ΟΣΕ: Η σιδηροδρομική γραμμή στο Άδενδρο έχει αποκατασταθεί πλήρως

THESSCITY 25.5.2017 | 10:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΟΣΕ: Η σιδηροδρομική γραμμή στο Άδενδρο έχει αποκατασταθεί πλήρως

Πλήρως έχει αποκατασταθεί η σιδηροδρομική γραμμή στο 'Αδενδρο, όπου πρόσφατα συνέβη το δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς, ενώ εκκρεμεί η ενεργοποίηση της ηλεκτροδότησης.

Αυτό δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης. "Θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη, από οκτώ έως 12, για να ολοκληρωθεί και η διαδικασία τοποθέτησης του σκυροδέματος" σημείωσε ο κ.Πετράκης, εν αναμονή του
τελικού πορίσματος για τα αίτια του δυστυχήματος. Αναφερόμενος και στο αρχικό πόρισμα, υπενθύμισε ότι "μιλά για υπερβολική ταχύτητα, (την οποία θέτει) ως αποκλειστικό αίτιο, (καθώς) ήταν της τάξης των 144,3 χιλιομέτρων την ώρα".
 
Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τα αίτια του δυστυχήματος και ιδίως αυτό που αφορά την πιθανότατα ανθρώπινου λάθους, ο κ.Πετράκης επισήμανε ότι η οδήγηση ενός συρμού είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία, που "αφήνει ελάχιστα πράγματα στην ελευθερία απόφασης ενός οδηγού", αφού σε κάθε δρομολόγιο υπάρχουν μέσα στην αμαξοστοιχία "πάρα πολλές συσκευές, οι οποίες επιτρέπουν πάρα πολλά ανθρώπινα σφάλματα ή αστοχίες. (Τυχόν αστοχία σε αυτές ή και απρόβλεπτες καταστάσεις άλλου τύπου), όπως επί παραδείγματι μια αδιαθεσία, μπορούν να γνωστοποιηθούν μέσω επικοινωνίας του οδηγού με τα κέντρα ελέγχου".
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολική αλλαγή θα επέλθει όταν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος θα διαθέτει "σε δύο χρόνια το σύστημα το οποίο θα επιτρέπει στο Κέντρο Ελέγχου να αναλάβει την οδήγηση ενός τρένου σε περίπτωση μείζονος αστοχίας στην οδήγηση". Οπως διευκρίνισε, το σύστημα αυτό είναι σε φάση εγκατάστασης και "θα είναι έτοιμο μέχρι το 2019 σε όλους του συρμούς".

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω