Η βίλα των Εξοχών, τόπος βασανιστηρίων της Γκεστάπο, καταρρέει - Σε πλειστηριασμό η βίλα Χιρς

THESSHISTORY 6.12.2017 | 16:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η βίλα των Εξοχών, τόπος βασανιστηρίων της Γκεστάπο, καταρρέει - Σε πλειστηριασμό η βίλα Χιρς

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Η Βίλα Χιρς, το διατηρητέο κτήριο στη Β. Όλγας με Γραβιάς 25, φαίνεται να βγαίνει στον πλειστηριασμό. Η έπαυλη που χτίστηκε το 1911 στην περιοχή των «Πύργων», πλέον είναι αφημένη στην τύχη της, ετοιμόρροπη και εγκαταλελειμμένη.

Το κτήριο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, με απόφαση του ΦΕΚ 02-05-1985, έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία». Έκτοτε, το 2002, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, στο κτήριο έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης, στερέωσης και προστασίας με δαπάνη του ιδιοκτήτη και με την εποπτεία του ΥΠ.Π.Α.

 

«Σε πτώχευση» ο ιδιοκτήτης

Ιδιοκτήτης της βίλας Χιρς είναι η ανώνυμη εταιρεία ασφαλίσεων «International Life». Η εταιρεία που έχει την υποχρέωση προστασίας του κτηρίου, από τον Μάιο του 2017, είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Τα έργα συντήρησης και άρσης της ετοιμορροπίας του κτίσματος δεν έγιναν ποτέ, με αποτέλεσμα το διατηρητέο να είναι έτοιμο να πέσει.

 

Κατεστραμμένη και ετοιμόρροπη

Η αδράνεια του ιδιοκτήτη αλλά και της πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν το κτήριο στην καταστροφή. Πλέον είναι επικίνδυνο, με επισφαλείς τοίχους και πατώματα που χρήζουν άμεσης αντιστήριξης. Τα κεραμίδια, οι υδρορροές, τα σανίδια και τα φουρούσια έχουν αποκολληθεί, όπως και οι δοκοί και τα υλικά επικάλυψης των δαπέδων και των ορόφων. Οι εξωτερικές σκάλες από την πλαϊνή αλλά και την πίσω πλευρά του κτηρίου έχουν σχεδόν πέσει, με τα μάρμαρα να έχουν ξηλωθεί και διασκορπιστεί στον χώρο.

Η μπροστινή πρόσοψη του κτηρίου έχει βανδαλιστεί με γκράφιτι, ενώ οι δυο είσοδοι του κτηρίου- η πλαϊνή και η κύρια από την πίσω πλευρά- έχουν σφραγιστεί με πρόχειρες ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές. Πλέον η βίλα έχει γίνει εστία μόλυνσης,  με τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται για έντονη δυσοσμία από τα ποντίκια, τις ακαθαρσίες και τη βρομιά του κτηρίου. Εργασίες πρέπει να γίνουν και στον περιβάλλοντα χώρο, όπως καθαρισμός των χόρτων, που πλέον φτάνουν το ένα μέτρο, απεντόμωση και μυοκτονία σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του ΥΠ.Π.Α, να γίνει περισυλλογή των  στοιχείων του κτηρίου που έχουν καταπέσει αλλά και να φροντιστεί το σιντριβάνι που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, ακριβώς μπροστά από την πρόσοψη του κτηρίου.

 

Πλούσιος διάκοσμος

Το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1019,87τμ είναι περιφραγμένο με συρματόπλεγμα έπειτα από βανδαλισμούς που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η βίλα είναι συνολικής επιφάνειας 522τμ, διώροφη, με 37 κύριους και βοηθητικούς χώρους.

Το κτήριο κτίστηκε το 1911, σύμφωνα με τον ανεμοδείκτη ο οποίος βρίσκεται στη στέγη της έπαυλης, και ήταν ιδιοκτησίας της Ζερμέν Χιρς (κόρης του Βιτ. Φερνάντεζ). Σύμφωνα με τα έγγραφα της εποχής, στο σημείο υπήρχε καφενείο με πολλά δωμάτια, το οποίο αγόρασε ο Βιτάλη Φερνάντεζ από τον Σολ. Ματαράσσο και στη συνέχεια έκτισε το διατηρητέο στην οδό Γραβιάς.

Το κτήριο έχει αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία, όπως ο ανάγλυφος φυτικός διάκοσμος στα υπέρυθρα και οι δύο μορφές ατλάντων στην μπαλκονόπορτα του εξώστη, όπου στη μέση υπάρχει μενταγιόν με πρόσωπο κοριτσιού.

Η οροφή του στεγάστρου είναι διακοσμημένη με φυτικά μοτίβα και υπάρχει οροφογραφία με σπάνιο διάκοσμο.

 

 

Από έπαυλη, τόπος βασανιστηρίων της Γκεστάπο

Η πάλαι ποτέ έπαυλη στην περιοχή των «εξοχών» στη γωνία Γραβιάς με Β. Όλγας, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και εγκαταστάθηκε στο κτήριο η Γκεστάπο.

Υπάρχουν διάφοροι θρύλοι που έχουν συνδεθεί με τη βίλα, όπως ότι είναι «στοιχειωμένη», μιας και την περίοδο του πολέμου έγινε τόπος βασανιστηρίων των αγωνιστών της αντίστασης από την Sipo-Sd, την κύρια αρχή ασφάλειας του ναζιστικού καθεστώτος.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη βίλα στεγάστηκε το Α’ Αστυνομικό Τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Κατάλοιπο της εποχής της Γκεστάπο ή του εμφυλίου είναι και το πολυβολείο που μπορεί κανείς να διακρίνει από τον πεζόδρομο της Β. Όλγας.

Στο πέρασμα των χρόνων η βίλα χρησιμοποιήθηκε ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως εποχιακό κατάστημα παιχνιδιών και στολιδιών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

 

Την αφήνουν στην τύχη της

Η Βίλα Χιρς φέρει ένα κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης πάνω από έναν αιώνα.

Η πολιτεία για ακόμα μια φορά σκοντάφτει στη γραφειοκρατία της αδράνειας και της μεταφοράς ευθυνών, αφήνοντας άλλο ένα στολίδι της πόλης να γκρεμίζεται από την καιροσκοπική διάθεση κάποιων.

Αφήνουν εσκεμμένα τη Βίλα Χιρς στην τύχη της μέχρι να πέσει, να γκρεμιστεί τελείως, για να εκμεταλλευτούν το οικόπεδο φιλέτο σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #82 (02/12/2017-03/12/2017)

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω