Φασόλια γίγαντες με χόρτα

ΓΕΥΣΗ 3.3.2018 | 22:21 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Φασόλια γίγαντες με χόρτα

Προτείνει ο σεφ ΛΟΥΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

TIPS

  • Στη σύβραση πάντα ξεκινάμε με τα πιο σκληρά υλικά πρώτα και συνεχίζουμε με τα πιο μαλακά, το σκόρδο παντα τελευταιο για να μην καίγεται και πικρίζει.
  • Τον μαϊντανό τον χωρίζουμε βάζοντας να τσιγαριστεί λίγο, ώστε να βγάλει τα έλαιά του και να δώσει γεύση, και τον άλλο μισό στο τέλος, ώστε να κρατήσει το πράσινο χρώμα και τη φρεσ

 

Βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε άφθονο κρύο νερό για 15 περίπου ώρες.

Αφού τα ξεπλύνουμε, τα βάζουμε με κρύο νερό σε κατσαρόλα να βράσουν, προσέχοντας συνεχώς να ξαφρίζουμε τους τυχόν αφρούς που θα δημιουργηθουν. Οι αφροί είναι ουσίες που μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο φαγητό.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο και σοτάρουμε (τσιγαρίζουμε) πρώτα το κρεμμύδι, μετά το πράσο και τέλος το σκόρδο. Προσθέτουμε τη δάφνη και το μισό ματσάκι του μαϊντανού ψιλοκομμένο. Αφήνουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και παίρνουμε και λίγο νερό από τα φασόλια που βράζουμε. Όταν βράσουν τα υλικά για 10 περίπου λεπτά, προσθέτουμε τα χόρτα, αφού τα έχουμε πλύνει πολύ καλά για να φύγουν τα χώματα, και τα αφήνουμε να αχνιστούν και να μαλακώσουν με τη σύβραση για 10 λεπτά.

Βγάζουμε τα φασόλια, αφού έχουν βράσει και μαλακώσει, και ρίχνουμε και τα υλικά από την άλλη κατσαρόλα ανακατεύοντας να γίνουν ομοιόμορφα. Προσθέτουμε και λίγο νερό από τα φασόλια και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τον δυόσμο και σερβίρουμε.
 

TIPS

  • Στη σύβραση πάντα ξεκινάμε με τα πιο σκληρά υλικά πρώτα και συνεχίζουμε με τα πιο μαλακά, το σκόρδο παντα τελευταιο για να μην καίγεται και πικρίζει.
  • Τον μαϊντανό τον χωρίζουμε βάζοντας να τσιγαριστεί λίγο, ώστε να βγάλει τα έλαιά του και να δώσει γεύση, και τον άλλο μισό στο τέλος, ώστε να κρατήσει το πράσινο χρώμα και τη φρεσκάδα του.
  • Τα φασόλια πριν τα βάλουμε στον φούρνο πρέπει να είναι οπωσδήποτε βρασμένα, γιατί μετά δε βράζουν.
  • Δεν προσθέτουμε αλάτι και όξινα υλικά στα φασόλια ΠΟΤΕ πριν βράσουν, γιατί αλλιώς σκληραίνουν.
  • Τα χόρτα τα πλένουμε σε άφθονο κρύο νερό. Γεμίζουμε μια γούρνα ή λεκάνη και ρίχνουμε τα χόρτα που τα αφήνουμε για 10 λεπτά, μετά με προσοχή και χωρίς να ανακατέψουμε τα χόρτα τα βγάζουμε από το νερό. Πετάμε το νερό και βάζουμε καινούριο και επαναλαμβάνουμε για 4-5 φορές. Καταλαβαίνουμε ότι έχουν καθαρίσει τελείως όταν ψηλαφίσουμε με το χέρι μας τον πάτο της γούρνας και δεν υπάρχουν χώματα να μας γρατζουνάνε.
  • Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή και σαν σούπα, με κανονικά φασόλια σε κατσαρόλα. Επίσης μπορούμε να τα κάνουμε μη νηστήσιμα, προσθέτοντας λουκάνικο χωριάτικο ή πανσέτα, αφού πρώτα τα σοτάρουμε σε τηγάνι.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #94 (24/02/2018-25/02/2018)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω