Προς κλείσιμο τα Κέντρα Φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία (VIDEO)

THESSCITY 25.5.2017 | 13:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Προς κλείσιμο τα Κέντρα Φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία (VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Την βούληση να κλείσουν το επόμενο διάστημα τα κέντα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές Softex, Δερβένι, Δίον, Νέα Καβάλα και Καβαλάρι εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης  Μουζάλας σε συνάντηση που είχε με δημάρχους στην έδρα της ΠΕΔΚΜ.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε πως το μόνο κέντρο που θα μείνει ως μόνιμη δομή θα είναι αυτό στα Διαβατά. Επισήμανε ότι από1 Μαΐου έχει καταργηθεί η διαμονή φαγητού και δίνεται πλέον στους πρόσφυγες ένα χρηματικό βοήθημα 400 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια και 150 ευρώ για κάθε άτομο που είναι μόνο του. Σύμφωνα με τον υπουργό αυτά τα χρήματα δίνουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να έχουν αυτονομία αλλά και να στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Για το πρόγραμμα με τα διαμερίσματα ανέφερε ότι εξασφαλίζουν στους πρόσφυγες ασφάλεια και έτσι αποφεύγονται οι φασαρίες και οι εξεγέρσεις που σημειώνονταν στα κέντρα. Αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην κεντρική Μακεδονία είπε ότι ανέρχονται στους 8.000. Σύμφωνα μα τον κ. Μουζάλα σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2017 από τα 44 camp θα έχουν μείνει 22.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό έχει εξομαλυνθεί ωστόσο παραμένουν σοβαρά προβλήματα στα κέντρα φιλοξενίας της Softex και των Διαβατών ζητώντας από τον υπουργό το κλείσιμο τους.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι στον δήμο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται 1500 πρόσφυγες σε 102 διαμερίσματα. Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων αλλά και της απασχόλησης των μεταναστών, τονίζοντας βέβαια ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ειδικά όταν είναι άνεργοι και οι Έλληνες.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω