Δήμαρχε Γιατί;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 29.9.2017 | 13:05 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δήμαρχε Γιατί;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Νέες αντιδράσεις προκαλεί η επίμονη στάση του Γιάννη Μπουτάρη για τη μετακίνηση του ποδηλατόδρομου από τη Νέα Παραλία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνος και πως έχει σύμμαχους τους περιπατητές, αλλά οι πρώτες αντιδράσεις από ποδηλάτες και πολίτες δείχνουν το εντελώς αντίθετο.

Κάποιοι συνδέουν την άποψη του δημάρχου με το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων, φοβούμενοι ότι η ανεπάρκεια ελέγχων από τον κρατικό μηχανισμό θα δώσει την ευκαιρία στους επιτήδειους να «εγκατασταθούν» στη Νέα Παραλία. Άλλωστε τα τελευταία γεγονότα με τον προπηλακισμό των δημοτικών αστυνομικών από ιδιοκτήτη καντίνας μόνο ασφάλεια δεν προσφέρουν στους ήδη καχύποπτους πολίτες.


ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

«Να μετακινηθεί, όχι να καταργηθεί»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακίνησε εκ νέου το θέμα του ποδηλατόδρομου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Όπως εξηγεί στην ThessNews, δείχνει μεγάλη επιμονή γιατί έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων. «Όχι μόνο επιμένω. Έχουμε παράπονα από πάρα πολύ κόσμο. Και από ποδηλάτες αλλά κυρίως από περιπατητές με παιδιά. Δεν φυλάγεται αυτός ο ποδηλατόδρομος. Και οι ποδηλάτες δεν προσέχουν και οι περιπατητές δεν μπορούν να βασίζονται σε πιο ποδήλατο τρέχει λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο. Υπάρχει πρόβλημα» αναφέρει ο Γ. Μπουτάρης.

«Μπορεί κάλλιστα να μετακινηθεί. Δεν λέω να καταργηθεί. Να μετακινηθεί, να πάει εκεί που είναι το πεζοδρόμιο επί της Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σαν πεζοδρόμιο. Μπορεί εκεί να γίνει μια διευθέτηση και να είναι εκεί ο ποδηλατόδρομος» σημειώνει ο δήμαρχος.   «Να το μετρήσουμε, να το δούμε και αν είναι να βγαίνει στον δρόμο, να πάρουμε μια λωρίδα από τον δρόμο. Και να γίνει ένας θαυμάσιος ποδηλατόδρομος. Που είναι και το πιο εύκολο και το φθηνότερο» προσθέτει.

Παράλληλα απαντά σε όσους πιστεύουν ότι είναι εναντίον των ποδηλάτων. «Κάνουν πάρα πολύ μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι είμαι εναντίον των ποδηλατών. Και πιο εύχρηστο και πιο ασφαλές θα είναι και για τους ίδιους. Δεν θα έχουν τον κίνδυνο να γίνονται ατυχήματα» σημειώνει.

«Συκοφαντίες του κερατά»

Παράλληλα ο Γ. Μπουτάρης είναι κατηγορηματικός για το θέμα της επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων στη Νέα Παραλία και μιλά με σκληρό τρόπο για όσους συγχέουν την απομάκρυνση του ποδηλατόδρομου με την ενοικίαση των γυάλινων περιπτέρων.  «Είναι γελοίο το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και η σύνδεσή τους με τον ποδηλατόδρομο. Σε τρία μαγαζιά (αναψυκτήρια) στην παραλία έχουμε πάρει απόφαση για τραπεζοκαθίσματα και αυτά έχουν συγκεκριμένα τετραγωνικά. 100 τετραγωνικά. Πού το είδατε ότι θα κατεβούν τραπεζάκια στην παραλία, στο πλακόστρωτο; Αυτά είναι συκοφαντίες του κερατά» σχολιάζει ο δήμαρχος. 

Ερωτώμενος για το θέμα του Maison Crystal υποστηρίζει πως «κάνουμε μια επεξεργασία, γιατί έχει κάποια θέματα με την άδειά του, τι μπορεί να γίνει εκεί και θα προχωρήσουμε σε προκήρυξη να το αναλάβει κάποιος. Ελπίζω μέσα στο επόμενο εξάμηνο να έχει οριστικοποιηθεί η κατάσταση.»

Τραγικό λάθος στην Παλιά Παραλία

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, την ανάπλαση και την επέκταση των ποδηλατόδρομων στην πόλη, σε συνδυασμό με τις λεωφορειολωρίδες. «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προχωρήσει το έργο τοποθέτησης κορίνων στις λεωφορειολωρίδες, όπως έγινε στην Ερμού» .

«Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον ποδηλατόδρομο στην Παλιά Παραλία. Είναι τραγικό λάθος που είναι εκεί ο ποδηλατόδρομος. Το προτιμότερο από όλα είναι να μειωθεί ο δρόμος, τα τρία ρεύματα κυκλοφορίας να γίνουν δύο και η πρώτη πρόταση ήταν ο ποδηλατόδρομος να γίνει από την αριστερή πλευρά, αλλά είχαν αντιδράσει Τροχαία και ποδηλάτες, γιατί στις διασταυρώσεις μπορεί να γίνει ατύχημα. Αν γίνει από την πλευρά της θάλασσας, εκεί ίσως είναι πιο καλό αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα. Αν χαραχτεί ο ποδηλατόδρομος με κορίνες κλπ, από την πλευρά των σπιτιών δεν θα μπορεί να παρκάρει κάποιος» σημειώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.   

 

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Να φύγει ή να μείνει ο ποδηλατόδρομος;

Η ThessNews κατέβηκε στη Νέα Παραλία, έκανε ποδήλατο και τζόκινγκ με τον κόσμο και σας μεταφέρει συνοπτικά τις απόψεις τους. Η πλειοψηφία θέλει να μείνει ο ποδηλατόδρομος, αντιδρώντας στην άποψη του δημάρχου να πάει στο πεζοδρόμιο. 

Κική - 25 χρονών
«Κατεβαίνω πολύ συχνά στην παραλία, μόνο για τον ποδηλατόδρομο.»

Κώστας - Μαζί με τα δύο του παιδιά κάνουν βόλτα με τα ποδήλατά τους στον ποδηλατόδρομο
«Τα παιδιά μαθαίνουν με το ποδήλατο. Ο ποδηλατόδρομος πρέπει να μείνει σ’ αυτό το σημείο. Για τον ποδηλατόδρομο ερχόμαστε στην παραλία».

Αχιλλέας - Αθλητής
«Κατεβαίνω συχνά στην παραλία για τρέξιμο. Ο ποδηλατόδρομος πρέπει να φύγει, διότι η παραλία είναι γεμάτη κόσμο. Καθημερινά πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον».

Μαρία και Γιώτα - Μητέρα και κόρη
«Περπατάμε συχνά στην παραλία. Ο ποδηλατόδρομος πρέπει να μείνει, διότι στο πεζοδρόμιο που θέλει να τον μεταφέρει ο δήμαρχος είναι επικίνδυνος».

Ελένη -  Μητέρα με 2 παιδιά, το ένα στο ποδήλατο και το άλλο στο πατίνι
«Πρέπει να μείνει ο ποδηλατόδρομος εδώ που βρίσκεται. Αν πάει στο πεζοδρόμιο, πάλι εδώ θα ερχόμαστε με το ποδήλατο. Θέλουν τα παιδιά να χαρούν την παραλία».

Αλέξης -Νεαρός με ποδήλατο
«Πρέπει να παραμείνει ο ποδηλατόδρος. Σίγουρα δεν χωράμε όλοι, αλλά στο πεζοδρόμιο ή στον δρόμο είναι επικίνδυνος».

Γιώργος - 55 ετών, ποδηλάτης
«Κάνω αρκετά συχνά ποδήλατο στην πόλη. Το πρόβλημα είναι στην Παλιά Παραλία από τον Λευκό Πύργο ως το λιμάνι. Ούτε ο πεζός χωράει ούτε ο ποδηλάτης. Δεν πρέπει να φύγει ο ποδηλατόδρομος από τη Νέα Παραλία. Στο πεζοδρόμιο θα είναι πρόβλημα.»

Δημήτρης - 50 χρονών, ποδηλάτης
«Ο ποδηλατόδρομος πρέπει να μείνει στη Νέα Παραλία. Αν πάει στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα είναι λάθος.»

Γιάννης - Ποδηλάτης, ιδ. υπάλληλος
«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ποδηλάτων. Αυτοί που έχουν το ποδήλατο για τη δουλειά τους και αυτοί που το χρησιμοποιούν για βόλτα. Αυτοί που κάνουν βόλτα, πάλι στη Νέα Παραλία θα είναι. Δεν είναι λύση να φύγει ο ποδηλατόδρομος. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη υπάρχουν.»

Ελένη - Φοιτήτρια στο ΑΠΘ
«Δεν έχουμε την κουλτούρα για να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον ποδηλατόδρομο. Δυστυχώς πεζοί μπαίνουν μέσα, οι ποδηλάτες τρέχουν και δημιουργούνται συγχύσεις. Σίγουρα το πεζοδρόμιο στη Μ. Αλεξάνδρου δεν είναι λύση».ΚΑΝΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κάνουν ό,τι θέλουν

Ανεξέλεγκτη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στη Νέα Παραλία, με τις καντίνες να τοποθετούν τραπεζάκια και καρέκλες στο πλακόστρωτο.

Άδεια μόνιμης στάθμευσης στην παραλία έχουν μόνο δύο καντίνες, η μια απέναντι από τη ΧΑΝΘ και η άλλη στην οδό Κάλλας, πίσω από το 12ο Δημοτικό και 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Όλες οι υπόλοιπες έχουν άδεια για μη μόνιμη στάθμευση. Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετήσει τραπεζάκια, καρέκλες και σκαμπό για τους πελάτες, φροντίζοντας με τον έντονο θόρυβο της γεννήτριας να ηχορυπαίνουν την παραλία.

Όλα παράνομα

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ακριβώς απέναντι από τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, όπου, μόλις μερικά μέτρα από το Μακεδονία Παλλάς, έχουν σταθμεύσει δυο καντίνες σε απόσταση περίπου 50 μέτρων η μία από την άλλη. Οι καντίνες βρίσκονται στον δρόμο επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα τραπεζάκια με τις καρέκλες τα έχουν τοποθετήσει από την πλευρά της Νέας Παραλίας στο πλακόστρωτο. Όλα παράνομα.

Σταματάμε τους ελέγχους

Η Δημοτική Αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι σταματάει τους ελέγχους έπειτα από προπηλακισμούς που δέχτηκαν δημοτικοί αστυνομικοί και ελεγκτές του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για δράσεις Αστυνόμευσης, Ελέγχων και Πολιτικής Προστασίας,  Λευτέρη Κιοσέογλου, ομάδα της Δημοτικής Αστυνομίας μαζί με ελεγκτές του δήμου Θεσσαλονίκης διενήργησαν έλεγχο πριν δυο εβδομάδες σε καντίνα στη Νέα Παραλία. Ο έλεγχος έγινε για τα παράνομα τραπεζάκια που τοποθέτησε ο ιδιοκτήτης της καντίνας σε κοινόχρηστο χώρο στη Νέα Παραλία χωρίς να έχει τη σχετική άδεια. Προηγήθηκε νωρίτερα η σύσταση από τους δημοτικούς υπαλλήλους να τα μαζέψει. Σε επανέλεγχο που έγινε δύο ώρες μετά, τα τραπεζάκια παρέμειναν στην ίδια θέση. Όταν οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας πήγαν στην καντίνα μαζί με τους ελεγκτές του δήμου για να κάνουν τον έλεγχο, οι ελεγκτές δέχτηκαν προπηλακισμό από τον ιδιοκτήτη της καντίνας. Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία για να επιληφθεί του συμβάντος, κάτι το οποίο συνιστά αυτόφωρο για το άτομο που διενήργησε τον προπηλακισμό. Εκείνη τη στιγμή ο ιδιοκτήτης της καντίνας δήλωσε ότι κάνει μήνυση στους ελεγκτές για παρενόχληση, με αποτέλεσμα να καταλήξουν όλοι στο κρατητήριο.

«Εμείς δεν ξανακάνουμε έλεγχο στις καντίνες, αν δεν συντονιστεί μεικτό κλιμάκιο από τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία» τονίζει ο Λ. Κιοσέογλου στην ThessNews. «Εκτός από δυο καντίνες στη Νέα Παραλία που έχουν άδεια, όλες είναι παράνομες. Τοποθετούν και τραπεζάκια με καρέκλες καταλαμβάνοντας κοινόχρηστο χώρο. Αν πάμε για έλεγχο, αυτή η παρανομία επισύρει την αυτόφωρη διαδικασία. Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα, γι’ αυτό ζητάμε να συστήνονται πιο συχνά μεικτά κλιμάκια, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες με προπηλακισμούς, εμείς δεν ξανακάνουμε ελέγχους».

Δεν ελέγχεται το παρεμπόριο
Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι περιορισμένες, όπως αναφέρει ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος. Το καλοκαίρι σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Καθαριότητας αναγκάστηκαν να μαζέψουν 19 καροτσάκια με παράνομα εμπορεύματα που ήταν δεμένα σε δέντρα, κολώνες, τοιχία και διάφορα σημεία στη Νέα Παραλία. «Τα χαρακτηρίσαμε ως ρύπους και ζητήσαμε τη συνεργασία του τμήματος καθαριότητας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε».

Η Δημοτική Αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά, η Ελληνική Αστυνομία δεν προλαβαίνει, οι αρμόδιοι είναι τελικά αναρμόδιοι και το παρεμπόριο αλλά και η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στη Νέα Παραλία συνεχίζουν ανενόχλητα, με τη σιωπηρή άδεια των υπευθύνων.

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #72 (23/09/2017-24/09/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω