Αντιδημοκρατικοί, αλαζόνες και μικροί…

ΑΠΟΨΕΙΣ 4.9.2017 | 12:43 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αντιδημοκρατικοί, αλαζόνες και μικροί…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ || [email protected]

Η νοοτροπία που θα περιγράψω δεν είναι καινούριο φαινόμενο: κρατικοί ή αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι (sic που λένε για ν’ αποφύγω την ονοματολογία) να διαμαρτύρονται για δημοσιεύματα που ασκούν κριτική στο έργο ή στο μη έργο τους. Να μην απαντούν σε ερωτήματα γιατί δεν τους είναι αρεστά.

Αυτά πάντα γινόταν, οι δημοσιογράφοι το γνωρίζουμε καλά, ακόμη και εάν υπηρετούμε το «τελευταίο τη τάξει», ταπεινό πολιτιστικό ρεπορτάζ. Πάντα υπήρχαν οι γκρινιάρηδες και οι δόλιοι, πάντα υπήρχαν αυτοί που σου επιτίθεντο δημοσίως γιατί τους ρώτησες κάτι που τους έφερε σε δύσκολη θέση, πάντα κι αυτοί που σε επέκριναν γιατί έγραψες αυτά που δεν ήθελαν να γραφτούν. Που σου στέλνανε μηνυματάκια ή ζητούσαν την απόλυσή σου επειδή δεν τους άφησες στην ησυχία τους. 

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έγινε πλέον έντονο, ο τσαμπουκάς είναι πιο οξύς, ενώ είναι περισσότεροι αυτοί που συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η αντίδραση κατά των δημοσιογράφων έγινε άποψη, στυλ, πολιτική θέση. Αδιακρίτως μέσου και είδους ρεπορτάζ. Δεν θέλουν κανείς να ενοχλεί τα λάθη τους. Όποιος δε συμφωνεί είναι κακός, είναι με τους άλλους, είναι εχθρός.

Ίσως φταίει γι’ αυτό η άνωθεν πολιτική κάλυψη που έδωσαν και δίνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια (βλέπε τις επιθέσεις της Ζωής, του Πολάκη, του Παππά κ.ά. υπό την ανοχή –τουλάχιστον- του αρχηγού τους) -συνολικά 49 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν κατ' εντολή της κυβέρνησης του συντρόφου Μαδούρο το 2017!

Κάποτε, πάντως, αξιακά η κοινωνία θεωρούσε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ήταν υποχρεωμένοι να απαντούν στον Τύπο, τώρα λανσάρεται ότι έχουν δικαίωμα να απαντούν όταν αυτοί κρίνουν. Το «όπως» θα ήταν δικαίωμά τους ίσως, το «όταν» δεν είναι.

Ούτως ή άλλως, μου την δίνουν οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στην αντίθετη άποψη. Ακόμη και στην παρέα. Το ψυχογράφημά τους θα έδειχνε ανθρώπους χωρίς αρχές, με ελλειμματική αίσθηση δημοκρατίας και τάση προς ολοκληρωτικές συμπεριφορές. Επιβεβαιώνουν τους αρχαίους ημών προγόνους για το πόσο πολύ ο άνθρωπος επηρεάζεται από την «καρέκλα» και πιστοποιούν ότι η αλαζονεία είναι συνέπεια της όποιας εξουσίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βεβαίως), όσο μικρής κι αν είναι αυτή. Κι ας τους χειροκροτούν, πλανεμένοι, όσοι δεν γνωρίζουν...

Από το φύλλο της THESSNEWS #69 (02/09/2017-03/09/2017)

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω