Πώς θα προλάβετε την ξηροφθαλμία;

THESSLIFE 24.9.2020 | 23:48 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πώς θα προλάβετε την ξηροφθαλμία;

THESSNEWS-DESK

Αισθάνεστε κάψιμο και φαγούρα στα μάτια; Αισθάνεστε τα μάτια σας ξηρά και κουρασμένα στο τέλος της ημέρας; Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε, ώστε να εμποδίσουμε τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας να εκδηλωθούν ή να τα μειώσουμε.

1. Τον χειμώνα καλό θα είναι πάνω στο θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούμε να υπάρχει ένα σκεύος με νερό για την αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας.

2. Το καλοκαίρι, όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό είναι καλό να αφήνουμε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό.

3. Όταν είμαστε προσηλωμένοι στην τηλεόραση η σε κάποιο βιβλίο η μπροστά από την οθόνη του Η/Υ να θυμόμαστε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

4. Όταν φυσάει αέρας, καλό είναι να φοράμε γυαλιά, τα οποία προστατεύουν τα μάτια μας και τα δάκρυα δεν εξατμίζονται γρήγορα.

5. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάνω από τους φακούς τους.

Aντιμετώπιση

Το πρώτο που κάνουμε είναι να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε το αίτιο της ξηροφθαλμίας. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, η θεραπεία είναι συμπτωματική, δηλαδή προσπαθούμε να μειώσουμε την ενόχληση από την έλλειψη δακρύων, ενσταλάζοντας στα μάτια τεχνητά δάκρυα υπό μορφή κολλύριων ή gel. Η συχνότητα ενστάλαξης εξαρτάται από τη συμπτωματολογία του ασθενούς.

Καθώς η κατάσταση αυτή έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης οι ασθενείς μπορούν μόνοι τους να αυξάνουν ή να μειώνουν τη συχνότητα ενστάλαξης.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούμε να κλείσουμε τα δακρυϊκά σημεία από τα οποία αποχετεύονται τα δάκρυα, ώστε η ελάχιστη ποσότητα δακρύων που υπάρχει στο μάτι μας να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Φωτογραφία από StockSnap από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω