Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος

RETRO 17.4.2020 | 08:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος

THESSNEWS-DESK

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος. 

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό.

Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

 

Κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορωνοϊού 

Φέτος οι εκκλησίες λόγω κορωνοϊού και των έκτακτων μέτρων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δεν θα είναι ανοιχτές μέχρι αργά το βράδυ, όπως κάθε χρόνο, προκειμένου να υποδεχτούν τους πιστούς οι οποίοι πηγαίνουν να προσκυνήσουν το νεκρό σώμα του Ιησού.

Σύμφωνα με απόφαση της Εκκλησίας φέτος η περιφορά θα γίνει «ἀποκλειστικῶς ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ».  Επίσης η οδηγίας προς τις μητροπόλεις αναφέρει για τις καμπάνες ότι «δύνασθε νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως». 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω