, ντοματα, όξινα υλικά πριν βράσουν, γιατί τα «σφίγγουν» και δεν αφήνουν να βράσουν. Τα φασόλια και τα ρεβίθια πρέπει να τα μουλιάσουμε για 12-15 ώρες πριν τα βάλουμε να βράσουν.

Τα ρεβίθια αφού μουλιάσουν τα τρίβουμε με μια πετσέτα, για να φύγει η φλούδα τους. Τις φακές μόλις πάρουν πρώτη βράση τις σουρώνουμε και πετάμε το νερό, βάζοντας νέο κρύο νερό και τις ξαναβράζουμε. Αυτό το κάνουμε για να μη βγάλουν το μαύρο χρώμα στο φαγητό.

Είναι καλό να βάλουμε το όσπρια στη διατροφή μας 1-2 φορές την εβδομάδα, ακόμα και ως σαλάτα, αφού μας δίνουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε.

 

Σπιτικό ενεργειακό ρόφημα

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πήγες ενέργειας μετά το πρωινό ξύπνημα, αλλά και στη διάρκεια της μέρας,  με σκοπό να ελαττώσουν τον καφέ.

Σήμερα θα σας δώσω μια πρόταση για σπιτικό ενεργειακό ρόφημα που θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε ευκολότερα και θα σας δώσει μια έξτρα δύναμη για την υπόλοιπη μέρα σας.

Μια πολύ καλή λύση για το πρωινό είναι φρέσκο τζίντζερ, το οποίο το βράζουμε για 10 λεπτά μαζί με ένα ξύλο κανέλας και στη συνέχεια προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και μια κουταλιά μέλι. Όλα τα συστατικά μαζί, το πικρό του τζίντζερ, το ξινό του λεμονιού, το γλυκό του μελιού και η γλυκόπικρη γεύση της κανέλας, μας δίνουν ένα ισορροπημένο ρόφημα που τονώνει τον οργανισμό το πρωί και ταυτόχρονα όλα αυτά τα συστατικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες με πολλαπλά οφέλη.

Για το μεσημεριανό «πέσιμο» θα πρότεινα ένα παρόμοιο ρόφημα προσθέτοντας και μισό κουταλάκι μηλόξιδο, που μεταξύ άλλων είναι ένας φυσικός λιποδιαλυτής και έτσι έχουμε και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Πάντως, όπως με κάθε πρόταση ή συμβουλή που παραθέτω, θα έλεγα να γίνεται λογική χρήση και ποτέ κατάχρηση.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #94 (24/02/2018-25/02/2018)
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω