Ανάκληση των απολύσεων ζητούν οι αρχαιολόγοι για το μετρό Θεσσαλονίκης - Καταγγέλλουν καθεστώς ομηρίας

THESSCITY 25.5.2017 | 11:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ανάκληση των απολύσεων ζητούν οι αρχαιολόγοι για το μετρό Θεσσαλονίκης - Καταγγέλλουν καθεστώς ομηρίας

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ || [email protected]

Την ανάκληση των δύο απολυμένων εκτάκτων αρχαιολόγων του μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό στο Συντριβάνι ζητούν οι εκπρόσωποι του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, κάνοντας λόγο παράλληλα για καθεστώς ομηρίας αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας.

Η πρόεδρος του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Μαργαρίτα Τιλελή, στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε την Πέμπτη το πρωί στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει γνωστό το αρχαιολογικό έργο και οι συνθήκες εργασίες των εκτάκτων αρχαιολόγων, οι οποίοι σύμφωνα με την πρόεδρο εργάζονται καθημερινά σε δύο βάρδιες, με συγκεκριμένες αμοιβές και συμβάσεις εργασίας.

«Οι συνθήκες εργασίας των αρχαιολόγων τους κρατούν σε ένα καθεστώς ομηρίας, καθώς όταν τα σκάμματα δεν λειτουργούν οι αρχαιολόγοι δεν πληρώνονται, περιμένουν γνωμοδοτήσεις από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο ή άλλα τεχνικά έργα τα οποία βάζουν την ανασκαφική εργασία σε μία αναστολή», αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το μισθολογικό, μπορεί να καλύψει πάγιες και βασικές ανάγκες του προσωπικού.

 

Καταγγελία σε Σπίρτζη

Η ίδια συνεχίζοντας εξήγησε ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, δέχθηκε μία καταγγελία για τον σταθμό στο Σιντριβάνι, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε επίσκεψη για να ελέγξει αν οι εργασίες προχωράν κανονικά. Στη συνέχεια «έμεινε πέντε λεπτά, τα οποία δεν αρκούν για να διαπιστώσει κανείς τίποτα, βρήκε όλους τους εργαζομένους στο πόστο τους, ξέσπασε στη μία εκ των δύο συναδέλφων και την επόμενη ημέρα, διατάχθηκαν οι απολύσεις τους».

Ο Βασίλης Νάνης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, σημείωσε ότι έως τώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για τους δύο απολυθέντες από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Χθες οι εκπρόσωποι του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων είχαν συνάντηση με την Κατερίνα Νοτοπούλου. Σε ερώτηση της ThessNews για τις επαφές τους με το πρωθυπουργικό γραφείο, η κ. Τιλελή έκανε λόγο αρχικά για μπέρδεμα της κ. Νοτοπούλου με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, καθώς όπως αναφέρει η «Η κ. Νοτοπούλου μας είπε ότι ο υπουργός πήγε στην ανασκαφή και δεν βρήκε κανέναν, μπερδεύοντας όμως τους σταθμούς. Πρώτα επισκέφθηκε το σταθμό στην Αγ. Σοφίας, ο οποίος βρισκόταν όμως σε αναστολή εργασιών, οι εργαζόμενοι περίμεναν και το σκάμμα ήταν κλειστό. Η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, νόμιζε ότι επισκέφθηκε το σταθμό στο Συντριβάνι και γι'αυτό έσπευσε (σσ ο υπουργός) να απολύσει τις δύο υπεύθυνες του σταθμού». 

Να σημειωθεί ότι σήμερα εκδόθηκε η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την Βόρεια και Νότια είσοδο της Αγ. Σοφίας με τις οι εργασίες να έχουν ξεκινήσει κανονικά, ενώ στο σταθμό στο Συντριβάνι, Βενιζέλου βρίσκονται σε απεργία.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω