Η Καλαμαριά αποχαιρετά τον ευεργέτη της Νίκο Ξενιτίδη

THESSCITY 28.2.2017 | 10:39 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η Καλαμαριά αποχαιρετά τον ευεργέτη της Νίκο Ξενιτίδη

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και το δημοτικό συμβούλιο εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια  στους οικείους του, για την απώλεια του μεγάλου ευεργέτη Νίκου Ξενιτίδη, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό συλλυπητήριο μήνυμα του δήμου Καλαμαριάς , «ο Νίκος Ξενιτίδης απέδειξε έμπρακτα τη μεγαλοθυμία του και την προσφορά του στην κοινωνία της Καλαμαριάς.  Ενός ανθρώπου του οποίου η προσωπικότητα και η προσφορά του θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας». 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «οι πολύτιμες και σημαντικές δωρεές του Νίκου Ξενιτίδη στο Δήμο, που αριθμούνται σε ένα πλήρες εξοπλισμένο ασθενοφόρο για την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών,  δύο λεωφορείων για τις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δύο σύγχρονων mini-bus που  εντάχθηκαν στη δημοτική συγκοινωνία, συνέβαλλαν  σημαντικά στην  προσπάθεια του Δήμου, να προάγει το κοινωνικό του έργο και   ταυτόχρονα να ενισχύσει  αποτελεσματικά τον αγώνα  για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες».

Ποιος ήταν:

Ο Νικόλαος Ξενιτίδης γεννήθηκε στη Χρυσή του Δήμου Αλμωπίας .

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες για σπουδές. Κατάφερε να ακολουθήσει γυμνασιακές σπουδές στην Έδεσσα. Η κατοχή όμως και ο εμφύλιος στάθηκαν προσωρινά εμπόδιο να πραγματοποιήσει τα όνειρά του καθώς αποφάσισε να συμμετέχει στην εθνική αντίσταση για να πολεμήσει τον κατακτητή. Έτσι, μεταβαίνει στη Νάουσα και ξεκινάει αντιστασιακή δράση.

Ο Ξενιτίδης κατάφερε να αναρρώσει από την ασθένεια της φυματίωσης και να εργαστεί ως υπάλληλος σε νοσοκομειακό φαρμακείο ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα τις σπουδές του στη λογιστική. Έπειτα εργάστηκε ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρία μέχρι να δημιουργήσει τη δική του εταιρία πώλησης αντλητικών μηχανημάτων και τρακτέρ.

Η ευεργετική δραστηριότητα του Ξενιτίδη ξεκινάει από τη γενέτειρά του τη Χρυσή με τη δωρεά ενός εξοπλισμού θέρμανσης στον Ιερό Ναό Αγίας Χρυσής, την παραχώρηση αγροτεμαχίου για την επέκταση των κοιμητηρίων της Χρυσής και την κατασκευή μνημείου για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου με την ευχή ποτέ πια εμφύλιος πόλεμος.

Κατόπιν, επιθυμία του Ξενιτίδη ήταν να κάνει ένα νοσοκομείο. Η απάντηση που πήρε από το Υπουργείο Υγείας ήταν ότι δεν δικαιολογείται τρίτο νοσοκομείο σε ένα Νομό. Στη συνέχεια σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στα Λουτρά, όπου και εκεί η απάντηση και πάλι αρνητική αφού δεν υπήρχαν χρήματα για την πρόσληψη προσωπικού. Τελικά αποφάσισε να φτιάξει το Πνευματικό Κέντρο της Αριδαίας, ένα πραγματικά στολίδι για την Αλμωπία μας και προέβη σε αναπαλαίωση του Επισκοπείου, του σημερινού Ωδείου.

Οι επόμενες δωρεές αφορούν το Κέντρο Υγείας Αριδαίας και την προσφορά ενός ασθενοφόρου, ενός καρδιογράφου, ενός σύγχρονου τηλεφωνικού Κέντρου, μιας ενδοεπικοινωνίας μεταξύ Ασθενοφόρου και τηλεφωνικού Κέντρου, ενός συστήματος θέρμανσης για το μικροβιολογικό τμήμα και την κατασκευή ενός σύγχρονου γκαράζ για τα ασθενοφόρα.

Παράλληλα ανέλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει ίδρυμα υποτροφιών, προκειμένου να βοηθήσει παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

Ακολουθεί η δωρεά ενός ασθενοφόρου στο νοσοκομείο της Βέροιας προς τιμήν της Παναγίας Σουμελάς και ενός καρδιογράφου στα Λουτρά του Δήμου Αλμωπίας για τις ανάγκες των λουομένων.

Τελευταίες δωρεές του Ξενιτίδη είναι ένα ασθενοφόρο και ένα όχημα για παιδιά με ειδικές ικανότητες στο Δήμο Καλαμαριάς.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω