Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ζωντανεύει τις μάχες του 1821 μέσω εφαρμογής! (audio)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4.6.2021 | 13:24 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ζωντανεύει τις μάχες του 1821 μέσω εφαρμογής! (audio)

THESSNEWS-DESK

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τρόπο πρωτοποριακό και συναρπαστικό.  Με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), δημιούργησε την διαδραστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet, η οποία ζωντανεύει 24 πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου, τους οποίους παράγγειλε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στο εγχείρημα είπε πως «αυτό που κάναμε τώρα είναι μια καινούρια ενέργεια για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Σκεφτήκαμε να ζωντανέψουμε τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Είναι σχεδόν κυριολεκτικό το να ζωντανέψουμε. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε και πρώτος στην ιστορία, κόμικ δηλαδή ιστοριούλες ζωγραφισμένες οι οποίες έχουν μία κίνηση. Αυτές οι ζωγραφιές δεν αποτυπώνει μια στιγμή της μάχης αλλά έχει όλη την εξέλιξη. Εμείς του δώσαμε κίνηση το κάναμε τρισδιάστατο με μια εφαρμογή».

Όπως είπε, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί καθένας να το δει στο κινητό ή το τάμπλετ του κατεβάζοντας την ειδική εφαρμογή.

Το Φεστιβάλ μετέτρεψε τους 24 πίνακες σε 3D, τούς έδωσε κίνηση και ανέδειξε υπέροχες λεπτομέρειες που ίσως δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Τα τρισδιάστατα αυτά έργα είναι το πρώτο υλικό για την εφαρμογή e21. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να περιηγηθείτε σε οκτώ πίνακες ενώ, σταδιακά, θα αναπτυχθούν και οι 24 σε AR.

Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή όπου επιθυμεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία του Μακρυγιάννη, τα Απομνημονεύματά του, την εικονογράφησή τους, αλλά και τις 80 αληθινές τοποθεσίες των μαχών οι οποίες απεικονίζονται στα έργα, από την Ακρόπολη και το Χάνι της Γραβιάς μέχρι το Μεσολόγγι, την Άρτα, τη Σάμο, την Κρήτη, το Ναυαρίνο, την Τρίπολη, το Καρπενήσι, το Φάληρο, τη Θήβα, την Ύδρα, τις Σπέτσες κ.α.

Μέσα από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ, και με τη δύναμη της επαυξημένης πραγματικότητας, μπορεί ο χρήστης να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να ζήσει τις μάχες, στις αληθινές τοποθεσίες των ιστορικών γεγονότων, αλλά και όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό, ωστόσο αν βρεθεί κανείς στις ιστορικές τοποθεσίες, θα βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία.

Παράλληλα, μπορεί ο χρήστης με τα ακουστικά του να ακούει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς.

 

 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή:

Ο χρήστης κατεβάζει δωρεάν στο κινητό ή το tablet του την εφαρμογή e21, οποία διατίθεται για συσκευές Android και για λειτουργικό iOS. Η εφαρμογή είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά).

Καθοδηγούμενος από την εφαρμογή, ο χρήστης θα μπορεί, περπατώντας στον φυσικό χώρο, να περιηγηθεί μέσα από τη συσκευή του σε ολόκληρο το «τοπίο» του πίνακα, να πλησιάσει τους πρωταγωνιστές, να βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά και να αισθανθεί σαν μέρος της δράσης, ακούγοντας, παράλληλα, την ανάγνωση του κειμένου, καθώς και ηχητικά εφέ.

Η εφαρμογή προσφέρει, επίσης, πληροφορίες, για την Επανάσταση του 1821, τη συνεργασία του Μακρυγιάννη με τους Π. και Δ. Ζωγράφο και την ιστορία πίσω από την κάθε εικόνα.

 

Κατεβάστε την εφαρμογή:

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.filmfestival.e21

Apple Store: https://apps.apple.com/gr/app/e21/id1563034517?l=el

 

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω