Διαμάχη για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 10.10.2016 | 16:54 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Διαμάχη για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Για κίνδυνο πτώχευσης μιλά στην ThessNews η αντιπολίτευση. «Μόνο στα όνειρα κάποιων υπάρχει περίπτωση πτώχευσης», απαντά η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Ρανέλλα

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να υπάρξει τη Δευτέρα, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του 2015.
Η διαμάχη για τη βιωσιμότητα των δημοτικών ταμείων μέσω της ThessNews δείχνει τι αναμένεται να παρακολουθήσουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Για κίνδυνο πτώχευσης του δήμου κάνουν λόγο στην εφημερίδα μας δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Με σκληρή γλώσσα απαντά η αντιδήμαρχος Οικονομικών. 

Καμπανάκι από την αντιπολίτευση

«Εννοείται ότι έχουν στερέψει τα ταμεία του δήμου», τονίζει στην ThessNews ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Γιώργος Αβαρλής. Εκτιμά πως «ο δήμος σε δύο – τρία χρόνια θα μπει στη διαδικασία πτώχευσης και εκκαθάρισης, όπως ο δήμος Σαλαμίνας. Δεν βγαίνει με τίποτα». 

Εξηγεί πως τα πραγματικά έσοδα του δήμου το 2015 είναι 185 εκ ευρώ και τα έξοδα 180. «Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Έχουν μια πρόβλεψη εσόδων από οφειλές προηγούμενων ετών 140 εκ ευρώ. Έχουν μαζέψει μόλις 2,5», συμπληρώνει. 

Σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, αν ο δήμος πάρει και το δάνειο των 37,5 εκ ευρώ από την ΕΤΕπ,  το ποσό των τοκοχρεωλυσίων θα είναι 8,5 εκ ευρώ τον χρόνο. Κοντά στο 5% των εσόδων. Εκτιμά πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν δεσμεύσεις από το ΙΚΑ λόγω των οφειλών από τους καταλογισμούς. 

Παράλληλα, «βάζει στο τραπέζι» και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. «Μέχρι το 2018 θα έχουν τελεσιδικήσει τα δικαστήρια και ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει 20 εκ. ευρώ. Τα μισά από αυτά είναι μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει. 

«Δεν υπάρχει ρευστότητα»

«Συνεχώς γίνεται μια κουβέντα μέσω διαρροών για δάνεια και ομόλογα. Μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά του δήμου δεν είναι ανθηρά, ούτε είναι εύρωστος ο δήμος, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση. Δεν υπάρχει ρευστότητα  για να προχωρήσουν τα έργα και οι προμήθειες», τονίζει από τη μεριά του ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», Μάκης Κυριζίδης.

Χαρακτηρίζει τεράστιο το πρόβλημα του δήμου με τις απαλλοτριώσεις. «Αν έρθουν οι πολίτες να κάνουν κατασχέσεις, τότε μπορεί ο δήμος να έχει πρόβλημα πτώχευσης», σημειώνει στην ThessNews. «Τρενάρουν τις απαλλοτριώσεις γιατί δεν έχουν ρευστότητα», προσθέτει εκτιμώντας πως θα αποτελέσει πρόβλημα για το δάνειο και η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.

«Έχουμε βάλει τάξη»

«Με 2,7 εκ. ευρώ πλεόνασμα δεν νομίζω ότι ένας δήμος είναι υπό πτώχευση. Μόνο στα όνειρα κάποιων», ξεκαθαρίζει στην ThessNews  η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιούλη Ρανέλλα. 

«Έχουμε μικρή μεν, αλλά αύξηση κάθε χρόνο στο πλεόνασμα. Έχουμε βάλει τάξη και συνεχίζουμε να βάζουμε τάξη στα οικονομικά του δήμου», προσθέτει με νόημα. «Έχουμε διαθέσιμα 35 εκ. ευρώ. Ο δήμος έχει ταμειακή ρευστότητα. Θέλω να μου απαντήσουν ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι χρεωκοπούμε», επισημαίνει η κ. Ρανέλλα.

Διαψεύδει όσους μιλούν για υπέρογκες οφειλές για τις απαλλοτριώσεις. «Είναι μεγάλο θέμα, το έχουμε κληρονομήσει αλλά ξέρουμε τι να περιμένουμε. Ακόμα και το χειρότερο σενάριο υπάρχει μέσα στον προϋπολογισμό του 2017 με 4 εκ. ευρώ. Έχουν άγνοια όσοι μιλούν για 20 εκ. ευρώ. Για το 2016 είχαμε πάλι οφειλές 4 εκ ευρώ, τα 2,5 τα βάλαμε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το υπόλοιπο θα το δώσουμε τώρα κανονικά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Σανίδα σωτηρίας» το δάνειο από ΕΤΕπ

Στη διοίκηση Μπουτάρη το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά κομβικό για τη συνέχεια. Είτε της παράταξης είτε ακόμα και του ίδιου του δήμου.

Ο Γ. Μπουτάρης προσπαθεί να «ενώσει» την «Πρωτοβουλία» και να αλλάξει άποψη σε όσους μέσα στην παράταξή του εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο δανεισμό του δήμου. Το δάνειο από την ΕΤΕπ είναι ύψους 37.500.000 ευρώ και θα έχει σταθερό επιτόκιο 3%, εκ του οποίου το1,5% εγγυημένο απ’ το δημόσιο.

Οι υπόλοιπες δανειακές εκκρεμότητες του δήμου είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων περίπου 13.000.000 ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς 7.500.000 ευρώ, στην Alpha περίπου 1.000.000, ενώ μέσω του προγράμματος JESSICA έχει ακόμη ένα δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς 1.500.000 ευρώ.

«Είμαστε σε πολύ χαμηλό βαθμό δανεισμού. Μας έχουν ελέγξει για τα δάνειά μας. Μπορούμε άνετα να εξυπηρετήσουμε το δάνειο από την ΕΤΕπ», αναφέρει στην ThessNews η κ. Ρανέλλα.

«Αυτό το δάνειο δεν μπορεί να το ρίξει αλλού. Μόνο σε έργα. Τα λεφτά του Τεχνικού Προγράμματος θα τα βάλει στον αναχρηματισμό και θα ολοκληρώσει τα έργα με το δάνειο», εκτιμά ο κ. Αβαρλής τονίζοντας πως η στάση αυτή τη στιγμή της «Ανοιχτής Πόλης» είναι κατά, αλλά αναμένουν και την τελική πρόταση της διοίκησης, όπως θα την φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο. 

«Για εμάς δεν υπάρχει το θέμα. Δύο φορές το έφερε η διοίκηση στην οικονομική επιτροπή και το απέσυρε η ίδια. Αυτό δείχνει προχειρότητα», υποστηρίζει ο κ. Κυζιρίδης.

«Τους τελευταίους 6 μήνες δεν έχουμε προκηρύξει κανένα έργο, δεν έχουμε κατακυρώσει κανένα έργο, κανένας διαγωνισμός δεν έχει γίνει και επομένως δεν πρόκειται να γίνει κάποιο έργο τον επόμενο ενάμιση χρόνο», συμπληρώνει. 

«Αν ο δήμος είναι εύρωστος οικονομικά, ας υλοποιήσει το τεχνικό πρόγραμμα που έχει προϋπολογίσει. Αλλά ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει», σχολιάζει ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει».
 

Από το φύλλο της THESSNEWS #22 (07-08/10/2016)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω