Η απάτη με τα δάνεια στη μονή «Εμμαούς» - Κατηγορούνται και πιστοί δανειολήπτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 13.8.2017 | 20:02 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η απάτη με τα δάνεια στη μονή «Εμμαούς» - Κατηγορούνται και πιστοί δανειολήπτες

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ || [email protected]

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την απάτη με τα δάνεια στο μοναστήρι «Η Ανάστασις του Χριστού - Εμμαούς». Κατέστησαν συνολικά 29 κατηγορούμενοι

Σχεδόν μια δεκαετία διήρκεσε η έρευνα στην υπόθεση υπεξαίρεσης 28 εκατομμυρίων ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριο «Η Ανάστασις του Χριστού - Εμμαούς», που βρίσκεται στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν παραπεμφθεί σε δίκη 6 κατηγορούμενοι, μοναχοί και λαϊκοί, που φέρονται ότι έστησαν την απάτη εις βάρος της Ιεράς Μονής πείθοντας πιστούς να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείων, ενώ υποβλήθηκε εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή και των δανειοληπτών.

Πρόσφατα, η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη πρότεινε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να δικαστούν, σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, 23 ιδιώτες για απάτη σε βάρος συγκεκριμένης τράπεζας που προχώρησε στις δανειοδοτήσεις. Οι κατηγορούμενοι - πιστοί φέρονται ότι συνήψαν δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ προφασιζόμενοι την αγορά ακινήτων για λογαριασμό της «Εμμαούς». Τώρα οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν τις οφειλές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ιδιώτες πείστηκαν να αγοράσουν εκτάσεις ιδιοκτησίας του ησυχαστηρίου λαμβάνοντας παχυλές χρηματοδοτήσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων χαμηλής αντικειμενικής αξίας μεταξύ του μοναστηριού και των ιδιωτών. Η σύναψη των δανείων επιτυγχάνονταν με την εκτίμηση του ακινήτου σε αξία πολλαπλάσια της πραγματικής, ενώ  εμπλεκόμενος εκτιμητής της τράπεζας απεβίωσε και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη εις βάρος του.

Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, κάποιοι από τους δανειολήπτες δήλωσαν παραπλανημένοι, καθώς υποστήριξαν ότι προσφέρθηκαν να συνάψουν δανειακές συμβάσεις για να βοηθήσουν οικονομικά στην ανέγερση ιδρύματος απόρων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το μοναστήρι θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δόσεων. Από την έρευνα, όμως, προέκυψε ότι η τραπεζική χρηματοδότηση περιήλθε στην περιουσία των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση.

 

Στο σκαμνί 6 μοναχοί και λαϊκοί για υπεξαίρεση και ξέπλυμα

Τουλάχιστον τρεις φορές έχει αναβληθεί η δίκη των έξι κατηγορουμένων για υπεξαίρεση 28 εκατ. ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριο «Η Ανάστασις του Χριστού - Εμμαούς». Με βούλευμα παραπέμφθηκαν να δικαστούν τρεις μοναχοί και ισάριθμοι λαϊκοί που κατηγορούνται, από κοινού, για απάτη και υπεξαίρεση, κατ' εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Οι παραπάνω πράξεις τελέστηκαν από το 1994 έως το 2006, χωρίς την έγκριση της ηγουμένης, η οποία απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, όπως επίσης και άλλη μία μοναχή του μοναστηριού, με το ίδιο βούλευμα. Ως βασικοί κατηγορούμενοι περιγράφονται ένας μοναχός, ένας ιερομόναχος και μια μοναχή, οι οποίοι, με το πρόσχημα της οικονομικής ενίσχυσης, φέρονται ότι προσέγγιζαν τους πιστούς που εκκλησιάζονταν στο ησυχαστήριο και τους έπειθαν να αγοράσουν αγροτεμάχια με τη λήψη δανείων στο όνομά τους.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, οι κατηγορούμενοι σύναψαν 29 δανειακές συμβάσεις, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και ζημιώνοντας την περιουσία του ησυχαστηρίου κατά 28 εκατ. ευρώ. Στο παραπάνω χρηματικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και 4,2 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την ανέγερση ιδρύματος απόρων και γερόντων.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν χρηματικά ποσά με το πρόσχημα των δωρεών προς Ιερά Σκήτη του Αγίου Όρους και προς διάφορες άπορες οικογένειες, ενώ τοποθέτησαν τα χρήματα σε χρηματιστηριακές εταιρείες και σε προθεσμιακές καταθέσεις ξένων νομισμάτων, από το 1998 έως το 2008. Οι κατηγορούμενοι (μοναχοί και λαϊκοί), το 2007, ίδρυσαν off shore εταιρεία στη Λιβερία, που εγγυήθηκε δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, με δικαιούχο το ησυχαστήριο.

 

Έρευνα ύστερα από τηλεοπτική καταγγελία

Η έρευνα ξεκίνησε με εισαγγελική παραγγελία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Γιώργου Μπόμπολη, τον Νοέμβριο του 2008, μετά τις καταγγελίες δικηγόρου σε τηλεοπτική εκπομπή. Το πόρισμα της τότε Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (σήμερα ΣΔΟΕ) υποβλήθηκε το 2011 και ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, άσκησε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, για απάτη σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #65 (05/08/2017-06/08/2017)

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω