«Κάτω τα χέρια απ' την ΑΕΛ» - Όταν ο κάμπος ξεσηκώθηκε για ένα πρωτάθλημα (ΦΩΤΟ+VIDS)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 17.3.2017 | 06:25 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Κάτω τα χέρια απ' την ΑΕΛ» - Όταν ο κάμπος ξεσηκώθηκε για ένα πρωτάθλημα (ΦΩΤΟ+VIDS)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Ήταν 17 Μαρτίου του 1988 όταν οι φίλαθλοι της Λάρισας ολοκληρώνουν μια μεγαλειώδη διαμαρτυρία που κινητοποίησε χιλιάδες απλούς πολίτες ξεσηκώνοντας ολόκληρο τον θεσσαλονικό κάμπο. 

Μια μέρα πριν κλείνουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση 4 βαθμών από την ομάδα τους λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του Tsingov, απόφαση με την οποία κινδυνεύουν 7 αγωνιστικές πριν τη λήξη, να χάσουν το πρωτάθλημα.

Η πόλη βάζει κυριολεκτικά όλη ρολά, το μήνυμα στέλνεται στην κυβέρνηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Σήφη Βαλυράκη να αλλάζει το νόμο και την θεσσαλική ομάδα να παίρνει πίσω τους βαθμούς και στο τέλος της χρονιάς να κατακτά το πρωτάθλημα.


 

 

Η αφαίρεση των βαθμών

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1987 η ΑΕΛ νίκησε στο Αλκαζάρ τον ΠΑΟ με 2-1 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Στο 67ο λεπτό του παιχνιδιού περνά ως αλλαγή στην θέση του Ζιώγα ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Γκιόργκι Τσίγκοφ.

 

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Τσίγκοφ κλήθηκε μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές να περάσει από τον καθιερωμένο έλεγχο ντόπινγκ. Στις 30 Ιανουαρίου του 1988 ανακοινώνεται ότι ο Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός στην ουσία «κωδεΐνη», που θεωρείται «ναρκωτική» και χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση του βήχα.

Η απόφαση βγαίνει στις 16 Μαρτίου, επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Καταπέλτης για την ΑΕΛ. Ο αθλητικός δικαστής, Βασίλης Ανδρόνικος αποφάσισε να μηδενίσει την ΑΕΛ η οποία προηγούνταν στο βαθμολογικό πίνακα. Αφαιρούνται από την ομάδα 4 βαθμοί βάσει της ερμηνείας του άρθρου 32 του ΚΑΠ, το οποίο προέβλεπε τιμωρία και της ομάδας σε περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής της βρισκόταν ντοπαρισμένος.

Κάηκε ο κάμπος

Το ίδιο βράδυ χιλιάδες κόσμος στον θεσσαλικό κάμπο ξεσηκώνονται. Οπαδοί της ΑΕΛ κλείνουν την Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης αλλά και τη σιδηροδρομική γραμμή για 36 ώρες και κόβουν την Ελλάδα στα δύο.

Η Λάρισα ...καίγεται! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Χιλιάδες λάστιχα καίγονται στους δρόμους. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού απλώνεται πάνω από τη Θεσσαλία. Η δυσωδία από τα καμένα λάστιχα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν με μηχανάκια, αυτοκίνητα στην εθνική οδό. Τα μαγαζιά κλείνουν, οι δημόσιες υπηρεσίες κατεβάζουν ρολά.

Για δύο μέρες η χώρα είχε κοπεί στη μέση. Η Λάρισα ήταν εξεγερμένη πολιτεία, κηρύσσοντας τον δικό της ανένδοτο κατά του αθλητικού κατεστημένου.

 

 

Η δικαίωση από την κυβέρνηση Παπανδρέου

Η λογική του πολιτικού κόστους επικράτησε και σε αυτή την περίπτωση. Το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1988, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σωτήρη Αλημίση, τροποποίησαν την παράγραφο 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ, σύμφωνα με την οποία αντικαθίσταται η ποινή αφαίρεσης βαθμών και μηδενισμού της ομάδας, με σοβαρά χρηματικά πρόστιμα.

Ενάμιση μήνα μετά τις κινητοποιήσεις, ένα αλησμόνητο γκολ του Μητσιμπόνα εναντίον του Ηρακλή στέλνει τους οπαδούς της ομάδας στα ουράνια. Η ΑΕΛ κατακτά και μαθηματικά το τίτλο μία αγωνιστική πριν το τέλος πρωταθλήματος.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω