Θέμα ΡΘ: 14 Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις δομές μεταναστών – Ξεκίνησαν ήδη στα ΚΥΤ στα νησιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 8.6.2021 | 13:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα ΡΘ: 14 Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις δομές μεταναστών – Ξεκίνησαν ήδη στα ΚΥΤ στα νησιά

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σειρά των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην χώρα μας να συμβάλλουν στην δημιουργία του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στο ΡΘ ο Γεώργιος Τσαούσης διοικητής της δομής φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι και Νομικός με εξειδίκευση στο Μεταναστευτικό Δίκαιο, στην δομή του Βαγιοχωρίου και σε όλες τις δομές πανελλαδικά στις 14 Ιουνίου ξεκινά ο εμβολιασμός προσφύγων και μεταναστών πιθανότατα με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson.
Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι η επιλογή του μονοδοσικού σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόκειται για μετακινούμενους πληθυσμούς και πρέπει να αποσοβηθεί ο κίνδυνος απώλειας της δεύτερης δόσης.

Ο κ. Τσαούσης δήλωσε αισιόδοξος δεδομένου ότι στην δομή Βαγιοχωρίου το ενδιαφέρον για εμβολιασμό ξεπερνά το 50%.

 

Δομή Βαγιοχωρίου: Λειτούργησε δημοτικό σχολείο μετά από 10 χρόνια

Αυτήν την στιγμή στην δομή Βαγιοχωρίου φιλοξενούνται 750 άνθρωποι, μόνον οικογένειες,  80% από Αφγανιστάν  και οι υπόλοιποι από Αραβικές χώρες, Συρία, Ιράκ, Κούρδοι και Παλαιστίνιοι.

Τα 400 είναι παιδιά, τα 260 σχολικής ηλικίας, που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο που άνοιξε μετά από 10 χρόνια.

 

Ασφαλής χώρα η Τουρκία – Τι αλλάζει με το άσυλο

Η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, σύμφωνα με ΚΥΑ των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Τσαούσης μίλησε για πολύ σημαντική εξέλιξη. Οι άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα και αιτούνται ασύλου και έχουν περάσει ήδη από την Τουρκία, θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει το αίτημά τους εκεί. Αν δηλαδή  το υποβάλλουν στην Ελλάδα ούτε καν θα εξεταστεί.

Πρόκειται για ένα νομικό όπλο πίεσης της χώρας μας προς την Τουρκία, με φόντο και την συζήτηση για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνα για την μετανάστευση και το άσυλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαούσης, υπάρχει κατεύθυνση κυρίως από την γερμανική πλευρά να μείνουν στην Τουρκία, πέφτει δηλαδή πλέον το βάρος στην Τουρκία.

 

Δήλωση Μηταράκη

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά: "Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Ως προϊόν συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα.

Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα”.

 

Ακούστε τα ηχητικά αποσπάσματα ΕΔΩ

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω