Ευ. Βενιζέλος στη ThessNews: «Τώρα γλείφουν εκεί που έφτυναν»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 25.9.2016 | 13:38 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ευ. Βενιζέλος στη ThessNews: «Τώρα γλείφουν εκεί που έφτυναν»

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ || ΣΑΚΗΣ ΜΟΣΧΗΣ

Βαρείς χαρακτηρισμοί για τον πρωθυπουργό, «καρφιά» για την Κεντροαριστερά.

Αποκλειστική συνέντευξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στην ThessNews και στους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη. 

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει με συνέντευξή του στην THESSNEWS ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαρακτηρίζει επικίνδυνη τη «θεωρία της αυτόματης ανάπτυξης» που πρεσβεύει εσχάτως ο πρωθυπουργός, τον οποίο αποκαλεί ανεύθυνο δημοκόπο που εξαπάτησε τους πολίτες που τον ψήφισαν.

Σχολιάζοντας το θέμα των ημερών, τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρεται σε αιμομικτικές σχέσεις της κυβέρνησης με παλιά και νέα οικονομικά συμφέροντα, κάτι που θα αποτελέσει «τον πολιτικό της τάφο».

Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει πως σοβαρή εξέλιξη στο χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει πριν το 2018 και μάλιστα θα συνοδευτεί από τέταρτο μνημόνιο που θα περιέχει τους όρους της. Συστήνει στον πρωθυπουργό να μην ελπίζει σε δώρα από την Αμερική, γιατί οι Ευρωπαίοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να μας δανείσουν.

Πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα συρθεί σε εκλογές, ότι από τις εξελίξεις το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται για την πολιτική του και ότι για τη δημοκρατική παράταξη σημασία έχει να προτείνει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, για να μην την καταπιεί ο νέος διπολισμός.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως το 2017 και ότι πλησιάζουν τα καλά νέα για τη ρύθμιση του χρέους. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση; Οι Ευρωπαίοι συνηθίζουν να κωλυσιεργούν, ενώ οι Αμερικανοί δείχνουν να ενδιαφέρονται για αποτέλεσμα πριν την ολοκλήρωση της θητείας Ομπάμα.

Η θεωρία της αυτόματης ανάπτυξης από το 2017 και μετά είναι  εξίσου επικίνδυνη με τις αντιμνημονιακές δημαγωγίες που οδήγησαν στην τεράστια οικονομική βλάβη των τελευταίων είκοσι μηνών και ιδίως του πρώτου εξαμήνου του 2015. Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν έχει αίσθηση της ζημίας  που ο ίδιος προκάλεσε. Το ελατήριο δεν είναι συμπιεσμένο ώστε να εκτιναχθεί. Ξεχαρβαλώθηκε με τους χειρισμούς και την αμφιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας είναι το πολιτικό. Η ύπαρξη μιας απολύτως ακατάλληλης κυβέρνησης. Προχθές ψήφισαν τη σύμβαση για το Ελληνικό  «κλαίγοντας». Λέγοντας ότι δεν το ήθελαν αλλά ηττήθηκαν προσωρινά στην διαπραγμάτευση! Έτσι  ανάκαμψη δεν υπάρχει.

Ως προς το χρέος θυμάστε τι λέγανε επί τόσα χρόνια εναντίον του μεγάλου κουρέματος του 2012. Τι έλεγαν για μονομερείς κινήσεις σχετικές με το «επονείδιστο» χρέος. Τώρα γλείφουν εκεί που έφτυναν. Ζητούν το συμπλήρωμα του OSI / PSI του 2012 που μας το έχουν υποσχεθεί από τότε. Όμως το 2012 η παρέμβαση στο χρέος έγινε προκαταβολικά, στην έναρξη του δεύτερου μνημονίου. Τώρα δυστυχώς θα γίνει στο τέλος του τρίτου μνημονίου, από το 2018 και πέρα, με τέταρτο μνημόνιο που θα περιέχει τους όρους. Αυτό είναι το κατόρθωμα Τσίπρα.

Το χρέος το διευθετούν αυτοί στους οποίους χρωστάμε, δηλαδή οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν κυβερνήσεις οι οποίες απολογούνται στα κοινοβούλια και τους πολίτες τους. Οι αμερικάνοι φίλοι λένε πάντα συμπαθητικά λόγια, αλλά δανειστές μας είναι οι Ευρωπαίοι.

Χρησιμοποιείτε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Τσίπρα. Του έχετε αποδώσει κυνισμό και ανευθυνότητα. Αποκλείετε το ενδεχόμενο οι χειρισμοί της πρώτης περιόδου να οφείλονται σε αυταπάτη; 

Πρόκειται για εκφραστές ενός κυνικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας. Δεν έχουν ούτε ιδεολογικό ούτε προγραμματικό φραγμό. Και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Λεβέντη κ.ο.κ. Οι χειρισμοί της πρώτης περιόδου ήταν αποτέλεσμα μιας ολόκληρης αντίληψης μέσα στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν πολιτικά. Όταν αρνείσαι να κατανοήσεις την οικονομική και τη διεθνή πραγματικότητα, δεν έχεις αυταπάτες. Είσαι ανεύθυνος δημοκόπος που προκαλείς εθνική βλάβη. Επιπλέον δε έχεις εξαπατήσει τους πολίτες που σε ψήφισαν.

Η κυβέρνηση πιστεύει πως κατήγαγε μεγάλη νίκη κατά της διαπλοκής διεξάγοντας τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Δεν πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;

Προφανώς πρέπει να ισχύει η αρχή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και κακώς δεν έγινε  διαγωνισμός τόσα χρόνια. Οι πρώτες άδειες δόθηκαν νομοθετικά από την κυβέρνηση Τζαννετάκη το 1989 με υπουργό Εσωτερικών τον κ. Κωνσταντόπουλο και υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Κουβέλη.  Η Βουλή ψήφισε σχετικό νόμο το 1995, πριν εικοσιένα χρόνια, λίγο πριν φύγω από υπουργός Τύπου.

Κακώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος αυτός. Όμως η σημερινή  κυβέρνηση ήθελε και θέλει να κλείσει σταθμούς και να επιβάλει φιλικά προς αυτήν επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο των ΜΜΕ. Είχα πει τον Ιανουάριο ότι η διαδικασία αυτή θα είναι ο πολιτικός της τάφος γιατί θα φανεί η αιμομικτική της σχέση με συμφέροντα. Βλέπετε τώρα τη σύνδεση με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Βλέπετε επίσης ότι πολλά «παλιά» οικονομικά συμφέροντα έχουν «συμβιβαστεί» πολύ εύκολα με την κυβέρνηση. Τάξη δεν μπαίνει με τεχνητό περιορισμό των αδειών σε τέσσερις, με κατάργηση του ΕΣΡ, με παραβίαση του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου και με διαγωνισμό - καζίνο που οδηγεί σε μη ορθολογικά τιμήματα, που δεν δικαιολογούνται από τα μεγέθη της αγοράς.

Η Ν.Δ. ζητάει συστηματικά εκλογές. Εσείς συμφωνείτε; Μήπως βιάζεται ο κ. Μητσοτάκης; Γίνεται να στήνουμε συνεχώς κάλπες;

Εκλογές θα γίνουν όχι επειδή το  ζητά η αντιπολίτευση αλλά γιατί η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι αν περιμένει την αυτόματη οικονομική ανάκαμψη για να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, θα συρθεί σε εκλογές με ταπεινωτικούς όρους, γιατί η παρουσία της αποκλείει την οικονομική ανάκαμψη.

Ποια πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές; Με ποια κόμματα πρέπει να συνεργαστεί; Τελευταία δίνει την εντύπωση πως πορεύεται με γνώμονα την άρνηση σε όλους και σε όλα. Αρνηθήκατε ακόμη και την ψήφιση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Μάλιστα κάποιοι σχολίασαν ότι πυροβολείτε τα πόδια σας.

Η δημοκρατική παράταξη σήκωσε το δυσανάλογα μεγάλο βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Οι άλλοι προσχώρησαν σταδιακά στην πολιτική μας. Υποχρέωση μας είναι πάντα να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Όσες δυνάμεις συμφωνούν με αυτήν είναι  πράγματι ευρωπαϊκές και υπεύθυνες. Δεν μπορούμε να χαρίζουμε ούτε τον αγώνα που δώσαμε έως το 2015 ούτε την ευθύνη για το μέλλον του τόπου σε άλλους.

Γιατί ναυάγησε το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ευρέος Κεντροαριστερού πόλου; Η αποτυχία οφείλεται στα πρόσωπα, στις θέσεις ή στη χρονική περίοδο;

Δεν μετέχω στους χειρισμούς και τις επαφές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν αντιστάσεις ή σκοπιμότητες προσωπικού χαρακτήρα. Είχα την ευκαιρία να δείξω τι σημαίνει να προτάσσεις το εθνικό και το παραταξιακό συμφέρον σε σχέση  με την κατοχή ενός αξιώματος που  το αναλαμβάνεις στα πολύ δύσκολα και το αφήνεις για να δώσεις ευκαιρίες και σε άλλους. Σημασία έχει να διατυπώσουμε ως πολιτικός χώρος την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον τεχνητό διπολισμό. Με αυτό ασχολούμαι και μέσω του  «Κύκλου ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση» που οργανώνει την Κυριακή 25/9 σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη  στο ΕΒΕΘ ( Τσιμισκή 29 ) στις 11 το πρωί .

Από το φύλλο της THESSNEWS #20 (24-25/09/2016)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω