Δυο διαφορετικές εκθέσεις στην Πολιτιστική Γειτονιά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 27.1.2017 | 16:06 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δυο διαφορετικές εκθέσεις στην Πολιτιστική Γειτονιά

Δυο διαφορετικές και μοναδικές εκθέσεις ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών από την ερχόμενη Δευτέρα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το καλλιτεχνικό κίνημα του DADA, φιλοδοξώντας να φέρει το κοινό σε γνωριμία και επαφή με σύγχρονες εικαστικές τάσεις και αναζητήσεις 

Πρόκειται για δυο εκθέσεις που επί δεκαήμερο θα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και θα βρίσκονται σ’ έναν διαδραστικό διάλογο, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επισκέπτες, έχοντας στον πυρήνα του το καλλιτεχνικό κίνημα του Dada, που αναπτύχθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επηρέασε μεταγενέστερα κινήματα, κυρίως τον σουρεαλισμό.

Οι εκθέσεις, 3rd International Photo Based Mail Art Exhibition με θέμα «DADA no DADA» και Collage, διοργανώνονται στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς (πάρκο Ελπίδος-Τομέας Έβρου, Συκιές) από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την εικαστική ομάδα TeeToTuM, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100+1 χρόνια DADA. Αυτές θα εγκαινιασθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017.

Τα εγκαίνια:

Την ημέρα των εγκαινίων, και στο πλαίσιο μιας αυθεντικής βραδιάς DADA, θα υπάρξει εκδήλωση-σύντομη διάλεξη από τον ειδικό ντανταολόγο-καθηγητή πανεπιστημίου δρ.Γιώργο Καμπούρη, μετακληθέντα από το εξωτερικό ειδικά για την εκδήλωση. Θα πλαισιωθεί από συμπαθομαρτυρούντες φίλους και ίσως μέλη της θεατρικής ομάδας «Ενδοχώρα», ενώ ποιήματα dada θα διαβάσουν οι παραβάτες της σκηνής.

Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία RAPUNZEL των Mama Baer και Kommissar Hjuler, δύο κινηματογραφιστών που χρησιμοποιούν την τέχνη της μουσικής και του φιλμ για επικοινωνία. Η RAPUNZEL είναι μία παράξενη προσαρμογή του παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, στην οποία η Mama Baer είναι δέσμια του δικού της πύργου ή κάστρου.

DADA και Collage έκθεση

► Στην έκθεση Collage θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα εργαστήριων κατασκευής κολάζ με «δασκάλους» τρεις διαφορετικούς καταξιωμένους εισηγητές, τρεις δημιουργούς που εκφράζονται με το κολάζ (διαφορετικής τεχνικής και θεωρητικής προσέγγισης ο καθένας).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι «δάσκαλοι» Θοδωρής Λάλος, Γιώργος Μπογιατζίδης και η Lane, οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια Άγγελος Σοφιανίδης, Άλεξ Τάδε, Αλεξάνδρα Φωτιάδου, Ανδριάνα Ρίζου, Βασίλης Καρκατσέλης, Γιώργος Μαντάς, Δημοσθένης Έππας, Έλενα Γανδά, Ελένη Καραδαγλή, Έλσα Παπαγιανοπούλου, Έλσα Τζιάνα, Εύη Δαλλίδου, Ευθύμης Μουρατίδης, Ζέφη Αθανασοπούλου, Θανάσης Ράπτης, Ιορδάνκα Τένοβα, Ιωάννης Πομάκης, Καίτη Παπαναούμ, Λάρα Βρετού, Μαριά Λαμπριανίδου, Μένη Σεϊρίδου, Νάνσυ Ντόκα, Παύλος Παπαδόπουλος, Πίστη Καγκελίδου, Παρθένα Χαριστέα και ο Μανώλης Βράνας, και οι προσκεκλημένοι Νόπη Φουντουκίδου, Smith Smith, Τίμωνας Μπατσαούρας.

► Στην 3rd International Photo Based Mail Art Exhibition με θέμα «DADA no DADA» συμμετέχουν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες από 22 χώρες, οι οποίοι πραγματεύονται το θέμα του «NO DADA LEFT» με βάση-αφορμή τη φωτογραφία.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Cabaret Voltaire. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν όλα τα έργα των καλλιτεχνών (απ' όλο τον κόσμο) που θα επιχειρήσουν να ιχνηλατήσουν στο σήμερα τον απόηχο των πρακτικών του Dada: δηλαδή μηδενιστική διάθεση, απουσία ελέγχου και λογικής, χιούμορ και εφευρετικότητα, ανατρεπτική πολιτική κριτική, θόρυβος, πηγαία δημιουργική ορμή.

Πληροφορίες:

Χώρος: Πολιτιστική Γειτονιά-Μουσείο Προσφύγων (Συκιές – Τηλ.: 2310.639615)

Διάρκεια: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου - Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Την τελευταία ημέρα με ειδικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη σειρά δράσεων και προβολών.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 5μ.μ-7:30μ.μ (Πρωινά για ξεναγήσεις σχολείων κατόπιν ραντεβού)

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω