Εργατολόγος στο ΡΘ για νομοσχέδιο: Οι τρεις βασικοί νόμοι που καταργούνται – Τι γίνεται με οκτάωρο και υπερωρίες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 11.6.2021 | 10:35 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Εργατολόγος στο ΡΘ για νομοσχέδιο: Οι τρεις βασικοί νόμοι που καταργούνται – Τι γίνεται με οκτάωρο και υπερωρίες

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη ανατροπή. Όσοι παρακολουθούμε τα νομοτεχνικά στα εργασιακά δεν έχουμε δει πιο νομική και ολιστική ανατροπή» τόνισε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη.

Τόνισε πως «ανατρέπονται τρεις νόμοι που ήταν τα άγια των αγίων:

-Ένας νόμος 100 χρόνων που έλεγε ότι όλα αυτά τα χρόνια όποιος απολύεται και δικαιώνεται από την δικαιοσύνη επιστρέφει, παίρνει την δουλειά του και παίρνει όλους τους μισθούς του όσο καιρό ήταν απολυμένος. Αυτό καταργείται.

-Καταργείται ο νόμος ο συνδικαλιστικός στο μεγαλύτερο μέρος του. Πάμε σε περιφέρειες χωρίς συνδικάτα και χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις.

- Ο τρίτος είναι ο νόμος Γεννηματά για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, για την υπερίσχυση των ευνοϊκών ωρών μιας σύμβασης».

Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για μια «μεγάλη ανατροπή» και πρόσθεσε πως «είναι ότι έμεινε στο οπλοστάσιο των εργαζομένων. Θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και περεταίρω μείωση των αποδοχών».

Σημείωσε ωστόσο πως το νομοσχέδιο έχει και  καινοτόμες διατάξεις που αφορούν την λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση και την βία στην επιχείρηση.

Σχετικά με το οκτάωρο ο κ. Μητρόπουλος είπε πως το νομοσχέδιο «λέει δεν πειράζω το οκτάωρο αλλά δημιουργεί ένα άλλο παράλληλο ωράριο το ωράριο των υπερωριών με τις τρεις ώρες την ημέρα που θα δουλεύει ο εργαζόμενος. Μια υπερεργασία και δύο υπερωρίες. Όποιος μέχρι τώρα δούλευε υπερωρίες υποχρεωτικά αμειβόταν την προσαύξηση και τιμωρούνταν ο εργοδότης που δεν τις πλήρωνε. Τώρα ο εργοδότης σε συμφωνία με τον εργαζόμενο μπορεί τις παραπάνω ώρες να μην τις πληρώνει και να λέει στον εργαζόμενο αναπαύσου περισσότερο».

 

Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω