Χιλιάδες μονιμοποιήσεις στο δημόσιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 9.10.2016 | 22:35 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χιλιάδες μονιμοποιήσεις στο δημόσιο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ποιοι επωφελούνται από νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών – Πώς απαντούν οι δήμαρχοι

Παράθυρο μονιμοποίησης στο δημόσιο για χιλιάδες συμβασιούχους ανοίγει η κυβέρνηση. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που ήταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις αρχές του μήνα, το οποίο απαλλάσσει τους δήμους από την υποχρέωση να ασκούν υπέρ του δημοσίου ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν προσωρινά συμβασιούχους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αλλαγή του νομικού πλαισίου θα επιφέρει πιθανές ευνοϊκές εξελίξεις για τουλάχιστον 3.000 συμβασιούχους σε δήμους πανελλαδικά. Επιπρόσθετα, περίπου 2.000 συμβασιούχοι μπορεί να δουν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, καθώς από το υπουργείο αναμένεται να δοθεί νέα παράταση των συμβάσεών τους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η αλλαγή του νόμου

Με βάση το άρθρο 20 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την εποπτεία των ΟΤΑ που ήταν στη διαβούλευση, οι δήμοι δεν θα υποχρεούνται πλέον να ασκούν υπέρ του δημοσίου ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν προσωρινά συμβασιούχους, γεγονός που οδηγεί σε μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου.

Η παραίτηση από ένδικα μέσα αφορά και χιλιάδες περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι με προσφυγές τους και με το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πετύχαιναν σε πρώτο βαθμό τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αλλά οι δήμοι προχωρούσαν βάσει του νόμου του "Καλλικράτη" υποχρεωτικά σε εξάντληση των ένδικων μέσων (εφέσεις ή αναιρέσεις), με αποτέλεσμα στο Εφετείο ή στον Άρειο Πάγο αρκετοί συμβασιούχοι να χάνουν το δικαίωμα της μονιμοποίησης.

Στα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν περιπτώσεις δήμων που βάσει αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων δεν έκαναν προσφυγή στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να διώκονται για παράβαση καθήκοντος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Θεσσαλονίκης ,όπου έξι δημοτικοί σύμβουλοι πέρασαν πειθαρχικό συμβούλιο κατηγορούμενοι γιατί δεν άσκησαν έφεση σε πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε 550 συμβασιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης.

«Δεν είναι έντιμο ούτε ηθικό»

«Θεωρώ ότι δεν είναι στα πλαίσια της ηθικής και της εντιμότητας η διαδικασία αυτή», υποστηρίζει στην ThessNews ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Υποστηρίζει πως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων θα επιβαρύνει 100% τα ανταποδοτικά τέλη, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κρατικής χρηματοδότησης. Τη στρατιά των χιλιάδων ανά την Ελλάδα θα την πληρώσει ο πολίτης», τονίζει χαρακτηριστικά.

Καθοριστική για τις δικαστικές αποφάσεις χαρακτηρίζει στην ThessNews την τρίτη συνεχόμενη παράταση των συμβάσεων για το 2017 ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για διαδικασία μονιμοποίησης από την κυβέρνηση.

«Αυτοί που συμπληρώνουν δυο χρόνια συνεχόμενα θα μονιμοποιηθούν», σημειώνει σχολιάζοντας πως για έναν δήμο είναι καλύτερα να έχει μόνιμο προσωπικό παρά συμβασιούχους. «Σε κάποιες ειδικότητες είναι απαραίτητο. Οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, αυτοί πρέπει να είναι μόνιμοι», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Επιχειρείται για άλλη μια φορά δημιουργία εκλογικής πελατείας. Δυστυχώς», σχολιάζει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας. «Πάγια απαίτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και όχι μόνο με κοινωνικά κριτήρια. Και με αξιοκρατικά κριτήρια. Να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες του δήμου», συμπληρώνει ξεκαθαρίζοντας ότι συμφωνεί παρ’ όλα αυτά με μονιμοποίηση των συμβασιούχων. «Όλοι αυτοί είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι. Δεν θα έχω υπεράριθμο προσωπικό», προσθέτει.

«Θέλουμε προσωπικό»

«Αντέχει το ταμείο μας. Θα θέλαμε να μονιμοποιηθούν . Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό στον τομέα της καθαριότητα και στο εργατοτεχνικό», σημειώνει από τη μεριά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

«Και μπορώ να τους δεχθώ και να τους πληρώσω. Με εξυπηρετούν, μου είναι χρήσιμοι. Από εδώ και πέραο δήμος θα σεβαστεί τις αποφάσεις δικαστηρίου», τονίζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

«Η δαπάνη είναι μεγάλη για μας. Την καλύπτουμε μέσω των ανταποδοτικών τελών», σημειώνει στην εφημερίδα μας η αρμόδια αντιδήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Μαρία Αποστολίδου. «Χρειαζόμαστε άτομα. Σαφώς ζοριζόμαστε για τη μισθοδοσία. Αν το κράτος εξασφαλίσει τη μισθοδοσία, τότε εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για τη μονιμοποίηση», συμπληρώνει.

«Έχουμε έλλειψη προσωπικού. Βεβαίως και μπορούμε να καλύψουμε τη μισθοδοσία. Μακάρι να βγει απόφαση και αύριο. Εμείς θέλουμε παραπάνω προσωπικό», δηλώνει ο Γ. Δεμερτζής, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Εποπτείας Νομικών Προσώπων του δήμου Βόλβης.


ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
«Μας εκτρέπουν στα δικαστήρια»

Από τη μεριά τους οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα» περιμένοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς και την κυβερνητική απόφαση για την παράταση των συμβάσεών τους και για το 2017.

Σχολιάζοντας τη νομοθετική αλλαγή της κυβέρνησης η Σοφία Εξαδάκτυλου, πρόεδρος συμβασιούχων στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνησης εκτρέπει τους εργαζόμενους να πάνε στα δικαστήρια. Να διεκδικήσουν τις θέσεις εργασίας. «Ο νόμος μιλάει για αποφάσεις που ήδη έχουν βγει υπέρ των εργαζομένων και αν θέλει ο δήμαρχος, να μην κάνει έφεση.

Δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα να κάνουν έφεση, τους λέει ότι δεν θα διώκεστε», εξηγεί.
Από τη μεριά της η Αλεξία Μαργαρίτη, πρόεδρος Ενωτικού Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης ( πρώην συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν), σημειώνει ότι ο νόμος «δίνει απλά τη δυνατότητα στους φορείς να μην ασκήσουν έφεση και να μη διωχθούν επειδή δεν το κάνουν. Καλύπτει ουσιαστικά τις δημοτικές αρχές» τονίζοντας πως μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί ένας συμβασιούχος να μονιμοποιηθεί. «Δεν μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε μόνο δύο δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν συμβασιούχους. Όλες οι άλλες είναι απορριπτικές αποφάσεις», εξηγεί.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #21 (01-02/10/2016)

 

 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω