«Ο αρχαιολογικός χώρος στην Τούμπα χρειάζεται προστασία και αναβάθμιση»

THESSCITY 9.6.2021 | 23:05 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Ο αρχαιολογικός χώρος στην Τούμπα χρειάζεται προστασία και αναβάθμιση»

THESSNEWS-DESK

Γραπτή ερώτηση προς την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου, για τον περιβάλλοντα χώρο της ανασκαφής στο λοφάκι της Τούμπας Θεσσαλονίκης κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη Κοιτάμε Μπροστά.

Η παράταξη θεωρεί ότι η περιοχή είναι υποβαθμισμένη, αν και αποτελεί σημαντικό χώρο πρασίνου και πολιτισμού και ζητά να πληροφορηθεί εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Θέμα: Αρχαιολογικός χώρος Τούμπας Θεσσαλονίκης. 

Το λοφάκι της Τούμπας, με τον προϊστορικό οικισµό, έχει παραµείνει αδόµητη περιοχή και έχει χαρακτηριστεί από το Ρυθµιστικό Σχέδιο ως χώρος πρασίνου, διατηρώντας ένα μικρό αλσύλλιο με πεύκα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι γνωστός από το 1895. Η ανασκαφική έρευνα κατά τη δεκαετία του 1980 έφερε στο φως αναλημματικούς περιφερειακούς τοίχους και πλινθόκτιστα κτήρια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού με λευκό επίχρισμα στο εσωτερικό τους. Από την άλλη πλευρά, τα κτίσματα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου είχαν λίθινες θεμελιώσεις. Έξω από τα όρια του αρχαίου οικισμού έχουν εντοπιστεί υπολείμματα σποραδικών εγκαταστάσεων διαφόρων εποχών και εκτεταμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 10ο ως και τον 4ο αι. π.Χ. Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ένα πόλισμα με πολλές φάσεις οικοδόμησης, η παλαιότερη από τις οποίες τοποθετείται χρονικά στα τέλη της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2200 π.Χ.). Μάλιστα ο οικισμός που ανασκάπτεται ταυτίζεται πιθανότατα με την αρχαία Θέρμη ή τμήμα της. Η θέση του οικισμού φαίνεται να εγκαταλείφθηκε, μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο το 316/5 π.Χ. Ένα σημαντικό στοιχείο της ανασκαφής ήταν ο μεγάλος αριθμός των ταφών που εντοπίστηκαν στις αυλές και τους δρόμους του οικισμού.

Η περιοχή αξιοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών για πρακτική εξάσκηση και έρευνα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Επίσης προτιμάται για επισκέψεις από σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην περίοδο της καραντίνας αξιοποιήθηκε για επισκέψεις κατοίκων της περιοχής.

Ακριβώς επειδή αποτελεί σπουδαίο πλούτο πολιτιστικής κληρονομίας και «ανάσα» για τις διπλανές γειτονιές, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η ορθή συντήρηση και καθαριότητα του χώρου. Από την αρχή της άνοιξης ακόμα (μήνες Μάρτιος-Απρίλιος), έχουν καταγραφεί πολλά αποξηραμένα δέντρα από το φλοιοφάγο έντομο που πλήττει και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, προσδίδοντας στην περιοχή μια εικόνα εγκατάλειψης. 

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

  1. Ποιας υπηρεσίας αρμοδιότητα αποτελεί η συντήρηση και αναβάθμιση του αλσυλλίου και του περιβάλλοντος χώρου του προϊστορικού οικισμού της Τούμπας; 

  2. Μπορείτε να συμβάλλετε συντονιστικά με την αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης ώστε να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα;

  3. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για υποβολή προγράμματος στο ΕΣΠΑ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λόφου της Τούμπας, ταυτόχρονα με την κοίτη του χειμάρρου που έρρεε ιστορικά από δίπλα του (γνωστό και ως ρέμα Ορτανσίας τα τελευταία χρόνια πριν την κάλυψή του κατά τη δεκαετία του 1980), ώστε να αναδειχθεί το συνολικό γεωμορφολογικό περιβάλλον του προϊστορικού οικισμού σε ένα μεγάλο και επισκέψιμο αρχαιολογικό πάρκο;

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω