«Ψάχνουν» επίλυση τα προβλήματα στο 2ο Δημοτικό Καλαμαριάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.11.2017 | 12:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Ψάχνουν» επίλυση τα προβλήματα στο 2ο Δημοτικό Καλαμαριάς

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ || [email protected]

Υπάρχει δημοτικό σχολείο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σε περιοχή με πλήρη κάλυψη εδώ και πολλά χρόνια από το δίκτυο του φυσικού αερίου, το οποίο ακόμη δεν έχει φυσικό αέριο; Και όμως υπάρχει.

Είναι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, το οποίο εφάπτεται στο ακίνητο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου κατέγραψε τα προβλήματα του σχολείου, τα οποία δεν αφορούν μόνο στη μη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και σε μία σειρά από άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα.

Μάλιστα συνέταξε σχετική επιστολή, την οποία προώθησε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου το τελευταίο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς είναι ένα οργανικά 12/Θ σχολείο (λειτουργικά 13/Θ), στο οποίο φοιτούν 291 μαθητές. Το σχολείο μεταφέρθηκε στο καινούργιο υφιστάμενο κτίριό του το 1995 επί δημαρχίας Θ. Λαζαρίδη.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται σε ξεχωριστό κτίριο και το 9ο και 15ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς με 75 μαθητές.

Όπως σημειώνει στην επιστολή που απέστειλε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, «πληροφορηθήκαμε πως το κτίριο που κατασκευάστηκε, βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιώτη, ο οποίος έχει κερδίσει και δικαστική αποζημίωση. Δυστυχώς το ποσό της αποζημίωσης δεν έχει καταβληθεί στον ιδιώτη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής. Το κτίριο χρήζει επισκευής και εκτεταμένης συντήρησης».

 

Τα προβλήματα

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Σύλλογο, τα κυριότερα ανοιχτά θέματα του σχολείου είναι:

1. Διαρροή της κεραμοσκεπής. Πριν χρόνια άγνωστοι ανέβηκαν στην κεραμοσκεπή του σχολείου με σκοπό να κλέψουν το αλεξικέραυνο του σχολείου. Έσπασαν κεραμίδια και προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στη στεγανοποίηση του σχολείου. Σε δυνατή νεροποντή πριν 3 χρόνια ο 1ος όροφος του σχολείου πλημμύρισε. Στο αίτημα επισκευής της κεραμοσκεπής, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμαριάς μάς ενημέρωσε πως το εργοστάσιο από το οποίο προέρχονται τα κεραμίδια έχει κλείσει και πως κεραμίδια από άλλο εργοστάσιο δεν θα ταίριαζαν και θα υπήρχε πάλι πρόβλημα. Στις εργασίες που ακολούθησαν αποσπάστηκαν κεραμίδια από άλλο μέρος της σκεπής, για να «μπαλωθεί» η διαρροή. Η μόνη πραγματική λύση είναι η ολική αντικατάσταση της σκεπής.

2. Τα παράθυρα του 1ου ορόφου δεν έχουν προστατευτικά κάγκελα, με κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος. Σε επίσκεψή της η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καλαμαριάς επιβεβαίωσε την έλλειψη με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 37957 και πρότεινε στη Σχολική Επιτροπή 2 εναλλακτικές λύσεις.

3. Οι χώροι υγιεινής του σχολείου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Σε επίσκεψή της στις 2/2/2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καλαμαριάς επιβεβαίωσε το σοβαρό πρόβλημα και με το έγγραφό της με αρ. πρωτ. 7954 το γνωστοποίησε στη Σχολική Επιτροπή Σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμαριάς, συνιστώντας τη συμπλήρωση των ελλείψεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκτοτε η μοναδική εργασία που έγινε ήταν η τοποθέτηση σίτας στα παράθυρα των αποχωρητηρίων.

4. Ασφάλεια τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Λόγω της γειτνίασής του με το Στρ. Κόδρα, του ελλιπούς περιμετρικού φωτισμού και της έλλειψης σχολικού φύλακα, τις απογευματινές και βραδινές ώρες το σχολείο γίνεται πόλος έλξης ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. Μπουκάλια σπασμένα, σύριγγες, προφυλακτικά, σκουπίδια αλλά και φθορές στον αύλειο χώρο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

5. Θέρμανση της βορινής πλευράς του 1ου ορόφου. Στις αίθουσες της βορινής πλευράς μαθητές και δάσκαλοι κάνουν μάθημα χωρίς να βγάζουν τα πανωφόρια τους. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προχώρησε σε συντήρηση των κουφωμάτων των παραθύρων και σε αντικατάσταση καλοριφέρ με μεγαλύτερα, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Το κόστος για μια ακόμη φορά δεν το κάλυψε η Σχολική Επιτροπή. Βελτίωση υπήρξε, όμως η κατάσταση δεν είναι η δέουσα. Η μόνη λύση είναι η εξωτερική θερμομόνωση του σχολείου, με μεγάλο χρηματικό κόστος. Επίσης το σχολείο θερμαίνεται με καυστήρα πετρελαίου και όχι με φυσικό αέριο. Εκτός του αυξημένου κόστους θέρμανσης, έχει συμβεί περιστατικό μη έγκαιρης τροφοδοσίας της δεξαμενής του σχολείου, με αποτέλεσμα για 3 μέρες το σχολείο να μην έχει θέρμανση και μαθητές και δάσκαλοι να κάνουν μάθημα σε παγωμένες αίθουσες.

 

Ζητείται χρηματοδότηση

«Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τις επισκευές και τη συντήρηση του κτιρίου είναι αρκετά. Δυστυχώς το πρόβλημα με την αποζημίωση του ιδιώτη στο οικόπεδο του οποίου έχει κτιστεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, εμποδίζει την ένταξή του σε προγράμματα ΕΣΠΑ ενεργειακής αναβάθμισης και σύνδεσης με το φυσικό αέριο», καταλήγει ο Σύλλογος.

Πάντως η Δημοτική Αρχή της Καλαμαριάς τονίζει ότι το σχολείο είναι χτισμένο σε ακίνητο (με κανονική νόμιμη οικοδομική άδεια) της ευρύτερης περιοχής του στρατοπέδου Κόδρα, ενώ το ζήτημα της σύνδεσής του με το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι καθαρά τεχνικό και προωθείται προς επίλυση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #78 (04/11/2017-05/11/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω