Δενδροπόταμος: Το άβατο της Θεσσαλονίκης - Αυτοψία της ThessNews εκεί που δεν ισχύει ο νόμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 19.10.2017 | 20:56 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δενδροπόταμος: Το άβατο της Θεσσαλονίκης - Αυτοψία της ThessNews εκεί που δεν ισχύει ο νόμος

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Σε απαγορευμένη ζώνη έχει μετατραπεί ο Δενδροπόταμος, η περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης με πάνω από 4.000 κατοίκους, στην πλειονότητά τους Ρομά.

Το άβατο ισχύει για όσους δεν έχουν δουλειά εκεί ή δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Δενδροπόταμος είναι το άντρο των ναρκωτικών, των κλοπών και της παραβατικότητας, με τη σιωπηλή συναίνεση των τοπικών αρχών και της αστυνομίας.

 

Διακίνηση ναρκωτικών

Στον κεντρικό δρόμο με τα λιγοστά μαγαζιά, η ησυχία είναι εκκωφαντική κάτω από τα έντονα βλέμματα ατόμων, κυρίως νέων, που ελέγχουν την παρουσία όποιου βρεθεί στο σημείο. Αν δεν έχεις συγκεκριμένη δουλειά στον Δενδροπόταμο, γίνεσαι στόχος.
Η φαινομενική ηρεμία διαταράσσεται από τα πανάκριβα αυτοκίνητα που περιμένουν σταθμευμένα στους κεντρικούς δρόμους, με τουλάχιστον δυο άτομα πάντα μέσα στα πολυτελή οχήματα να περιμένουν για να «αγοράσουν ή να πουλήσουν».
Η «συναλλαγή» γίνεται εύκολα και γρήγορα, με τους τσιλιαδόρους να παραμένουν στωικά ακίνητοι σε εμφανή σημεία. Άλλωστε ποιος θα τους ενοχλήσει; Η αστυνομία παρεμβαίνει σπάνια και μόνο όταν υπάρχει οργανωμένη επιχείρηση.

Φοβάται η αστυνομία

Ακόμα και σε περιπτώσεις κλοπής αυτοκινήτων, με μαρτυρίες που «φωνάζουν» ότι τα κλεμμένα οχήματα είναι στον Δενδροπόταμο, η αστυνομία φοβάται να επέμβει ή αδιαφορεί.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη πριν μια εβδομάδα σε φοιτητή στη Θεσσαλονίκη. Μόλις επέστρεψε από τη Χαλκίδα μαζί με τη μητέρα του, πάρκαρε το αυτοκίνητο στους Αμπελόκηπους και πριν προλάβει να το ξεφορτώσει, το έκλεψαν. Ζήτησαν βοήθεια από τους ακροατές του Ράδιο Θεσσαλονίκη για να το βρουν και ενώ έχει εντοπιστεί στον Δενδροπόταμο τουλάχιστον από δυο ακροατές, η αστυνομία δεν κατάφερε(;) να το εντοπίσει. Την επόμενη μέρα ακροατής το εντοπίζει στον Εύοσμο με τρία άτομα μέσα, μάλλον χρήστες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του. Ενημερώνει την αστυνομία, η οποία δεν έφτασε ποτέ στο σημείο, και τους ακολούθησε ως τον Δενδροπόταμο, όπου τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένο με σκασμένα λάστιχα και φθορές. Πολλά θύματα των επιτήδειων τονίζουν την απροθυμία της ΕΛΑΣ να επέμβει στο άβατο, ακόμη και όταν έχουν στοιχεία ότι βρίσκονται εκεί.

Ούτε ταξί στον Δενδροπόταμο

Γεγονός είναι ότι ακόμη και οι οδηγοί ταξί αποφεύγουν να πάρουν πελάτη από ή προς τον Δενδροπόταμο. «Αποφεύγω να μπω μέσα στο γκέτο, διότι δεν ξέρω τι θα συναντήσω. Έτυχε σε συνάδελφο να τον απειλήσουν και να μην πληρώσουν την κούρσα» συμπληρώνει ο Γ.Π, οδηγός ταξί.

 

Πολυτέλεια δίπλα σε τρώγλες

Στο γκέτο του Δενδροποτάμου, γύρω από το ολοκαίνουργιο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ανάμεσα σε τρώγλες και πολυτελή σπίτια με ψηλούς μαντρότοιχους και σιδερένιες μεγάλες συμπαγείς αυλόπορτες, παιδιά παίζουν παντού δίπλα σε χρήστες ναρκωτικών και ανάμεσα σε άτομα που κάνουν δοσοληψίες.
Τα χαμόσπιτα δίπλα στα επιβλητικά και ιδιαίτερα μεγάλα νεοπλουτίστικα σπίτια είναι η χαρακτηριστική εικόνα στην καρδιά της περιοχής, με την αντίθεση να γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν παρατηρεί κανείς τα φορτηγάκια γεμάτα εμπόρευμα για τις λαϊκές να είναι σταθμευμένα δίπλα στα πανάκριβα υπερπολυτελή αυτοκίνητα.

Απειλές και σε δασκάλους

Στο άβατο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν άλλοι νόμοι, ακόμη και στο σχολείο. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή δασκάλου που δέχτηκε απειλή από γονέα γιατί έκανε παρατήρηση σε μαθητή να έρχεται στην ώρα του και όχι μετά από δύο ώρες. «”Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο όποτε ξυπνήσουν και φεύγουν όποτε θέλουν. Τα παιδιά θα αποφασίζουν πότε θα έρχονται, όχι εσύ”, ήταν η απάντηση του γονέα, όταν τόλμησα να κάνω παρατήρηση στον μαθητή.»

Κλοπές από ανήλικα

Τα ίδια τα τσιγγανόπουλα πολλές φορές γίνονται οι ενδιάμεσοι σε διάφορες παράνομες πράξεις, περιγράφουν στην ThessNews κάτοικοι της περιοχής. «Όταν είσαι ξένη εδώ, καλύτερα να μην κυκλοφορείς με τσάντα και το κινητό να το κρατάς σφιχτά στα χέρια σου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε κλέψουν ή να σου αρπάξουν κάτι από τα χέρια» με συμβουλεύει η Μ., κάτοικος του Δενδροποτάμου.
«Τα παιδιά μεγαλώνουν με την ιδέα ότι για να επιβιώσουν, πρέπει να προβούν σε παραβατικές πράξεις και ότι κάποια στιγμή θα μπουν φυλακή, αφού έτσι γίνεται και με τους γονείς τους» τονίζει στην ThessNews ο πατέρας Αθηναγόρας.

Πατέρας Αθηναγόρας

Ίσως η πιο φωτεινή παρουσία στο «αυτοδιοίκητο» του Δενδροποτάμου είναι ο πατέρας Αθηναγόρας. Ένας άνθρωπος που παλεύει τα τελευταία δεκατρία χρόνια να απαγκιστρώσει από την παραβατικότητα τα παιδιά και τους εφήβους. Ο «Φάρος του Κόσμου» είναι κέντρο προστασίας ανηλίκων, που με πολλή υπομονή και πίστη κατάφερε ο πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης να γίνει αποδεκτός από το γκέτο και να «γλιτώσει» πολλά παιδιά από τον αναλφαβητισμό και την εγκληματικότητα. «Τα παιδιά που είχαν βαριά παραβατικότητα και μπαινόβγαιναν στη φυλακή, τώρα πια ούτε οι εισαγγελείς δεν τα αναγνωρίζουν. Στον “Φάρο του Κόσμου” μένουν 15 παιδιά ηλικίας από 5 ως 21 ετών και έρχονται την ημέρα και τα παιδιά της γειτονιάς. Τα παιδιά τρέφουν έναν τρόμο για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Είχαμε κρούσματα από ενήλικες και ανήλικα, όπως το να τραβήξουν από τον λαιμό μια αλυσίδα ή να κλέψουν μια τσάντα ή ακόμη και να απειλήσουν τον ταξιτζή και να μην τον πληρώσουν. Βέβαια αυτοί είναι λίγοι, αλλά είναι δυνατά γεγονότα που αμαυρώνουν όλο τον Δενδροπόταμο.»

Οι Βαλκάνιοι Ρομά είναι το πρόβλημα

Οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου είναι πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή από τη Μ. Ασία και με την εσωτερική μετανάστευση το ’45 και μετά εγκαταστάθηκαν στον Δενδροπόταμο. Τα 2/3 των κατοίκων είναι αθίγγανοι, Ρομά και εργάζονται ως γυρολόγοι, στις λαϊκές ή μαζεύουν σίδερα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. «Δεν έχουν όλοι παραβατική συμπεριφορά. Οι γυρολόγοι ή αυτοί που πάνε στις λαϊκές αγορές είναι φιλήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί όμως που ήρθαν από τα Βαλκάνια είναι αυτοί που διακινούν ναρκωτικά, όπλα και έχουν εγκληματική δράση. Αυτοί ξεχωρίζουν και από τα σπίτια στα οποία μένουν, ακόμη και από τα ρούχα που φορούν και είναι λίγοι» συμπληρώνει ο πατέρας Αθηναγόρας.
Στον Δενδροπόταμο υπάρχουν δύο σχολεία, το 3ο Δημοτικό και το 5ο Δημοτικό Σχολείο. «Στα σχολεία φοιτούν περίπου 400 παιδιά και υπάρχει λύκειο με ηλικιακές τάξεις, σκεφτείτε οι πρώτοι μαθητές λυκείου ξεκίνησαν να φοιτούν πριν λίγα χρόνια.»

«Η ιστορία λέει ότι αν θέλεις να έρθεις στον Δενδροπόταμο ή έρχεσαι για τον Φάρο ή για παραβατικότητα. Δεν φοβάμαι ούτε τις ευθύνες ούτε για την ακεραιότητά μου. Θέλει μια καλώς εννοούμενη τρέλα για να συνεχίσεις το έργο σου. Ακόμη και οι παραβατικοί σέβονται το έργο μας και μου λένε: “Πατέρα, μη χάνεις τον χρόνο σου, εμείς δεν αλλάζουμε, κοίτα τα παιδιά μας μη γίνουν σαν και μας».

Σώστε τα παιδιά

Ο Δενδροπόταμος έχει γίνει το καταφύγιο της εγκληματικότητας και το άβατο της Θεσσαλονίκης. Εκεί κυριαρχούν άλλοι νόμοι, οι νόμοι της επιβίωσης μέσα από εγκληματικές πράξεις. Οι αρχές κλείνουν τα  μάτια και συναινούν σιωπηλά αποφεύγοντας να αναλάβουν την ευθύνη και τροφοδοτούν με τη σιωπή τους τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, σε μια κοινωνία που αυτό έμαθε να κάνει για να ζήσει. Από την τρυφερή ακόμη ηλικία, τα τσιγγανόπουλα «εκπαιδεύονται» σε παραβατικές συμπεριφορές, ζουν τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση στερημένα από όνειρα και φιλοδοξίες, ακολουθώντας έναν δρόμο που άλλοι έχουν καθορίσει γι’ αυτά.

Υπάρχουν και φιλήσυχοι Ρομά

Δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του Δενδροποτάμου παραβατικοί. Υπάρχουν οικογένειες που φροντίζουν τα παιδιά τους, τα στέλνουν σχολείο, ζουν ήσυχα χωρίς να ενοχλούν και προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία και να απεμπολήσουν τον ρατσισμό.
Η Ε., που γεννήθηκε στον Δενδροπόταμο και είναι μητέρα τριών παιδιών, περιγράφει στην ThessNews τις δυσκολίες στην καθημερινότητά της. «Έμεινα χήρα πολύ νέα. Χρειάστηκε να γίνω ο πατέρας των παιδιών μου σε μια περιοχή που φοβάμαι να κυκλοφορήσω. Μένω εδώ από τότε που γεννήθηκα. Τελευταία έχουν ηρεμήσει τα πράγματα, δεν είναι όπως παλιά. Παρ’ όλα αυτά το βράδυ δεν κυκλοφορώ και φροντίζω τα παιδιά μου να είναι σπίτι. Εδώ η γειτονιά είναι ήσυχη, όλοι πηγαίνουμε στις δουλειές μας και ζούμε ήσυχα. Το πρόβλημα είναι πιο μέσα, προς το κέντρο του Δενδροποτάμου, εκεί θέλει προσοχή.»

Τι γίνεται όμως με τους λίγους που διαμορφώνουν τις καταστάσεις μέσα στον Δενδροπόταμο, καθώς λειτουργεί ο νόμος του ισχυρού, και με τις παραβατικές τους πράξεις παρασέρνουν μια ολόκληρη κοινωνία στους σκοτεινούς δρόμους του υπόκοσμου;
Τι κάνει η δημοτική αρχή;  Με το να χτίζει μόνο σχολεία δεν λύνει το πρόβλημα.
Ποιος ο ρόλος της αστυνομίας;  Γιατί φοβάται;
Ποια η δική μας θέση απέναντι σε αυτήν τη μικρή κοινωνία που γκρεμίζει τις γέφυρες της κοινωνικοποίησης και δεν πατάσσει την παραβατικότητα;

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #75 (14/10/2017-15/10/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω