Με περιπολικά «φέρετρα» και σφαίρες ρεφενέ ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 9.10.2016 | 23:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Με περιπολικά «φέρετρα» και σφαίρες ρεφενέ ...

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ || [email protected]

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί  στη Θεσσαλονίκη  για ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό

Ανεκπαίδευτοι, απροστάτευτοι και ολίγον αδικημένοι εμφανίζονται οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης .Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, εξοπλισμό και  υποδομές , με εντονότερο πρόβλημα τα παμπάλαια περιπολικά οχήματα,  ενώ παρουσιάζουν μια τριτοκοσμική  εικόνα επαγγελματικής αστυνομίας ,εν έτει 2016, τονίζοντας ότι  αυτό έχει αντίκτυπο στην αστυνόμευση της πόλης και στην προστασία των πολιτών.

«Ίδιο επίπεδο ασφάλειας για όλους-  Όχι σε πολίτες δύο κατηγοριών» έγραφε το αναρτημένο  πανό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου. Την περασμένη Τετάρτη οι  αστυνομικοί πραγματοποίησαν ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Όπως αναφέρουν, απουσιάζουν πάνω από 300 άτομα από οργανικές θέσεις, ενώ αρκετοί αστυνομικοί απασχολούνται στα hot spot, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αστυνόμευση στην πόλη. Σημειώνουν πως ο στόλος των οχημάτων της αστυνομίας δεν έχει ανανεωθεί εδώ και μια δεκαετία, από το 2006, ενώ οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει την εκπαίδευση, λόγω έλλειψης σφαιρών.

 

"Ζούμε με δωρεές..."

Ο Δημήτρης Παδιώτης, αντιπρόεδρος της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ανέφερε στην ThessNews: 

«Χρειαζόμαστε  ενίσχυση του προσωπικού για καλύτερη αστυνόμευση στην πολύπαθη Θεσσαλονίκη. Μόνο  γύρω απ' τη  Θεσσαλονίκη υπάρχουν τόσοι πολλοί  προσφυγικοί καταυλισμοί , όσο πουθενά άλλου. Οι αποσπασμένοι αστυνομικοί για  τα 11 hot spot ήρθαν  λειψοί, ενώ σε καθημερινή βάση αστυνομικοί  της υπάρχουσας δύναμης της ΓΑΔΘ απασχολούνται στις περιπολίες γύρω απ' τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων».

“Έχουμε τα πιο παλιά περιπολικά στην Ελλάδα. Υπάρχει φωτογραφία με κοντέρ αυτοκινήτου που γράφει πάνω από  700.000 χιλιόμετρα! Είναι κινητά «φέρετρα»! Γίνονται προσπάθειες από την ΓΑΔΘ  για την αντικατάστασή τους. Η Ένωσή μας  πλήρωσε 15.000 ευρώ για εξοπλισμό της ΟΠΚΕ. Τα πιο πολλά αλεξίσφαιρα έχουν λήξει. Ζούμε με δωρεές . Πολλοί συνάδελφοι τα αγοράζουν μόνοι τους πληρώνοντας 600- 700 ευρώ.

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ χρειάζονται  εξοπλισμό δικυκλιστών . Η υπηρεσία τούς χορήγησε στολές πριν 6 χρόνια. Την έχουν παρατήσει την ομάδα ΔΙΑΣ.
Δεν υπάρχει δαπάνη για να αγοράσουμε σφαίρες. Ως Ένωση διαθέσαμε 5000 ευρώ και αγοράσαμε χρωμόσφαιρες για να κάνουν εκπαίδευση στην ομάδα ΔΙΑΣ . Βάζουμε από 3-4 ευρώ για να αγοράσουμε σφαίρες. Με τη βοήθεια της ΓΑΔΘ και ΓΑΔ Βορείου Ελλάδας αναζητούμε τρόπους να λειτουργήσει το μηχάνημα εικονικής εκπαίδευσης".

 

Η ThessNews παρουσιάζει  τα βασικότερα προβλήματα,σύμφωνα με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς

Προσωπικό

300 κενές οργανικές θέσεις, εγκρίθηκαν 120 αποσπάσεις για 11  hot spot αλλά με νέα διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ ήρθαν 105 αστυνομικοί - σταμάτησαν οι αποσπάσεις  για 15, τους οποίους συμπληρώνει η  υπάρχουσα δύναμη. Σε καθημερινή βάση , άλλα 15 με 20 άτομα (αξιωματικός υπηρεσίας , πληρώματα περιπολικών κλπ) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης απασχολούνται σε περιπολίες και περιστατικά  γύρω απ' τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών.

Οχήματα

Τα πιο παλιά περιπολικά στην Ελλάδα. Το αρχηγείο έδωσε εντολή σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας να ενισχύσουν με αυτοκίνητα την ΓΑΔΘ και αυτές έστειλαν τα πιο παλιά τους οχήματα. Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έμειναν έκτος ΕΣΠΑ, ενώ όλες οι διευθύνσεις πήραν χρήματα για την αγορά αυτοκινήτων . Στην πρωτεύουσα εγκρίνονται δαπάνες, αυτοκίνητα,  ενώ  στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας  ο στόλος ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2010, επί υπουργίας Βούγια , με 80 αυτοκίνητα.

Από τα συνολικά 34  αστυνομικά τμήματα έβγαιναν δύο περιπολικά κατά μέσο όρο. Τώρα βγαίνουν δύο περιπολικά ανά 2-3 τμήματα, επειδή δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Στην Άμεση Δράση λειτουργούν περίπου 15 περιπολικά. Απαιτείται ανανέωση του στόλου μοτοσυκλετών των ομάδων "Ζήτα" και ΔΙ.ΑΣ. Τα σέρβις γίνονται είτε στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων Βορείου Ελλάδος είτε σε εξωτερικά συνεργεία, όταν εγκρίνονται οι δαπάνες.

Εκπαίδευση

Από το 2004 έχει σταματήσει η εκπαίδευση των αστυνομικών, επειδή δεν υπάρχουν φυσίγγια. Δεν υπάρχει δαπάνη για την αγορά φυσιγγίων. Ο κάθε αστυνομικός δικαιούται 50 σφαίρες το χρόνο.  Χάλασε το  μηχάνημα (Fats) εκπαίδευσης με εικονικές βολές και σενάρια αστυνομικών επιχειρήσεων. Πρόκειται  για τρίμετρη γιγαντοοθόνη . Από την  ΓΑΔΘ και ΓΑΔ Βορείου Ελλάδας αναζητούνται  δαπάνες  για την επισκευή του. Ως εναλλακτική  παρουσιάζεται η  αντικατάστασή του  με καινούργιο, προερχόμενο από την αστυνομική υπηρεσία της Βέροιας.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #21 (01-02/10/2016)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω